Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Enerjisa'dan Tarihi İmza

Sabancı Holding'in Avusturyalı Verbund'la ortak olduğu Enerjisa, 1 milyar Euro'luk krediye imza attı. Verbund CEO'su Michael Pistauer, "Türkiye'deki siyasi gelişmeler bizi etkilemez" dedi. IFC Güney Avrupa ve Asya Direktörü Shahbaz Mavaddat, "Bu kredi büyük bir güveni ifade ediyor" diye konuştu.

Hürriyet Gazetesi
Enerjisa'dan Tarihi İmza

Sabancı Holding’in Avusturyalı Verbund’la ortak olduğu Enerjisa, 1 milyar Euro’luk krediye imza attı. Verbund CEO’su Michael Pistauer, "Türkiye’deki siyasi gelişmeler bizi etkilemez" dedi. IFC Güney Avrupa ve Asya Direktörü Shahbaz Mavaddat, "Bu kredi büyük bir güveni ifade ediyor" diye konuştu.

Sabancı Holding’in Enerjisa’daki Avusturyalı ortağı Verbund’un CEO’su Micheal Pistauer, "Türkiye’de birinci yılımızı olağanüstü başarılı geçirdik. Bundan daha iyi bir ortaklık düşünemiyorum. Türk ortaklarımız birinci konuma çıkacak kapasiteye sahip" dedi. Enerjisa’nın uluslararası piyasalardan sağladığı 1 milyar Euro’luk kredinin imza töreninde konuşan Pistauer, "Türkiye’deki siyasi gelişmelerden hiç bir şekilde etkilenmeyeceğiz. Bunlar dünyanın her yerinde var. Biz 10 yıldır Türkiye’ye yöneldik. Türkiye’nin gelişimine destek vermek istiyoruz. Türkiye’ye inanıyoruz, güveniyoruz" diye konuştu.

Sabancı Holding ve Avusturyalı Verbund ortaklığı olan Enerjisa Enerji Üretim A.Ş, Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC), Akbank ve WestLB AG koordinasyonundaki uluslararası finans kurumları ve Avrupa Yatırım Bankası ile 1 milyar Euro’luk kredi sağladı. 12 yıl vadeli kredinin libor artı yüzde 1.95 faiz oranıyla başlayacağı belirtildi. Söz konusu finansman paketi Türkiye Serbest Enerji piyasasına satış yapan bir özel sektör şirketinin imza attığı "en büyük uluslararası finansman anlaşması" olarak değerlendiriliyor.

Altyapıyı destekliyoruz

Ulusararası Finans Kuruluşu (IFC) Güney Avrupa ve Asya Direktörü Shahbaz Mavaddat, "Büyük bir güveni ifade eden bu kredi, Türk enerji sektörünün liberalleşmesinde önemli rol oynayacaktır. Alt yapı yatırımları ekonomik büyüme için bir gereklilik" dedi. Mavaddat, şöyle konuştu: "Sanayinin büyümesi ve ekonominin gelişmesinde en temel engellerden biri olan elektrik üretim kapasitesindeki yetersizliğin önlenmesinde bu önemli özel sektör fonunu yaratmaktan son derece mutluyuz. On hidroelektrik santralı ve bir doğal gaz santralından oluşan projeler yenilenebilir ve temiz enerji yatırımlarıdır."

Devlet garantisi yok

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı ve Enerjisa Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Hakman, "Devlet garantisi ihtiyacı olmadan sağlanan bu kredi paketi, güncel piyasa koşulları dikkate alındığında serbestleşen Türkiye elektrik sektöründe liderlik yolunda ilerleyen Enerjisa’ya gösterilen güvenin önemli bir işaretidir" dedi. Hakman, şöyle konuştu: "2015 yılına kadar en az yüzde 10 pazar payına ulaşmayı ve en az 5 bin megavat kurulu güce ulaşmayı hedefliyoruz. 7 yıl içinde elektrik üretimi alanına 6.5 milyar dolar yatırım planlanıyor."

Sağlanan krediyle 3.6 milyon tüketiciye elektrik

Enerjisa’nın finansman paketi kapsamında yer alan birinci faz yatırımlarını Seyhan, Ceyhan nehirleri üzerinde ve Çambaşı’nda gerçekleştirilecek toplam 10 hidroelektrik santral ve Bandırma Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali olmak üzere toplam 1.920 megavat kurulu güçteki projeler oluşturuyor. Bu paket kapsamında kurulacak santraller ile Enerjisa yıllık 12 bin GWh (Gigavattsaat) elektrik üreterek 3.6 milyon tüketiciye enerji sağlayacak. Enerjisa, 2015’e kadar en az 5 bin megavat kurulu güce ulaşmayı hedefliyor.

2015’te cironun yüzde 10-15’i enerjiden gelecek

Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, Türkiye’nin büyüdüğünü ve en büyük ihtiyacının da elektrik ihtiyacı olduğunu belirterek, "Biz Türkiye’nin geleceğine sanayisine ve refahına güvenerek bu sektörde kendimizi konumlandırıyoruz" dedi. Dördüncü, halen Sabancı Holding’in enerji sektöründeki cirosunun 300 milyon YTY civarında olduğunu ve çok önemli bir payı olmadığını, ancak 2015 yılında cironun yüzde 10-15’inin enerjiden gelmesini planladıklarını söyledi. Dördüncü, "Enerjide de en az finans kadar kuvvetli olacağız" dedi.

Avrupa Yatırım Bankası Türkiye’ye geliyor

Avrupa Yatırım Bankası (EIB) Türkiye Özel Sektör Kredi Direktörü Alain Terraillon, "Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olma yolundaki durumu EIB’nin finansman sağlaması için uygun bir ortam yarattı. Enerjisa’nın projeleri Türkiye’nin gelecekteki çevreyle uyumlu enerji ihtiyacını karşılamaya katkı sağlayacaktır. Türkiye’de çalışma yetkisi aldık. Eylül ayında geliyoruz. Önemli yatırımlar bekliyoruz" diye konuştu.

12 yıl vadeli finansman paketine kimler katıldı

Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) çatısı altında 463 milyon Euro tutarında sağlanan 12 yıl vadeli finansman paketinin 158 milyon Euro’luk kısmı IFC tarafından, 305 milyon Euro’luk kısmı ise IFC ve WestLB koordinasyonu ile uluslararası bankaların katılımıyla sağlandı. Finansman paketine, KFW IPEX-Bank GmbH, Bank Austria Creditanstalt AG, Erste Bank der Oesterreichischen Sparkassen AG, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG, WestLB AG, ING ve Société Générale Bank yetkilendirilmiş lider düzenleyici olarak katıldı. Akbank, 12 yıl vadeli 402 milyon Euro tutarında paralel kredi sözleşmesini National Bank of Greece’in katılımı ile gerçekleştirdi. Avrupa Yatırım Bankası’nın (EIB) aynı pakete 135 milyon Euro’luk katılımıyla kredi tutarı 1 milyar Euro’ya tamamlandı.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/enerjisadan-tarihi-imza_62567.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!