Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Etimesgut’ta Arsa Rayiç Bedellerine Zam!

Etimesgut Belediyesi, arsa rayiç bedellerine yüzde 100 ile yüzde 400 arasında zam yaptı. Son yıllarda enflasyon oranında arsa rayiç bedellerinin arttırıldığı Etimesgut Belediyesi’nde, bu yıl onlarca kat artışla rekor bir zam gerçekleştirildi. CHP grubu, konuya ilişkin önerge verdi.

Cumhuriyet Ankara
5 Etimesgut’ta Arsa Rayiç Bedellerine Zam!

Etimesgut Belediyesi, arsa rayiç bedellerine yüzde 100 ile yüzde 400 arasında zam yaptı. Son yıllarda enflasyon oranında arsa rayiç bedellerinin arttırıldığı Etimesgut Belediyesi’nde, bu yıl onlarca kat artışla rekor bir zam gerçekleştirildi. CHP grubu, konuya ilişkin önerge verdi.

Etimesgut’ta, belediye tarafından alınan bir kararla ilçede arsa rayiç bedelleri arttırıldı. Arsa rayiç bedellerine yapılan bu zam, arsa ve tarla vergilerinin de aynı oranda artışının yanı sıra inşaat harçlarına, emlak ve temizlik vergilerine kadar yüksek oranda zam yapılması anlamına geliyor. Yapılan zam vergi çeşitlerine göre farklılık gösteriyor. Geçtiğimiz yıl arsasına veya dairesine 500 lira vergi ödeyen bir yurttaş, yapılan zam sonrası 2 bin liraya yakın vergi ödemek zorunda kalacak. Aynı şekilde yeni bir inşaata başlayan müteahhit, harç zamlarıyla karşı karşıya kalacak. Etimesgutlu müteahhitler, ilçedeki inşaat sektöründe görülen yatırımlarda yavaşlama gerçekleşeceğini söylüyor. Etimesgutlu yurttaşlar da, “Belediye, borçlarını ödeyebilmek için yine Etimesgutlunun cebine sarılıyor” diyor. Edinilen bilgiye göre belediyenin arsa vergilerinden yıllık 1 milyon liraya yakın geliri bulunuyordu. Yapılan zamla bu gelir 4 milyon liraya çıkacak.

Yurttaşlar dava açtı

Konuyla ilgili bazı yurttaşların mahkemeye müracaat ederek fiyat artışıyla ilgili olarak dava açtıkları belirtilirken, bu yıl Sincan’da arsa rayiç bedellerinin yüzde 8 oranında arttırıldığı dile getiriliyor. Geçen hafta yapılan Belediye Meclis Toplantısı’nda CHP’li Meclis üyeleri bir önerge verdiler. Belediye Başkanlığı’na verilen önergede şu konulara değinildi:

“Belediyemiz tarafından belirtilen arsa, arazi rayiç bedellerinin geçtiğimiz yıllara göre yüzde 100 ve bazı bölgelerde ise bu rakamların çok daha üstüne çıkıldığı görülmüş. Bu artış oranlarının ilçemizde emlak vergisi mükellefi olan vatandaşların ilçe belediyemiz tarafından alınan emlak vergileri Anakent Belediyesi tarafından alınan yol katılım, kanalizasyon, ASKİ su aboneliği katılım payları, arsa, bina rayiç değerleri üzerinden alındığında bölgemizde emlak mükelleflerine ve iş yapan müteahhitlere ekstra yük getirmektedir. Bunun için emlak, arsa rayiç bedellerinin ekonomik kriz de göz önünde bulundurularak yeni bir çalışmanın yapılabilmesi için konunun Meclis gündemine alınması ve ilgili komisyonlara havalesi hususunda gereğinin yapılmasını saygılarımızla arz ederiz.”

‘Kaynaklar Gökçek’e gidecek’

Etimesgut Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Ayhan Yılmaz, arsa rayiç bedellerindeki artışın Etimesgut Belediyesi’ne fazla bir şey kazandırmayacağını belirterek, “Bu durumda asıl kazanan Anakent Belediyesi olacak. Çünkü arsa rayiç bedellerinin büyük kısmını Anakent Belediyesi alıyor. Enver Demirel kalkıp, Melih Gökçek’e hizmet etmiş oldu” dedi. Arsa rayiç bedellerinin arttırılması için kurulan komisyonda muhtarların da olduğunu anımsatan Yılmaz, şöyle devam etti:

“Muhtarların bu zammı kabul etmelerine anlam veremiyorum. Yalnızca Bağlıca Mahallesi Muhtarı bu zammı kabul etmedi ve bu konuyu mahkemeye verdi. Mahkeme süreci devam ediyor. Mahkeme kararı ne çıkarsa belediye onu uygulayacak. Belediyenin ekonomi konusunda ciddi sıkıntıları var. Borcunu bu şekilde ödemeye çalışıyor. Zam, gerek katılım payı gerekse ASKİ aboneliğinde yurttaşlara büyük yük getirdi. Sonuç olarak, Etimesgut’un kaynakları Gökçek’e gidecek.”
 
Kayalar: Bu kadar da olmaz

Etimesgut’ta aynı zamanda müteahhitlik de yapan CHP İlçe Başkanlığı Yönetim Kurulu Üyesi Cahit Kayalar ise, yapılan artışı eleştirerek, “Bu kadar da olmaz” dedi. Kayalar, son aylarda yaşanan ekonomik kriz nedeniyle inşaat sektörünün durma noktasına geldiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Bu artış müteahhitlerin işlerini zorlaştıracak. Arsa bedellerinin yükselmesi inşaatlardaki düşüşle daha da iyi anlaşılacaktır. Etimesgut Belediyesi, kendi kasasını doldurabilmek için Etimesgutlunun cebine gözlerini dikmiş. Zor geçinen vatandaşlarımız emlak ve arsa vergilerinin altında daha da ezilecektir.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/etimesgutta-arsa-rayic-bedellerine-zam_77740.html

Read Comment Section
5 Yorum Yorum Yaz
  • etimesgutta oturan bir mahalle sakiniyim. ben de zamları çok yüklü buluyorum. pes doğrusu, bu kararı alanlar neye göre aldı? böyle saçmalık olamaz. dünyanın hiç bir yerinde böyle zam görülmemiştir. kamuda çalışıyorum biz böyle zam alamıyoruz maaşımıza. bunu neye kime emsal gösterek yaptınız, allah ıslah etsin. YANITLA
  • bence de, çünkü belediyeye giren boş çıkıyor. insanı soyup çıkarıyolar çünkü. BENDE BİR MÜTAHHİTİM... YANITLA
  • geçen sene 124 tl vergi odediğim bağlıca'daki arsama bu yıl 574 tl vergi aldı belediye. merak ediyorum bağlıcaya hangi hizmeti getirdiler yol yok su yok elektrik yok boş bir arazi. imar geceli 10 yıl oldu ortada hiç bir şey yok çalışma yok. enflasyon yıllık yüzde 8 yaptıkları zam yüzde 460 YANITLA
  • geçen sene 70 tl bu sene 270 nasıl bir mantık sanırım Enver bey Akp'ye özenmeye başladı. Haram olsun kendilerine verdiğim oy! YANITLA
  • ben de zamları çok yüklü buluyorum pes doğrusu bu kararı alanlar neye göre aldı böyle saçmalık olamaz.dünyanın hiç bir yerinde böyle zam görülmemiştir. YANITLA
5 yorumdan 5 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!