Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Enkazdan Filizlenen Gölcük Yeniden Doğdu

Marmara depreminin ardından Kocaeli- Gölcük, Sakarya, Yalova ve İstanbul Avcılar nasıl dirildi? Yeniden oluşturulan şehirlerde deprem, şehirleri nasıl değiştirdi? Belediye başkanları ne dedi? İnşaat mühendisleri ve mimarlar odaları başkanları deprem sonrası yapılaşmayı nasıl değerlendirdi? Fay hattındaki vatandaşlar, yeni hayatlarını neyin üzerine

Sabah Gazetesi
Enkazdan Filizlenen Gölcük Yeniden Doğdu

br >
O acılı insanlardan biri

Korkunç depremin büyük acılarını yaşayan binlerce kişiden biri de Emine Cebeci. Cebeci, eşini trafik kazasında kaybetti. Bir kızı ve bir oğlu vardı. Kızı evlenince İstanbul'da kaldı. Biricik oğlu Serkan Cebeci ise astsubay olunca Gölcük'e yerleştiler. 17 Ağustos 1999 gecesi saatler 03.02'yi gösterirken büyük bir gürültü olduğunu hatırlayan Emine Cebeci, kendisini tonlarca ağırlığın altında buldu. Emine Cebeci sonrasını şöyle anlatıyor: "Enkazın altında ben 16 saat, oğlum ise 13 saat kaldı. Dışarıdaki sesleri duyuyordum. 'Orada kimse var mı?' diye bağırıyorlardı. Ben 'Evet. Ben ve oğlum buradayız, yardım edin' diyordum. Böyle saatler geçti. Sonra oğlum Serkan'a birileri ulaştı. Duyuyordum, onu çıkarıyorlardı. Serkan bağırıyordu 'annemin çıktığını görmeden hastaneye gitmeyeceğim' diye. Ondan 3 saat sonra yani 16'ncı saatte beni de çıkardılar. Ben 'oğlum hangi hastanedeyse beni de onun yanına götürün' dedim. Serkan'ı sevk ettiklerini söylediler. 'Beni de gönderin oraya' dedim. Ankara GATA'ya sevk ettiler beni. Oğlumu bulamıyordum." Kendi hastalığıyla uğraşırken bir yandan da oğlunu bulmaya çalışan acılı anne, ''14 kere ameliyat oldum. Ayağıma cihaz ayakkabı taktılar. Bir tek yattığımda bunu çıkarabiliyorum'' diyor ve aylar sonra oğlunu bulmak için yeniden Gölcük'e geldiğini anlatıyor: "Kayıpların peşine düştüm. Kayıp olan hep gençlerdi. 18 ceset resmi gösterildi bana ama oğlum onlardan biri değildi. Son umudum kimsesiz mezarlarını açtırıp, DNA testi yaptırmaktı. Dava açıp kazandım. Türkiye'yi il il dolaştım. Mezarların açılması için gereken parayı 10 gün geçirdim diye zaman ileriye attı. 4 yıl adliye kapılarında dolaştım."

Oğlunun kemikleriyle yolculuk yaptı

Depremden 4 yıl sonra artık mezarların açılmaya başlandığını anlatan Emine Cebeci, 17 tane mezarın açıldığını ve sonuncu mezara geldiklerinde artık içinden bir sesin 'oğlum bunların içinde değil. 18'incinin içinde de olmayacak' dediğini anlatıyor. "Kocaeli Üniversitesi Adli Tıp mezarların açılmasını ücretsiz olarak üstlendi. En son mezar açıldığında tüm kayıp aileleri mezarın başındaydı. Gölcük'ten İstanbul Adli Tıp Kurumu'na DNA testi için bilmediğim, oğlum olduğuna inanmadığım bir cesede ait kemiklerle aynı araç içinde gittim. Çektiğim acıları anlatmama imkân yok." Testlerin sonucunda ceset oğlu Serkan'a ait çıkınca yıkılmış acılı anne. "Meğer oğlumun kemikleriyle yolculuk yapmışım. İnanmak istemediğim, korkulu rüya görmektense hep uyanık gezerek, oğlumun öldüğünü bile düşünmediğim gerçek bas bas bağırıyordu. Mezardan çıkan benim oğlumdu. Şoka girdim. Depremden sonra 4 senemi mezarlıklarda ve adliyelerde geçirmiştim. Bütün mücadelem bitmişti. Oğlumu kendi ellerimle bir daha mezara gömdüm" diye anlatıyor yaşadıklarını.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/enkazdan-filizlenen-golcuk-yeniden-dogdu_71359.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!