Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Estetik Cami İçin İlk Adım Atıldı

Türkiye'nin önde gelen mimarları ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ' Sinan ruhuna' uygun cami inşası için biraraya geldi. Bundan böyle kimse istediği gibi cami yapamayacak.

Yeni Şafak Gazetesi



ürkiye'nin önde gelen mimarları ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu 'Sinan ruhuna' uygun cami inşası için biraraya geldi. Bundan böyle kimse istediği gibi cami yapamayacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Din ve Sosyal Hizmetler Vakfı, Türkiye'de İslam dinini en iyi şekilde temsil edecek ve günümüzün medeniyet seviyesini yansıtacak görkemli camiler inşa edilmesi için düğmeye bastı. Ülkemizde çok yönlü ve nitelikli camiler yapılmasına katkı sağlamayı amaçlayan 'Cami Projeleri İştişare Toplantısı'nin ilki, önde gelen mimarların katılımıyla İstanbul Müftülüğü'nde yapıldı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bugüne kadar cami yapımı konusunda söz sahibi olmadığından yakınarak "Bir yerde yeni bir cami yapıldığını ancak kadro tahsisi için başkanlığımıza müracaat edildiğinde öğreniyoruz. Bu durum ülkemize yakışmıyor" dedi.

Hayırseverlerin bir yıl içinde 500 cami yaptıklarına dikkat çeken Bardakoğlu, toplantı sonunda oluşturulacak yeni bir kontrol mekanizması ile Türkiye'nin önde gelen mimarlarının uygun cami projeleri belirlenmesi açısından hayırsever vatandaşlara yardımcı olacağını kaydetti. Hayırseverlere minnet borçlu olduklarını dile getiren Bardakoğlu şunları söyledi: "Bu gayretli insanlara teşkkür borçluyuz. Ancak gönlümüz istiyor ki, bu insanların geride bıraktıkları eserler estetik ve mimari yönüyle arzu ettiğimiz kıvamda olsun. Genellikle camilerimizin ses düzenleri, içler acısı. Böyle olunca 30 yıllık deneyimli bir hocamızın okuduğu kıraat ta katlediliyor." Bardakoğlu, son dönemde cami altına dükkan ve çeşitli işyerleri yapılmasının alışkanlık haline geldiğini de değinerek, bu mekanların camilerin estetiğini bozduğunu ifade etti.

Tecrübeler konuşsun

Necdet Civan: Camilerimiz hak ettiği değere kavuştumalı. Bugüne kadar değişik büyüklükte bir çok camii projelendirdim. Bu konuda mimarlar tecrübelerini kullanmaya hazır. Bir dönem olduğu gibi, yine insanlık alemine yön verelim, köklü bir ejdadın varisleri olduğunuzu bütün dünyaya gösterelim.

Mimarları mühendis

Hüsrev Tayla: (Ankara Kocatepe Camii'nin mimarı) 70 bin camiiden 50 bini mimariden yoksun. Yüzde 90'ının projelerinin altında hiç bir mimarın imzası yok. Ülkemizde pek çok cami mimarlar tarafından değil, mühendisler tarafından yapılmış. Projesiz cami yapma dönemi sona ermeli.

Camide kötü örnek olduk

Turgut Cansever: Bugüne kadar yaptıklarımızla övünmeye filan kalkmayalım. Kendimizi kandırmayalım. Tunus, Mısır gibi İslam ülkeleri bizden daha düzgün mimariye sahip camiler inşa ediyor. Dini mimari açısından İslam dünyasının en az gelişmiş ülkelerinden biriyiz.

http://www.yapi.com.tr/haberler/estetik-cami-icin-ilk-adim-atildi_46950.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!