Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Enerjide Sıkışmaya Gidiliyor, Küresel Canlanma Felç Olabilir’

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başekonomisti Dr. Fatih Birol, petrol kaynaklarının hızla tükendiğini belirterek dünyanın, önümüzdeki beş yılda enerji alanında küresel ekonomideki canlamayı felç edebilecek felaket bir sıkışmaya doğru ilerlediği uyarısını yaptı. Fatih Birol, İngiliz The Independent gazetesi ile yaptığı söyleşide hızlı tükenen

Milliyet Gazetesi
‘Enerjide Sıkışmaya Gidiliyor, Küresel Canlanma Felç Olabilir’

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başekonomisti Dr. Fatih Birol, petrol kaynaklarının hızla tükendiğini belirterek dünyanın, önümüzdeki beş yılda enerji alanında küresel ekonomideki canlamayı felç edebilecek felaket bir sıkışmaya doğru ilerlediği uyarısını yaptı. Fatih Birol, İngiliz The Independent gazetesi ile yaptığı söyleşide hızlı tükenen petrol kaynakları konusunda ciddi bir uyarıda bulundu. “Felaket açıkların, ekonomik canlanmayı tehdit ettiğini” vurgulayan Birol, dünyanın en büyük petrol alanlarında üretimin zirveye ulaştığını, dünyanın, küresel ekonomideki canlanmayı felç edebilecek bir felakete doğru ilerlediğini savundu.

Bazı hükümetler habersiz

Kamuoyu ve birçok hükümetin, petrol kayaklarının tahmin edildiğinden çok daha hızlı tükendiğinden habersiz gibi göründüğünü belirten Birol, dünya petrol üretiminin 10 yıl içerisinde en üst düzeyine ulaşacağını, bunun da hükümetlerin çoğunun tahminlerinden en az 10 yıl erken olduğunu kaydetti. Birol, dünyada 800’ü aşkın petrol alanında yapılan ilk ayrıntılı değerlendirmelerin, en büyük alanların çoğunda üretimin çoktan zirveye ulaştığını, petrol üretiminde düşüş oranının da iki yıl önce hesaplanan orana göre iki misliye yakın hızlı olduğunu da söyledi. Buna ek olarak kronik bir yatırımsızlık sorununun bulunduğunu da ifade eden Birol, bu durumun önümüzdeki 5 yılda, küresel resesyondan çıkma umudunu tehlikeye atacak bir ‘petrol sıkışması’na neden olacağı uyarısını yaptı.

‘Petrolsüz kalacağız, buna hazırlanalım’

Fatih Birol, petrolle ilgili muhtemel gelişmeleri şöyle özetledi:

“Bir gün petrolsüz kalacağız. Petrol bizi terk etmeden biz petrolü terk etmeliyiz, kendimizi hazırlamalıyız. Ekonomilerimiz ve sosyal sistemimiz petrole dayandığı için bunu değiştirmek çok zaman ve çok para alacak. Eğer piyasada bir daralmayı görürsek bu sokaktaki insana çok daha yüksek fiyatlar olarak yansıyacak. Kesinlikle ekonomiyi etkileyecek. Birçok kişi, birkaç yıl içinde bir canlanma olacağını düşünüyor. Yüksek petrol fiyatlarının bunu engelleme riski var. Petrol talebinin artmaması halinde bile mevcut üretim düzeyini korumak için ‘4 Suudi Arabistan’,  2030’a kadar meydana gelmesi beklenen talep artışını karşılamak için ‘6 Suudi Arabistan’a eşit petrol kaynaklarının bulunması gerekecek. Bu jeoloji, yatırımlar ve jeopolitika açılarından büyük bir meydan okuma.”

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/enerjide-sikismaya-gidiliyor-kuresel-canlanma-felc-olabilir_71176.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!