Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Enerjide Şirket Evlilikleri 6.6 Milyar Dolarla Rekor Kırdı

Uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers (PwC) Türkiye'nin hazırladığı "Enerji Sektöründe Şirket Birleşmeleri ve Satın Almaları 2008" araştırmasına göre Türk enerji sektöründeki birleşme ve satın alma işlemleri krize rağmen hız kesmedi. Araştırmaya göre toplam tutar son yıllardaki en yüksek seviye olan 2007'deki

Referans Gazetesi
Enerjide Şirket Evlilikleri 6.6 Milyar Dolarla Rekor Kırdı

Enerji sektöründe şirket birleşme ve satın almaları 2008 yılında rekor kırdı. 2008 yılında gerçekleşen 19 adet birleşme ve satın alma işlemi 6.6 milyar dolarla 2007 yılının dört katına ulaştı.

Uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers (PwC) Türkiye'nin hazırladığı "Enerji Sektöründe Şirket Birleşmeleri ve Satın Almaları 2008" araştırmasına göre Türk enerji sektöründeki birleşme ve satın alma işlemleri krize rağmen hız kesmedi. Araştırmaya göre toplam tutar son yıllardaki en yüksek seviye olan 2007'deki 1.22 milyar dolarlık değerin 4 katından fazla artarak 6.6 milyar dolara ulaştı. Araştırma, hem yerli hem de yabancı oyuncuların ilgisinin yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Şirket birleşme ve satın almalarının yüzde 53'ü yerli-yabancı ortak konsorsiyumlarla gerçekleşirken GdF Suez'in Kocaeli'nin gaz dağıtım şirketi İzgaz'ı alması, özelleştirmelerde yüzde 100 yabancı yatırımı ile gerçekleşen tek işlem oldu. Küresel ekonomik kriz, 2008'de enerji sektöründeki birleşme ve satın alma işlemlerini etkilemedi. Eylülden itibaren etkisini Türkiye'de daha fazla hissettirmeye başlayan ekonomik krize rağmen yılın son çeyreğinde 7 işlem gerçekleşti.
    
Yatırımlar bu yıl da sürecek

Araştırmaya göre yatırımcılar 2009'da da enerji yatırımlarına devam edecek. Katılımcıların yüzde 80'inden fazlası önümüzdeki 12 ile 18 ay içerisinde enerji yatırımlarına devam edeceklerini belirtirken işlem adetlerinde artışın aksine ortalama işlem tutarlarında düşüş bekleniyor. Yatırımcılar geleceğe dönük birleşme ve satın alma işlemleri için finansman kaynağı bulma ve enerji fiyatlarındaki dalgalanmadan endişe ediyor.

Enerjideki 19 işlemin 16 adedini altyapı sektöründeki birleşme ve satın almalar oluşturdu. Bu sektördeki operasyonların değeri 6 milyar dolara ulaşarak toplam hacmin yüzde 90'ını teşkil etti. 1.6 milyar dolarlık ihale bedeli ile Başkent Doğalgaz ve 1.2 milyar dolarlık ihale bedeli ile Başkent Elektrik Dağıtım şirketlerinin özelleştirmeleri 2008'in "mega" işlemleri oldu.

Akaryakıt dağıtım sektöründe ise pazarın yapısal özellikleri yani ilk 5 beş oyuncunun pazarın yüzde 90'ına hâkim olması ve geri kalan satışların 40'tan fazla oyuncu arasında paylaşılması bu sektördeki birleşme ve satın alma işlemlerini sınırlamaya devam etti. 2008'de bu sektördeki en büyük işlem Lukoil'in Akpet'i satın alması oldu. Söz konusu sektördeki toplam işlem hacminin yüzde 85'ine tekabül eden bu işlem dahil olmak üzere bu alanda toplam 3 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti.

Rapora göre 2009 ve 2010 yıllarında birleşme ve satın alma gündemini en çok meşgul edecek konuların başında elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirme sürecine devam edilmesi, İgdaş özelleştirmesi ve EÜAŞ'a ait olan enerji santrallarının işletme hakkı/varlık satışı bulunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/enerjide-sirket-evlilikleri-6-6-milyar-dolarla-rekor-kirdi_65734.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!