Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ermeni mimar, Akdamar Kilisesi’nde

Ermeni asıllı Türk mimar ile İtalyan Konservasyon ve Konsildasyon Uzmanı, Van’ın Akdamar Adası’na bulunan ve 20 gün önce restorasyon çalışmalarına başlanan Akdamar Kilisesi’nde incelemelerde bulundu.

NTV-MSNBC
Ermeni mimar, Akdamar Kilisesi’nde

b>Ermeni asıllı Türk mimar ile İtalyan Konservasyon ve Konsildasyon Uzmanı, Van’ın Akdamar Adası’na bulunan ve 20 gün önce restorasyon çalışmalarına başlanan Akdamar Kilisesi’nde incelemelerde bulundu.

Van’da Akdamar Adası üzerinde MS 915-921 yıllarında Vaspurakan Kralı 1. Gagik tarafından Mimar Keşiş Manuel’e yaptırılan Akdamar Kilisesi’nin restorasyon çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ihalesini kazanan Kartalkaya Şirketi tarafından 20 gün önce başlatıldı.

Kilisenin restorasyon çalışmalarında yer almak üzere Van’a gelen Ermeni asıllı Türk mimar Zakarya Mildanoğlu ve İtalyan asıllı Konservasyon ve Konsüldasyon Uzmanı Paulo Pagnin, adaya gelerek kilisedeki çalışmaları inceledi.

Mimar Zakarya Mildanoğlu, daha önce devletin katkısıyla bu bölgedekilise restorasyonu yapılmadığını ifade ederek, “Bu nedenle Akdamar Kilisesi’nin restorasyonu büyük önem taşımaktadır. Bu yapının devlet eliyle restore edilmesi Ermeni cemaatini mutlu etmiştir. Ancak bu çalışmanın projelendirme aşamasında Ermenilerin katkısının olmasını isterdik. Ermeni mimarlar bundan önceki çalışmalara katılamadılar. Benim bundan sonraki katkım da burayla ilgili belge ve bilgi toplamak yönünde olacaktır” dedi.

“MESLEKİ SORUMLULUĞUM ÖN PLANDA”
Türkler ve Ermeniler arasında bir küslük olduğunu, iki ulusun bir süreden bu yana barışmaya çalıştığını anlatan Mildanoğlu, bu kiliseninrestorasyonunda görev almakla meslek hayatının en onurlu noktasında bulunduğunu söyledi.

Kilisenin restorasyonuna katkı sunmaktan gurur duyduğunu dile getiren Mildanoğlu, şöyle devam etti: “Kilisenin restorasyonu, Ermeni cemaatine çok olumlu yansıyacaktır. Zaman zaman kişiler düzeyinde negatif şeyler söylenebilir. Bunlar çok önemli değil. Önemli olan, insanlık açısındanbu eseri kurtarmaktır. Çünkü Akdamar Kilisesi’ni çok yormuşlar. Gelen silah sıkmış, hazine aramış, bir yerleri kazmış.

Akdamar Kilisesi nazik ve yorgun bir durumda. Elbette ben bir Ermeniyim. Ermeni olmaktan da gurur duyuyorum ama mesleki kişiliğim ön planda ve bu yapıyı sağlıklı duruma getirmekle sorumluyum.” Buranın restorasyonunun uzun vadeli bir iş olduğunu kaydeden Zakarya Mildanoğlu, kilisenin restorasyonunun 6 ayda ya da 1 yılda bitirilemeyeceğini, yoğun ve geniş bir zamana ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

İTALYAN UZMAN RAPOR HAZIRLAYACAK
İtalyan asıllı Konservasyon ve Konsildasyon Uzmanı UNESCO görevlisi Paulo Pagnin de burada çalışmalara katkı sağlamaktan onur duyduğunu dile getirerek, dünyaca bilinen bu yapının restorasyonunda önemli sorumluluk taşıdıklarını bu nedenle gerekli özenin gösterilmesigerektiğini vurguladı. Pagnin, İtalya’da önemli taş yapılar üzerinde çalıştığını, UNESCO’nun elemanı olarak üç yıl önce Adıyaman’daki Nemrut Dağı’nda çalışma yürüttüğünü bildirdi.

Kartalkaya Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Zeydanlı, Pagnin’in kilisede incelemede bulunduktan sonra taşların temizliğinde kullanılacak kimyasal maddelerin belirlenmesi ve taşların temizlenmesikonusunda rapor hazırlayacağını, bu rapor doğrultusunda çalışmaların yürütüleceğini kaydetti. Zeydanlı, kilisenin onarımında kullanılacak taşların Tatvan’dan çıkarıldığını vurguladı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ermeni-mimar-akdamar-kilisesinde_29649.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!