Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Enka: Irak Uzarsa İyiye Gidiş Bozulur

Enka İnşaat ve Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Güler, 2003'e ABD'nin olası Irak harekatı ve Türkiye'nin bu harekattaki pozisyonunun belirsizliği

Hürriyet



b>Enka İnşaat ve Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Güler, 2003'e ABD'nin olası Irak harekatı ve Türkiye'nin bu harekattaki pozisyonunun belirsizliği ile girildiğini ve bu durumun hükümetin hedeflerini tutturamamasına yol açabileceğine dikkat çekti.
HOLDİNG şapkasını 2002 yılı ortalarında çıkarıp, tüm faaliyetlerini Enka İnşaat çatısı altında birleştiren grup, böylece 1 milyar dolar cirolu bir büyüklüğe ulaştı. Enka İnşaat ve Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Güler, 2003 yılında da, grubun, inşaat, enerji, perakende ve gayrimenkul işleri yönetimi-geliştirilmesi konularında yatırımlarını sürdüreceğini söyledi.

2003 yılına ABD'nin olası Irak harekatı ve Türkiye'nin bu harekattaki posizyonunun belirsizliği ile girildiğini vurgulayan Fikret Güler, bu durumun hükümetin hedeflerini tutturamamasına yol açabileceğine dikkat çekti. Güler, şöyle devam etti:

‘‘Türkiye'nin alacağı aktif rol ile askeri harcamaların artması ve bunun yanında yeni hükümetin ekonomik canlanma yönünde alacağı harcama arttırıcı önlemler sonucunda, 2003 yılı için hedeflenen yüzde 20 enflasyon seviyesi aşılabilir. Büyümenin de yüzde 5'in altında gerçekleşmesi süpriz sayılmamalı. Irak harekatının uzaması durumunda finansal piyasaların negatif etkileneceği ve uzun zamandır beklenen özelleştirme ortamının 2003 yılında da yakalanamaması olasıdır.’’

Fikret Güler, Enka Grubu'nun, yabancı ülkelerdeki faaliyetlerinin yoğunluğu ve gelirlerinin büyük bölümünün döviz bazlı olması nedeniyle Türkiye'de yaşanan krizlerden minimum düzeyde etkilendiğini belirtti. Bu etkinin de şirketin planlarını etkileyecek düzeyde olmadığını vurgulayan Güler, grubun hedefleri doğrultusunda büyümesini sürdürdüğünü bildirdi.

DEVAM EDEN PROJELERİ

Enka'nın 2003 yılına girerken inşaatı süren projeleri arasında Türkiye'de, Gebze, Adapazarı ve İzmir doğalgaz termik santralleri, Afşin Elbistan-B termik santrali, ABD Konsolosluk binası, İzmir Rıhtımı bulunuyor.

Moskova'da Frito-Lay Fabrikası, Ramstore alışveriş merkezleri; Hırvatistan'da Bregna- Zagreb-Dubrovnik otoyolu, Kazakistan'da Hazar Denizi açık deniz inşaat işleri, suni ada yapımı ve petrol yataklarını geliştirme projesi, Libya'da Harawa çiftlik evleri ile dinlenme alanı projesi devam ediyor. Enka, 2002 yılında ayrıca, Hollanda'da 310 milyon dolarlık doğalgaz çevrim santrali, Cezayir'de 36 milyon dolarlık baraj inşaatı, Kazakistan'da 11 milyon dolarlık petrol saha düzenleme projelerini üstlendi.

ENERJİ SEKTÖRÜ

Enka, 2000 yılında yap-işlet modeliyle inşaatına başlanan ve Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 23'ünü karşılayacak olan 3 doğalgaz çevrim santralinden Adapazarı ve Gebze santralleri tamamladı. Bu santrallerde elektrik üretimine başlandı. İzmir santrali ise 2003 yılının başında üretime geçecek.

Enka İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Fikret Güler, Enka'nın bu santrallerdeki InterGen ortaklığıyla enerji sektörünün en büyük özel sektör üreticisi konumuna geldiğini vurguladı.

Toplam 2 milyar dolarlık yatırım maliyetinin tamamı InterGen-Enka ortaklığı tarafından karşılandığını belirten Güler, ‘‘Enka'nın bu ortaklıktaki payı yüzde 40. Projenin yüzde 75'i borç, yüzde 25'i özkaynak ile finanse edildi’’ dedi.

Holding şapkasını 2002'de çıkardı

ENKA İnşaat, Haziran 2002 tarihinde Enka Holding'le, aktif ve pasifiyle birlikte tüm mal varlıklarını bütün hakları ve yükümlülükleriyle tasfiyesiz olarak devralarak birleşti. Böylece Enka İnşaat, İMKB'de işlem gören halka açık şirket haline geldi. Birleşmeyle aktifleri 1.6 milyar dolara, özsermayesi 830 milyon dolara ve yıllık cirosu 1 milyar dolara ulaşan bir şirket doğdu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/enka-irak-uzarsa-iyiye-gidis-bozulur_2987.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!