Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Enerji Fiyatlarının Azalmasını İstiyorsanız, Bunu İyi Düşünmeniz Lazım"

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, cari açığın üzerinde ciddiyetle durulması gereken ve asla ihmal edilemeyecek bir konu olduğunu belirterek, enerji ithalatının geçen yıl 38.5 milyar dolar ve petrol fiyatının da ortalama fiyatı 75 dolar olduğunu anımsattı.

yapi.com.tr / AA
"Enerji Fiyatlarının Azalmasını İstiyorsanız, Bunu İyi Düşünmeniz Lazım"

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, cari açığın üzerinde ciddiyetle durulması gereken ve asla ihmal edilemeyecek bir konu olduğunu belirterek, enerji ithalatının geçen yıl 38.5 milyar dolar ve petrol fiyatının da ortalama fiyatı 75 dolar olduğunu anımsattı.

Bölgede yaşanan kargaşalar nedeniyle petrol fiyatlarının yükseldiğine işaret eden Çağlayan, şöyle devam etti:

''Yapmamız gereken ortada. Türkiye maalesef geçmişte gaz lobisine boğduruldu. Türkiye düzenli bir enerji politikası yapmadığı için hemen ilk yardım olarak en çabuk kurulabilen doğalgazı aldı ve şu anda elektrik üretiminde doğalgaz yüzde 52'lik orana sahip. Doğalgazın en fazla olduğu ülkelere gidin hiçbir tanesinde bu oran yoktur. Bizim kendi yerel kaynaklarımızı maalesef geçmişte değerlendirmedik. Termik, su, rüzgar, güneş, jeotermali değerlendirmedik. Şimdi bu konuda yeni çıkartmış olduğumuz kanunla yenilenebilir enerji başta olmak üzere, ithalata olan bağımlılığımızı azaltabileceğimiz kadar azaltıyoruz.''
   
Çağlayan, Japonya'da daha öncede nükleer santral kazası yaşandığını ancak bu kazaların Türkiye'nin nükleer santral yatırımından vazgeçmesine sebep olmadığını söyledi. ''Türkiye nükleeri yapmak zorundadır'' diyen Çağlayan, şöyle konuştu:

''Bugün dünyanın bütün ülkeleri bunu yapmıştır. Enerji fiyatlarının azalmasını istiyorsanız, bunu iyi düşünmeniz lazım. Yoksa devletin vereceği sübvansiyonu kim ödeyecek? Kurulacak olan 2 nükleer enerji santralinde 85 milyar kwh enerji üretilecek. 85 milyar kilovatsaat enerjiyi doğalgazla üretirseniz 4 milyar dolarlık doğalgaz kullanmak zorundasınız. 85 milyar dolar kwh enerji üretmek için doğalgaz kullanırsanız 4 milyar dolar para ödeyeceksiniz. Nükleer yaparsanız ödeyeceğiniz para sadece 320 milyon dolar. Nükleer konusunda tabii ki insanlarımızın ve çevrenin güvenliği için her türlü tedbiri alacağız. Dünyanın bugün gelmiş olduğu akıl, beyin, düşünce seviyesi bu konudaki bütün problemleri ortadan kaldıracak, izale edecek yapıya sahiptir.

Bir kaza olmuştur ama bu Türkiye'nin hesaplarını yeniden gözden geçirmesi, yeniden düşünülmesi noktasında önemli değil. Aksi halde bizim bu petrol fiyatlarıyla ödeyeceğimiz maliyetler artacak bu size geri dönecek. Bu fatura herkesten çıkacak ve Türkiye'nin cari açığı çok daha fazla artacaktır.''

Girdi tedarik sistemi

Bakan Çağlayan, ihracat odaklı bir üretim stratejisi kurduklarını kaydederek, bu işin temelinin sanayi olduğunu, yapılacak ürünlerin mutlaka pazar imkanına sahip ve rekabet etme şansına sahip olması gerektiğini söyledi.

Çağlayan, başlatılan çalışma ile bütün ülkelerin Türkiye ile ithalat ve ihracat profillerini üst üste koyduklarını, tamamlayıcılık endekslerine baktıklarını ve Hindistan, Rusya, Çin, ABD'nin öncelikli ülkeler olarak belirlendiğini kaydetti. Çağlayan, ''Bizim ihracatçımızda, sanayicimizde bir büyük ülke fobisi var. Biz oraya mal satamayız. Niye satamıyorsun kardeşim. Satan nasıl satıyor? Benim Çin'den korkmam gereken bir nokta var. Çünkü onlar da ithalat yapan ülkeler. Biz bu konuda sizlere kılavuzluk yapıyoruz. Ülkeleri ve sektörleri buna göre belirleyeceğiz'' diye konuştu.

Çağlayan, Girdi Tedarik Stratejisi ile girdi tedariğinde yerli kaynakların kullanılmasının ve tedariğinin güvenlik altına alınmasının da sağlanacağını anlattı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/enerji-fiyatlarinin-azalmasini-istiyorsaniz-bunu-iyi-dusunmeniz-lazim_87011.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!