Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Eşi İlaç Yaptı, İsviçreli Clozel Devlere Rakip Oldu

Ernst&Young’ın düzenlediği Dünya Yılın Girişimcisi yarışmasını İsviçreli kardiyolog Dr. Jean - Paul Clozel kazandı. Actelion adlı ilaç firmasının kurucusu olan Clozel, 42 ülkenin girişimcisini geride bırakarak birinci oldu. 1997’de ilaç şirketi Roche’taki görevinden ayrılarak pediatr eşi Martine Clozel ve iki arkadaşıyla birlikte Actelion’u kuran

Milliyet Gazetesi
Eşi İlaç Yaptı, İsviçreli Clozel Devlere Rakip Oldu

Ernst&Young’ın düzenlediği Dünya Yılın Girişimcisi yarışmasını İsviçreli kardiyolog Dr. Jean - Paul Clozel kazandı. Actelion adlı ilaç firmasının kurucusu olan Clozel, 42 ülkenin girişimcisini geride bırakarak birinci oldu. 1997’de ilaç şirketi Roche’taki görevinden ayrılarak pediatr eşi Martine Clozel ve iki arkadaşıyla birlikte Actelion’u kuran Clozel, 10 yılda firmasını ilaç devlerine kafa tutar hale getirdi. 4 kişiyle yola çıkan firma, 2007’de 1.500 çalışana ve 802 milyon euro’luk satış rakamına ulaştı. Piyasa değeri 3.7 milyar doları geçti. Actelion’un ürettiği Tracleer adlı ilaç da akciğer hipertansiyonuna çare oldu. 

Mektup ödülden önemli...

Dr. Clozel, Milliyet’e yarışma sonrası yaptığı açıklamada, “Bir şirketi hangi amaçla kurduğunuz çok önemli. Biz Actelion’u çok para kazanmak için değil, yeni ilaçlar bulup insanları tedavi edebilmek için kurduk. İnsan iyileştirmek gibi güzel şey yok. Bu ödüle çok sevindim ama ‘Sayenizde artık yaşıyorum’ şeklinde mektuplar almak benim için daha büyük ödül” dedi.

Türkiye’deki satış etkiledi

Türkiye’de Actelion İlaç bünyesinde 30 çalışanlarının olduğunu belirten Clozel, Türkiye’nin en hızlı gelişen pazarlarından biri olduğunu anlattı. Clozel şöyle devam etti:

“İstanbul’daki ekibimiz çok aktif. Türkiye akciğer hipertansiyonu için bulduğumuz Tracleer ilacına izin çıkaran ve kaynak ayıran ilk ülkeler arasında yer aldı. Bundan çok etkilendim, yatırımı sürdüreceğiz.”
1997’de Actelion’u kan damarlarının içini çevreleyen ince hücre tabakası olan endothelium’a yönelik çalışmalar yapmak için kurduklarını, 4 yıl sonra da akciğer hipertansiyonuna çare olan ilacı piyasaya sürdüklerini belirten Clozel şunları anlattı: 

“Kendi yolumuzu çizmek istedik ve Roche’tan ayrıldık. Kısa sürede Fransa’dan ABD’ye kadar yatırımcıların ilgisini çektik. İlk yatırımla birlikte şirketteki çoğunluk hissemizi kaybettik.
Kurulduktan 3 yıl sonra halka açıldık, 6’ncı yılımızda kâra geçtik. Başladığımızda, ‘Akciğer hipertansiyonu nadir bir hastalık. Ona ilaç bularak ayakta kalamazsınız’ dediler. Ancak bu hastalıktan mustarip 50 bin kişiyi iyileştirdik. Çok büyük bir rakam değil ama ilacı olmayan 50 bin kişiye çare olduk.”

Turan: Sorumluluğumuz arttı

Yarışmaya Türkiye adına katılan ODE Yalıtım’ın Başkanı Orhan Turan ise, “Burada Türkiye’yi en iyi şekide temsil etmeye çalıştık. Artık sorumluluğumuz arttı. Bundan sonra uluslararası vizyonla yatırımlarımıza devam edeceğiz” dedi.

‘Girişimci bilimadamı oldum’

Eşinin keşfettiği Tracleer’in ardından başka ilaçlar da ürettiklerini belirten Dr. Jean - Paul Clozel, şimdi ise alzheimer, MS ve uykusuzluk için ilaçlar üzerinde çalıştıklarını anlattı.
600’ün üzerinde araştırmacı çalıştırdıklarını belirten Clozel, kazandıklarının yüzde 30’unu araştırmaya harcadıklarını ve bu rakamın geçen yıl 400 milyon İsviçre frangını geçtiğini söyledi. Clozel, “Bu yarışmaya gelirken bilim adamı kimliğim daha öndeydi. Ülkeme şimdi girişimci bilim adamı olarak dönüyorum” dedi.

