Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Enerjide Bu Kadar Bağımlı Olmak Zorunda mıyız?

Yerli kaynakları nasıl temiz ve güvenli enerjiye çevirebiliriz, bunun için ne tür teknolojilere yatırım yapmalıyız, sanayiciye ne tür destekler verebiliriz gibi bir gündem ne yazık ki yaratılamıyor. Oysa Türkiye’nin en yaşamsal iki önemli sorunu olan cari açık ve istihdam açısından da kazanımlar yaratabilecek bir alanı pas geçmeyi tercih ediyoruz.

Cumhuriyet Gazetesi
Enerjide Bu Kadar Bağımlı Olmak Zorunda mıyız?

Enerji deyince ilk anda iki kaynak geliyor akla: Petrol ve doğalgaz. Politikalar, stratejiler bu iki kaynak üzerine oluşturuluyor. Savaşlar, çatışmalar daima bu iki kaynak üzerinden çıkıyor. Tamam petrol ve doğalgaz son derece önemli, Türkiye bu kaynaklara sahip olmasa da enerji koridorunun tam ortasındaki konumundan ötürü önemli bir ülke... Bunların hepsini anlıyorum da sanıyorum daima gözden kaçırdığımız iki önemli unsur oluyor. Bunlardan biri Türkiye’nin bu kaynakları enerjiye dönüştürecek teknolojiye de bağımlı olması ve bu kadar yıl içinde gaz türbinleri veya buhar türbinleri gibi enerji çevrim teknolojilerinde neredeyse yüzde 100 olan dışa bağımlılığını bir nebze olsun azaltacak teknolojiyi ve sanayiyi geliştirememesi.

İkinci nokta ise yerli kaynaklara gereken önemin verilmemesi. Burada hem rüzgâr ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir hem de kömür ve linyit gibi yerli kaynaklar söz konusu.

Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS) Yanma, Aerotermik, Rektivite ve Çevre Enstitüsü (ICARI) Müdürü Dr. İskender Gökalp, yerli kömür tekno-ekonomisinin genel ekonomiye özellikle de istihdama katkısına hem de kömürden yola çıkarak çeşitli teknolojilerle sıvı ve gaz yakıtlar elde edilebileceğine dikkat çekiyor. Örneğin Türkiye’de hiç üretilmeyen, ithal edilerek biodizel alanında da kullanılan metanol.

Tabii burada temel şart temiz kömür teknolojilerinin geliştirilmesi. Dünyada temiz kömür teknolojileri konusunda ciddi çalışmalar yapılıyor. Türkiye’de ise ne yapıldığına dair fazla bir bilgi yok elimizde. Bu arada, yıllar içinde toplam kömür tüketimi içinde ithal kömürün payının giderek arttığını öğreniyoruz. 1970’li yıllarda yüzde 1-2 seviyelerinde olan bu pay, 1980’li yıllarda yüzde 10-15, 1990’lı yıllarda yüzde 20-25, 2000’li yıllarda ise yüzde 50 seviyelerine ulaşmış. Neden temiz kömür teknolojisine yatırım yapılacağı yerde ithal kömür için tonlarca para saçıldığının yanıtı ise havada duruyor...

Gelelim yenilenebilir kaynaklara yatırıma... Türkiye’de yenilenebilir enerji yasasındaki değişiklik gecikirken bir başka şey daha oldu. Başbakan’ın son olarak açıkladığı bölgesel ve proje bazında verilen teşvikler arasında enerji projeleri ne yazık ki yer almıyor. Yenilenebilir enerji konusunda geçen haftalarda yazdığım yazıya katkıda bulunan Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, “elektromekanik alanında, türbin ve jeneratör üretimi yapmak isteyen sanayiciye üretim teşviki verilmedi.Sadece bu alanda yerli üretim kullanılması konusunda bir pazar teşviki var. Bu da yenilenebilir enerji yasasındaki değişikliği bekliyor” diyor.

Aslında bunlar Türkiye’nin enerji politikasına sadece tek gözlükle baktığını gösteriyor: Petrol ve doğalgaz gözlüğü. Buna bir de şimdi nükleer enerji eklendi.

Yerli kaynakları nasıl temiz ve güvenli enerjiye çevirebiliriz, bunun için ne tür teknolojilere yatırım yapmalıyız, sanayiciye ne tür destekler verebiliriz gibi bir gündem ne yazık ki yaratılamıyor. Oysa Türkiye’nin en yaşamsal iki önemli sorunu olan cari açık ve istihdam açısından da kazanımlar yaratabilecek bir alanı pas geçmeyi tercih ediyoruz.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/enerjide-bu-kadar-bagimli-olmak-zorunda-miyiz_71756.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!