Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ev Kazalarını Meslek Edindi, Bin Ailenin Evini Değiştirdi

Türkiye'de ev kazalarını en aza indirmek için harekete geçen Pekcan ve Arzu Birinci çifti, kurdukları Parkzon isimli şirketle 7 yılda 1000 evi, 100'ün üzerinde kreşi ve 6 da hastaneyi güvenli hale getirdi

Referans Gazetesi
Ev Kazalarını Meslek Edindi, Bin Ailenin Evini Değiştirdi

Pekcan ve Arzu Birinci çifti, kurdukları şirketle 7 yılda 1000 evi, 100'ün üzerinde kreşi ve 6 da hastaneyi ev kazalarına karşı güvenli hale getirdi.
 
Merdivenden yuvarlanma, pencereden düşme, yıkılan dolabın altında kalma... Ev kazaları ebeveynlerin kâbusu. Türkiye'de ev kazalarını en aza indirmek için harekete geçen Pekcan ve Arzu Birinci çifti, kurdukları Parkzon isimli şirketle 7 yılda 1000 evi, 100'ün üzerinde kreşi ve 6 da hastaneyi güvenli hale getirdi. Evde meydana gelebilecek tüm kaza risklerini iğneden ipliğe hesaplayarak evleri yeniden dekore eden çift, pencere kilitlerinden merdiven trabzanlarına kadar, tüm noktaları ailelerin yerine düşünüp çocuk ve yaşlılar için zararsız bir duruma getiriyor.
 
Kökeni Amerikan gazileri

Birinci çiftini ev kazalarına duyarlı hale getiren ise yaşlı anneleri olmuş. "Annem 87 yaşında. Bu yaşta evde dolaşırken yaşadığı korkular nedeniyle rahat edemediğini gördük. Bu durum Türkiye'deki büyük bir eksikliği de fark etmemize neden oldu" diyen Pekcan Birinci, bu konuda yurtdışında yaptıkları uzun araştırmalar ve aldıkları eğitimler üzerine harekete geçtiklerini söylüyor.

Yaşlı ve fiziksel engellilerin yaşadığı mekânları olası kazalara karşı güvenli bir hale getirmek ve onların günlük yaşamlarını kolaylaştırma üzerine kurulu olan Child Proofing (Evde Çocuk Güvenliği) ve Home Modification (Yaşlı Güvenlik Sistemleri) mesleğinin kökeni ABD'ye dayanıyor. 2. Dünya Savaşı gazileri ve onların ailelerini rahat ettirmek için tüm olanaklarını seferber eden dönemin Amerikan hükümeti, evlerin en rahat edilecek biçimde yeniden dekore edilmesini sağlıyor. Bu sistemi Türkiye'de ilk uygulayan ise Parkzon firması oluyor. Çocuk güvenlikli ev tasarımı alanında Bilkent Üniversitesi'nde master yapan Arzu Birinci ve eşi Pekcan Birinci'nin ABD'de bu işin eğitimini aldıktan sonra kurdukları Parkzon, 2003 yılından bu yana 1000'e yakın ev, 100'ün üzerinde kreş ve 6 hastaneyi kazalara karşı güvenli hale getirdi. Hizmet almak isteyen ailelerin kendilerine başvurması üzerine eve gidip mekânın güvenliği ile ilgili bir rapor oluşturan Birinci çifti, daha sonra yüksekokul mezunu 4 teknik elemanını evlere göndererek dekorasyona başlıyor.
 
Türk evleri güvenli değil

Pekcan Birinci, 0-6 yaş grubundaki çocukların öncelikli risk grubunda olduklarını söylüyor. Okul, kreş, dubleks ve tripleks evleri çocukların güvenliğine uygun düzenlediklerini belirten Birinci, "Evde tüm kaza risklerini iğneden ipliğe hesaplıyoruz. Örneğin pencerelere kilit takıyoruz. Çocuk ocağa dokunmasın diye bariyer koyuyoruz. Camları kırılma riskini düşünerek filmle kaplıyoruz. Banyoları da kaymaz hale getiriyoruz" diyor.

Birinci, yaşlı ve engellilerin hayatını da kolaylaştıracak uygulamalar yaptıklarını kaydediyor: "Türkiye'de insanlar ev alırken sanki hiç yaşlanmayacaklarmış gibi düşünüyor. Bu nedenle, gençken rahat edilen dekorasyona yaşlanınca uyum sağlayamıyorlar." Yaptıkları etüt çalışması sonrası müşterinin parasına göre pratik çözümler sunduklarını vurgulayan Birinci, yaşam alanlarını 500 TL ila 6 bin TL'ye varan maliyetlerle güvenli hale getirdiklerini söylüyor. İstanbul dışında; Eskişehir, Ankara, İzmir'den de yoğun talep aldıklarını anlatan Pekcan, bölgelere franchise yöntemiyle hizmet vermeyi planladıklarını belirtiyor. Birinci, franchise bedeli olarak da 25 bin dolar istediklerini kaydediyor.

ETİKETLER: firma
http://www.yapi.com.tr/haberler/ev-kazalarini-meslek-edindi-bin-ailenin-evini-degistirdi_78410.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!