Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

ExxonMobil, TPAO ile Ortak Olmaya Geliyor

ABD'li enerji şirketi ExxonMobil, Güneydoğu Anadolu ve Trakya Bölgeleri'nde arama yapmak için TPAO ile görüşüyor.

yapi.com.tr
ExxonMobil, TPAO ile Ortak Olmaya Geliyor

Dünya Gazetesi'nin haberine göre; Petrol İşleri Genel Müdürü Selami İncedalcı, kaya gazı ve petrolü aramaları için ABD, Avrupa ve Kanada'dan yatırımcı ilgisi bulunduğunu, ABD'li enerji şirketi ExxonMobil'in Güneydoğu Anadolu ve Trakya Bölgeleri'nde arama için TPAO ile görüştüğünü söyledi.

Reuters'ın sorularını yanıtlayan İncedalcı, Shell'in Türkiye'de kaya gazı çalışmalarına başladığını ve Türkiye ile ortaklığının bulunduğunu belirterek, "ExxonMobil, TPAO ile ortak olmak üzere geliyor. Biz yatırımcılarla görüşüyoruz; yatırım ortamını eskisine göre daha cazip görüyorlar" dedi.

"Avrupa'dan, ABD ve Kanada'dan da yatırımcı ilgisi var"

ExxonMobil'in önceden deniz aramalarıyla ilgilendiğini söyleyen İncedalcı, "Şimdi karada, Güneydoğu Anadolu ile Trakya Bölgeleri ile ilgili olduklarını söylüyorlar. TPAO ile görüşmeleri devam ediyor. Avrupa'dan, ABD ve Kanada'dan da yatırımcı ilgisi var. Önümüzdeki zaman içinde bizden randevu talep eden yatırımcılar oldu, onlarla da ekim ayında görüşeceğiz. Hem shale gaz hem shale petrolü, hidrokarbonlar için arama ve üretim hakkına sahip olacaklar" dedi.

Shell, halen Diyarbakır'da kaya gazı için çalışmalarını sürdürüyor.
              
Yeni petrol kanunu

Petrol Kanunu'nun çıkmasıyla birlikte yeni yatırımcıların gündeme geldiğinin altını çizen İncedalcı, "Yatırımcılar buna ilgi gösterdiler. Türkiye'de ne yapabilirler onlarla bu konuları görüştük" dedi.

Mevcut yatırımcıların kanuna uymayan ruhsatlarıyla ilgili olarak projesi olmayan ruhsatlarını hemen terk ettiklerini ve bu kapsamda 80 civarında ruhsatın feshedildiğini vurgulayan İncedalcı, şöyle devam etti:

"11 Haziran itibariyle mevcut yatırımcılarımızdan 100 başvuru aldık"

"Mevcut kanunda yeni yatırımcılara imkan vermek üzere bir düzenleme yaptık. Eğer yatırımcılar daha önce bizden aldıkları ruhsatlarla ilgili yükümlülük ve faaliyetlerini az çok yerine getirmişlerse bunlara yeniden ruhsat vererek Türkiye'de bizim yatırımcımız olarak yeniden yola devam etmelerini öngördük ama her bir ruhsata yeni bir proje gözüyle baktık. Orada ne yapılmış yerine getirilmeyen yatırımlar varsa çalışmalar varsa bunları ruhsatları üzerine koyup yola öyle devam edeceğimizi söyledik. 11 Haziran itibariyle mevcut yatırımcılarımızdan 100 başvuru aldık."

İncedalcı, yeni düzenleme kapsamında yatırımların yakın vadede en az iki-üç kat artacağını kaydederek, ruhsatlar kapsamında daha fazla arama yapılmasının yolunun açıldığını bildirdi.

Kaya gazı aramalarıyla ilgili süreç hakkında da bilgi veren İncedalcı, "Şu anda shale gaz potansiyeli olan yerlerin içinde sadece shale gaz değil shale petrolü potansiyelinin de yüksek olduğunu gördük. Testler esnasında bu petrolü de aldık gazı da aldık, şu anda onun uzun süreli bir testi var" dedi.
 

http://www.yapi.com.tr/haberler/exxonmobil-tpao-ile-ortak-olmaya-geliyor_121727.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!