Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Eski, Çürük ve Ucuz Yapılara Talep Azalıyor''

Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Doğan Kalafat son yıllarda yapılan inşaat kalitesinin son derece iyileştiğini, halkın konut alımında daha seçici ve dikkatli davrandığını belirtti.

yapi.com.tr/AA
''Eski, Çürük ve Ucuz Yapılara Talep Azalıyor''

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, eski, çürük ve ucuz yapılara karşı halkın talebinin olmamaya başladığını belirterek, ''Son yıllarda yapılan inşaat kalitesi son derece iyileşti. Halk daha seçici ve bilinçli bir şekilde hareket ediyor, küçük şehirlerde dahi hazır beton santrallerini görebiliyoruz'' dedi.

Kalafat, kentte deprem için kurulması planlanan ''Erken Uyarı Sistemi'' hakkında ilgililere bilgi vermek amacıyla geldiği Samsun'a geldi.

Türkiye için 1999'da yaşanan depremin bir milat olduğunu ifade eden Kalafat, depremle mücadelede her geçen gün daha fazla çalışılması ve bilinçli olunması gerektiğini anlattı.

Son yıllarda Türkiye'de depremle mücadele anlamında iyi gelişmeler yaşandığına dikkati çeken Kalafat, ''Eski, çürük, ucuz yapılara karşı halkın talebi olmamaya başladı. Halk daha seçici ve bilinçli. Son yıllarda yapılan inşaat kalitesi son derece iyileşti. Halk daha seçici ve bilinçli bir şekilde hareket ediyor, küçük şehirlerde dahi hazır beton santrallerini görebiliyoruz. Bunlar bizim iyi tarafımız'' diye konuştu.

''Depremin doğasında var, bir yerde deprem olursa gelecekte de deprem olacaktır'' ifadelerini kullanan Kalafat, ''O yüzden toplumun deprem bilinci yüksek bir toplum haline gelebilmesi, depreme dayanıklı binalarda oturulması gereklidir'' dedi.

İstanbul'dan sonra Samsun'da kurulacak

Dr. Kalafat, İstanbul'un ardından Samsun'da da ''Erken Uyarı Sistemi'' kurulacağını bildirerek, şöyle devam etti:

''Samsun, Kuzey Anadolu Fay Hattı'na çok yakın bir şehir. Dolayısıyla güneyden geçen, Samsun ve çevresini etkileyen birçok fay hattı var. İstanbul'da var olan bir sistemin Samsun'da da kurulmasını sağlamaya çalışıyoruz. Samsun Erken Uyarı Sistemi, güneyde yaklaşık 10'un üzerinde kuvvetli yer hareketini bir dizin haline getirecek. Burada farklı istasyonlardan gelen bilgiye göre erken uyarı sinyalleriyle, büyük depremde yıkıcı dalga gelmeden önce büyük tesislerin sistemlerinin kapatılması sağlanacak. Böylece çevre zararlarının oluşması, yangınlar engellenecek.''

Erken Uyarı Sistemi sayesinde olası büyük depremde hangi yörelerin ne kadar yıkıma uğrayacağı ve olası can kaybı haritalarının önceden belirlenebileceğini kaydeden Kalafat, olası deprem sonrası yardım ekiplerinin de sistem sayesinde kriz bölgesine doğru ve hızlı ulaşabileceğini bildirdi.

Dr. Doğan Kalafat, Samsun'un güneyinde 5'er kilometrelik aralıklarla 10 ikaz cihazı kuracaklarını, daha sonra bu sayıyı 20'ye çıkaracaklarını söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/eski-curuk-ve-ucuz-yapilara-talep-azaliyor_105357.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!