Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Eski Nükleer Santral Yapılmayacak

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Okay Çakıroğlu eski teknolojili nükleer santralların 600 megavatın altında olduğunu belirterek 'Bu başvuruları kabul etmeyeceğiz' dedi.

Radikal Gazetesi



nerji Bakanı Hilmi Güler, elektrik iletimi hariç elektrik dağıtım ve üretimini tümüyle özelleştireceklerini, bu çerçevede nükleer santral yapılırsa onu da özelleştireceklerini belirterek, "Kamu olarak enerjide piyasaya müdahil olmak istemediklerini" söyledi. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu da eski santralların 600 megavatın altında, yenilerin ise üzerinde olduğunu belirterek, 600 megavatın altındaki nükleer santral başvurularını kabul etmeyeceklerini söyledi.

600 megavat sınırı
Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği nükleer santral kanunu, TBMM Sanayi Komisyonu'nda dokuz önergeyle yapılan değişiklikle kabul edildi. Kanunun görüşmeleri sırasında zaman zaman CHP'liler ile Güler arasında tartışmalar yaşandı. TAEK Başkanı Okay Çakıroğlu da, kurum olarak nükleer santrala ilişkin sekiz-dokuz kriter belirlediklerini, yasa yürürlüğe girer girmez bunları hemen açıklayacaklarını söyledi. Yeni nesil adı altında daha henüz kâğıt üzerinde proje aşamasında olan nükleer santral prototiplerinin Türkiye'de denenmesine izin vermeyeceklerini kaydeden Çakıroğlu, rüştünü ispat etmiş teknoloji ve şirketleri tercih edeceklerini aktardı. Çakıroğlu, eski santralların 600 megavatın altında, yeni santralların ise 600 megavatın üzerinde olduğunu belirterek, 600 megavatın altında santral başvurularını kabul etmeyeceklerini söyledi.

Güler "Teknik kontrolü bizde olmak üzere nükleer santralı da özelleştireceğiz" derken, kamunun piyasaya müdahil olmasını istemediklerini, elektrikte rekabetçi bir piyasa oluşturmaya çalıştıklarını bildirdi.

Ne getiriyor?
Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından bir ay içinde TAEK kriterleri belirleyecek ve Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş. (TETAŞ) santral yapımı için yarışma açacak. Teklifler TAEK tarafından ön elemeden geçirildikten sonra TETAŞ elektrik fiyatı açısından en uygun teklifi belirleyecek. Bakanlar Kurulu'nun onaylamasının ardından şirketle sözleşme imzalanacak.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/eski-nukleer-santral-yapilmayacak_57041.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!