‘Dünyanın sorunlarını girişimciler çözecek’

Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Faik Açıkalın, Milliyet olarak Ernst&Young ile birlikte Türkiye’de ‘Yılın Girişimcisi’ni seçmek için Anadolu’daki şehirleri dolaştıklarını belirterek, “Bu organizasyon bir anlamda Türkiye’nin tanıtım projesi, ama diğer yandan da başvuruda bulunan girişimciler için de önemli bir deneyim oluyor. Kendi eksiklerini ve neler yapmaları gerektiğini öğreniyorlar. Yılın Girişimcisi ise Türkiye’deki diğer girişimcilere örnek oluyor. Monaco’da yarışarak ise uluslararası bağlantılar kurma şansını yakalıyor” dedi.

Açıkalın, şöyle devam etti: “Girişimcilere bakarsak, hepsinin belirli ortak noktaları var. Öncelikle hepsi doğru iş modelini oluşturarak kısa sürede belirli bir gelişme ve büyüme göstermiş. Yenilenebilir enerji, gıda ve ilaç gibi topluma doğrudan faydaları olan sektörlere yönelmişler. Amaç sadece para kazanmak değil. Kazanırken, topluma karşı sorumluluklarını da unutmamışlar. Şirketler artık sadece başarılarıyla ifade edilmeyecek, hissettikleri sosyal sorumluluk kadar saygı görecek. Dünyanın sorunlarına çözüm, geleceğin girişimcileri tarafından bulunacak.”

Yarışmada öne çıkan iki girişimci

3.5 euro’luk maaştan 2.6 milyar euro gelire

Bu yılki yarışmanın en büyük favorileri arasında Çinli işadamı Liu Yonghao da vardı. Yonghao, Çin’in en büyük tarım şirketlerinden biri olan New Hope Group’un sahibi. Çin’in en popüler girişimcilerinden olan Yonghao, 1980’lerde aylık 3.5 euro’ya denk bir aylıkla öğretmenlik yapıyormuş.

Çin’in piyasa ekonomisine geçişi sürecinde işini bırakıp kuluçkacılığa başlamış. 1995’te kurduğu şirketi tarımda büyüyerek geçen yıl 41 bin çalışana ve 2.6 milyar euro gelire ulaşmış. Henüz Türkiye’ye yatırımı düşünmeyen Yonghao, dünyanın en büyük tarım üreticisi olmak istediğini belirtiyor. Çin’in ilk sosyal sorumluluk raporu hazırlayan şirketi olan New Hope, son Çin depremi sonrası yardım kampanyalarına önemli katkılarda bulunmuş.

Organik devi ‘tegut...’ Türkiye’nin müşterisi

Bu yılki yarışmanın finalistleri arasında Alman Wolfgang Gutberlet de dikkat çekti. Gutberlet, babasından devraldığı ‘tegut...’ adlı firmayla organik gıdanın ilk takipçilerinden olmuş. 1980’lerde organik gıda işine giren ve organik gıdanın ilk temsicileri arasında yer alan tegut... bugün 2.600 değişik organik ürün satıyor.
Organik ürünler, satışlarının yüzde 18’ini oluşturuyor. Gutberlet, organik tarım ürünlerinin bir kısmını Türkiye’den aldıklarını ve alım miktarını yakın zaman içinde artırmayı düşündüklerini söyledi.
Babasından devraldığında tegut...’un 65 dükkânı, 1056 çalışanı ve 105 milyon euro’luk satışının olduğunu belirten Gutberlet, bugün 300 mağaza, 5600 çalışan ve 1.1 milyar euro satış gelirine ulaştıklarını söyledi.

Turley: Türkler sabırlı olsun, başarı gelir

Ernst & Young Başkanı Jim Turley, yarışmaya 5 yıldır katılan Türkiye’nin her seferinde dikkat çeken adaylar gönderdiğini kaydetti. Turley şunları söyledi:

“Bu yılki çok çekişmeli bir yarışma oldu. Jüri çok zorlandı. Her firma çok güzel fikirleri hayata geçirmiş. Ama sosyal sorumluluklarını da unutmamışlar. Türkiye 5’inci kez katıldı. Bugüne kadar Türk firmaların vizyon sahibi olduğu dikkat çekti. Bir de Türk firmaları tökezlediğinde hemen ayağa kalkabiliyor. Yarışmaya 45’e yakın ülke katılıyor. Şimdiye dek yalnız 7 ülke kazandı. Türkler biraz sabırlı olsun, başarı gelir.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/esi-ilac-yapti-isvicreli-clozel-devlere-rakip-oldu_61862.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!