Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Enerji Verimliliğini Teşvik Etmek Amacıyla Finansman Anlaşması İmzalandı

Türk KOBİ'lerinin enerji verimliliğini teşvik etmek amacıyla, KOSGEB İdaresi Başkanlığı ile Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) arasında ''Fransız Küresel Çevre Fonu Finansman Anlaşması'' imzalandı.

yapi.com.tr / AA
Enerji Verimliliğini Teşvik Etmek Amacıyla Finansman Anlaşması İmzalandı

Türk KOBİ'lerinin enerji verimliliğini teşvik etmek amacıyla, KOSGEB İdaresi Başkanlığı ile Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) arasında ''Fransız Küresel Çevre Fonu Finansman Anlaşması'' imzalandı.

KOSGEB'in toplantı salonunda yapılan imza töreninde konuşan KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Başkanlığın çalışmaları hakkında bilgi verirken, dünyada enerji talebinin hızla arttığını, bu ülkelerin yerine getirmesi gereken ulusal ve uluslararası yükümlülükler bulunduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 70'ini ithal ettiğine işaret eden Kaplan, enerji tüketimi oranlarına bakıldığında yüzde 30 ile konut ve hizmetlerin, yüzde 39 ile de sanayi sektörünün en yüksek oranlara sahip olduğunu söyledi.

Enerji tasarruf potansiyelinin ise yapılan çalışmalarda yüzde 20 tespit edildiğine dikkati çeken Kaplan, gerçekleştirilecek tasarrufun yüzde 50'isinin düşük maliyetli ve 2 yıldan az süreli geri ödemeli yatırımlarla gerçekleştirilebileceğinin öngörüldüğünü kaydetti.

Enerji verimliliğinin artırılmasının, enerji güvenliğine, iklim değişikliği etkilerinin azaltılmasına ve ekonomiye olan katkıları nedeniyle istihdam üzerine de olumlu etkiler yarattığını anlatan Kaplan, şunları kaydetti:

''KOSGEB olarak ulusal ve uluslararası yükümlülüklerin yerine getirilmesi, KOBİ'lerde enerji verimliliği çalışmalarının yaygınlaştırılması, KOBİ'lerde enerjinin etkin kullanılması, israfın önlenmesi ve enerji maliyetlerinin KOBİ'ler ve ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi için çevre ve enerji verimliliği konularını gündemimize alarak çalışmalar yapıyoruz.

Türkiye'de KOBİ'lerde enerji verimliliği projesine ilave olarak bu projenin tamamlayıcısı olduğunu düşündüğümüz ulusal ve uluslararası ortaklarımızla yürüttüğümüz BM Küresel Çevre Fonundan desteklenen 'Türkiye'de Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması' Projesine 2011 yılı Şubat ayında başladık. Ayrıca çevre konusunda gerçekleştireceğimiz 'KOSGEB Çevre Projesi' hazırlık çalışmalarını tamamladık.''

Sürdürülebilir rekabet ortamının yaratılması için uluslararası işbirliklerinin kurulması ve ulusal birikimlerin uluslararası tecrübe ve birikimler ile zenginleştirilmesinin zaruri olduğunu vurgulayan Kaplan, ''KOBİ'lerin çeşitli enerji tasarruf tedbirlerini ve enerji verimli teknolojiler kullanması yönünde teşvik edilmesi ve kapasitelerinin artırılması sonucu etkin enerji kullanımları ile Türk KOBİ'lerinde enerji verimliliğinin artırılmasını amaçladıkları proje ile etkin işleyen bir enerji verimliliği piyasası oluşturulmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz'' dedi.

Fransa Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Vincent Guerend de Fransa hükümetinin iklim politikasını ve iklim konulu uluslararası müzakerelere olan katılımını, faaliyetlerdeki stratejik öncelikler içine alma sözünü verdiğini hatırlatırken, Fransız Kalkınma Ajansı vasıtasıyla, KOBİ'lerin yatırımına verilen desteğin, Fransa'nın Türkiye ile olan ekonomik işbirliği içinde son derece somut bir önceliğe sahip olduğunu söyledi.

Söz konusu projenin kendi çapında daha az enerji tüketin ve sonuç olarak karbon açısından daha kanaatkar bir ekonominin daimi olarak büyütülmesi çabalarına yanıt verdiğini ifade eden Guerend, Büyükelçiliğin Türk KOBİ'lerini destekleyen AFD'nin çalışmalarına daima ve aralıksız olarak destek verdiklerini sözlerine ekledi.

AFD Türkiye Direktörü Laurent Duriez ise Türkiye'nin iklim değişikliğine karşı mücadele stratejisine destek sağlayarak çalışmaları devam etmek niyetinde olduklarını belirtti.

Duriez, KOSGEB ekiplerine destek mahiyetinde uzmanlık hizmeti sağlayan projenin iddialı bir eylem planı oluşturmak ve KOBİ'lere hizmet arzını hazırlamak için gerekli olanaklarını sağlamasını ümit ettiklerini kaydetti.

3 Milyon Avro Bütçeli Projenin Hedefi

Fransız Küresel Çevre Fonunun 1,5 milyon avro hibe sağladığı, KOSGEB'in ise 1,3 milyon avro katkı yaptığı 3 milyon avro bütçeli ve 3 yıl süreli proje, hem KOBİ'ler nezdinde enerji verimliliğinin teşvik edilmesi için gerekli kurumsal çerçevenin güçlendirilmesini, hem de KOBİ'lere yönelik bir enerji verimliliği piyasasının geliştirilmesine destek olmayı hedefliyor.

Proje kapsamında, KOSGEB'in kurumsal kapasitesini artırmaya yönelik faaliyetler gerçekleştirilmesi, ilgili mevcut mevzuatı gözden geçirip geliştirilmesi, KOBİ'lerde ve enerji hizmet sağlayıcılarında farkındalık oluşturulması, bilgi ve bilinç düzeyini arttırılması, kapasite oluşturma amaçlı faaliyetlerin ve enerji verimliliği saha uygulamalarının gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

Öte yandan elde edilen deneyim ve sonuçlar analiz edilip, değerlendirilerek, KOBİ'lere yönelik enerji verimliliği çalışmalarının yaygınlaştırılması sağlanıyor.

ETİKETLER: yeşil kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/enerji-verimliligini-tesvik-etmek-amaciyla-finansman-anlasmasi-imzalandi_88026.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!