Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Enerji Bakanı'ndan Sinop'a 'Nükleer Jest'

Bakan Hilmi Güler, Sinop'a nükleer santral kurulmasına karşı çıkanların yüreğine su serpti: 'Merak etmeyin, ben de Sinop'tan yazlık alırım..'

Radikal Gazetesi/Deniz Zeyrek



ükleer santral kurulması gündemde olan Sinop'a kabineden bir 'yazlıkçı' gelecek... Enerji Bakanı Hilmi Güler, santrala karşı çıkan Sinoplulara "Ben de Sinop'tan yazlık alırım" diyerek mesaj gönderdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte katıldığı Kazakistan gezisi dönüşü uçakta gazetecilerle sohbet eden Güler, Kazakistan'ın petrol ve doğalgaz zengini olmasına karşın nükleer santral yaptığını söyledi. Güler, Türkiye'deki nükleer santral çalışmalarıyla ilgili bilgi verirken, aday şirketlerden bekledikleri dokuz ilkenin 21 Aralık'ta açıklanacağını söyledi.

Bakan, nükleer santral yeri için Akkuyu'nun hazır olduğunu, diğer alternatifler arasında da çevre etki değerlendirme, deprem riski, teknik ihtiyaçların karşılanması gibi koşullar değerlendirildiğinde Sinop'un ilk sırada yer aldığını hatırlattı. Bakan, kendilerinin açıklanacak koşullara uyacak konsorsiyumlar arasından belirlenen süre içinde elektriği en ucuza üretecek olanı seçeceklerini anlattı.

Güler, Sinopluların santrala karşı çıktığının anımsatılması üzerine,
"Karşı çıkanların görüşlerine saygı duyuyorum. Ancak, endişeyi gerektirecek hiçbir durum söz konusu değil" dedi. Kendisinin de Karadenizli olduğuna dikkat çeken Güler, 'Santralı neden kendi memleketiniz Ordu'ya yapmıyorsunuz' sorusuna yanıt verirken de "Ordu ile Sinop arasında çok fazla mesafe yok. Sinop'un koşulları daha uygun. Merak etmeyin, ben de Sinop'tan yazlık alırım" diye konuştu.

Enerjide yükselen yıldız
Bakan, rüzgâr enerjisi için yapılan 78 bin megavatlık başvurunun fazla olduğunu söylerken de birçok başvurunun eleneceğini belirtti. EPDK'nın rüzgâr santralları için yapılan başvuruları titiz şekilde değerlendirerek eleyeceğini söyleyen Güler, "78 bin megavatlık başvuru çok fazla. 8-10 bin megavat arasındaki bir rakam bile çok iyi. Reelist olan bu" dedi. Güler, nükleerin yanı sıra rüzgâr, jeotermal ve güneş enerjisiyle de ilgilendiklerini vurgulayarak, enerjide yükselen yıldızın jeotermal olacağını anlattı.

Kazak petrolü de gelecek
Enerji Bakanı Güler, Kazakistan'la yapılan pazarlıklar hakkında da bilgi verdi. Kazak petrolünün Bakü-Ceyhan boru hattına dahil olması konusunda çalışmaların sürdüğünü belirten Güler, eninde sonunda Kazak petrolünün de geleceğini söyledi.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/enerji-bakanindan-sinopa-nukleer-jest_58060.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!