Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Eski Tümülüs, Seyir Tepesi Oluyor

Yalova'nın merkez Sugören köyünde, MÖ 3000'li yıllara ait olduğu sanılan ve Bitinya Uygarlığı'nın izlerini taşıyan eski bir tümülüs (mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş tepecik), seyir tepesine dönüştürülerek turizme kazandırılacak.

Zaman Gazetesi
Eski Tümülüs, Seyir Tepesi Oluyor

SPAN lang=EN> Yalova'nın merkez Sugören köyünde, MÖ 3000'li yıllara ait olduğu sanılan ve Bitinya Uygarlığı'nın izlerini taşıyan eski bir tümülüs (mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş tepecik), seyir tepesine dönüştürülerek turizme kazandırılacak.

Yalova Valisi Yusuf Erbay, Uludağ, İznik Gölü, Marmara Denizi ve Yalova kent merkezinin izlenebildiği tümülüste incelemelerde bulundu. Erbay, tümülüsün bulunduğu mevkie, önce 'höyük' sanıldığı için 'Höyüktepe' adını verdiklerini belirtti. Göreve başladığı dönemde keşfettiği Höyüktepe'nin altında Bitinya dönemine ait iki mezar bulunduğunu anlatan Erbay, "Ancak, şu anda mezarların içi boş. Define arayıcıları sürekli kazılar yapmış. O yüzden şimdi kimsenin gelip kazmasına gerek yok. Tümülüslerin tarihsel önemi de var." dedi. Tümülüslerin Anadolu uygarlıklarında haberleşme ve savaş stratejilerinde kullanıldığını hatırlatan Erbay, Bitinya döneminde zengin ve asil kişilerin mezarlarının üzerinin toprakla kapatılarak tepecikler oluşturma geleneğinin bulunduğunu anlattı. Höyüktepe'nin manzarasını öven Erbay, "Marmara Denizi'ni, Uludağ'ı, İznik Gölü'nü görebilen bu noktada bir seyir noktası oluşturuyoruz. Açılacak kafeterya, umumi tuvalet ve 35 adetlik oturma grubuyla insanlar gelip burada hem muhteşem havayı soluyacak hem de manzaranın keyfini çıkaracak. Koyacağımız teleskopla neredeyse tüm körfezi izleyebilecek" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/eski-tumulus-seyir-tepesi-oluyor_63110.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!