Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Semavi Eyice'nin İstanbul...

Eyice: “İstanbul'da Fotoğraf Arşivi Kurulmalı”

Marmara Belediyeler Birliği ve Marmara Üniversitesi ‘İstanbul Araştırmaları’ yüksek lisans programının ortak organizasyonunda bir seminer gerçekleştiren Prof. Dr. Semavi Eyice, “İstanbul’da da Londra, Berlin ve Paris’te olduğu gibi büyük bir fotoğraf arşivi kurulması lazım. Bu, İstanbul için çok büyük bir eksikliktir” dedi.

yapi.com.tr
Eyice: “İstanbul'da Fotoğraf Arşivi Kurulmalı”

Marmara Belediyeler Birliği ve Marmara Üniversitesi 'İstanbul Araştırmaları' yüksek lisans programının ortak organizasyonunda seminer veren Prof. Dr. Semavi Eyice, “İstanbul’da da Londra, Berlin ve Paris’te olduğu gibi büyük bir fotoğraf arşivi kurulması lazım. Bu, İstanbul için çok büyük eksikliktir” dedi.

Bizans ve Osmanlı tarihi uzmanı  Prof. Dr. Semavi Eyice, Marmara Belediyeler Birliği’ne üye belediyelerin yöneticileri ile Marmara Üniversitesi’nin yeni yüksek lisans programı ‘İstanbul Araştırmaları’ bölümü öğrencilerine bir seminer verdi. Eyice, Bizans dönemi öncesinden başlayarak, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerini de kapsayacak şekilde, İstanbul üzerine geniş bir şehircilik semineri verdi.

“İstanbul, yaşayan insanlık mirasıdır”

İstanbul’daki şehirleşme aşamalarının şehre kattığı tarihi ve mimari değerlerden kimisinin korunarak yaşatıldığına kimisinin de ilgisizlik ve zamana yenik düşme sonucu gelecek nesillere aktarılamadığına vurgu yaparak sözlerine başlayan Prof. Dr. Semavi Eyice “İstanbul sadece bir metropol değil, aynı zamanda dünyanın kültür başkenti ve yaşayan insanlık mirasıdır. Şehrin yönetiminde söz sahibi olan idareciler, bu değerli mirasın korunması hususunda daha titiz olmalı” derken, İstanbul’un altında önemli kalıntıların olduğunu da hatırlatarak, “Bizans kalıntıları toprağın 8 metre altından çıktı. Önceki tarihi kalıntılar, kim bilir kaç metrenin altındadır. Tarihi eserler kesinlikle korumalıdır, bunlar kültür mirasımızdır” diye konuştu.

“Fotoğraf arşivi kurulmalı”

Dünya’nın tüm metropollerinde, şehri anlatan büyük fotoğraf arşivlerinin olduğunu belirten Eyice, “Kültürel mirasımızın gelecek nesillere aktarılabilmesi için bir fotoğraf arşivi kurmalıyız. İstanbul’da da Londra, Berlin ve Paris’te olduğu gibi büyük bir fotoğraf arşivi kurulması lazım. Bu, İstanbul için çok büyük eksikliktir” diyerek sözlerini tamamladı.

Bozlağan: “Geleceğin başkanları okulda yetişiyor”

Seminer için Prof. Eyice’ye teşekkür eden Doç. Dr. Recep Bozlağan, İstanbul Araştırmaları Yüksek Lisans Programı hakkında bilgi verdi. Aynı zamanda Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri olan İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Recep Bozlağan, “Marmara Üniversitesi bünyesinde, İstanbul’u yönetecek belediye başkanları başta olmak üzere, kamu yöneticilerinin de yetişmesi hedeflenen ‘İstanbul Araştırmaları’ yüksek lisans programını açtık. İstanbul’un tarihi, mimari, estetik, sosyal, kültürel, sanatsal, ekonomik, demografik, coğrafi ve çevresel açılardan etüt edilmesi, sorunlara bilimsel yaklaşımla çözüm üretecek nesiller yetiştiriyoruz” dedi. Uzmanlık alanını İstanbul olarak seçen bilim insanlarının yetiştirildiği yüksek lisans ders programında; İstanbul Tarihi, İstanbul’un Yönetim Yapısı ve Yönetişim Süreci, İstanbul’un Ekonomik Yapısı, Kent Planlaması, İstanbul Kültürü ve Estetiği, İstanbul’un Stratejik Yönetimi, İstanbul’un Demografik Yapısı başta olmak üzere çok sayıda konu yer alıyor.



 

http://www.yapi.com.tr/haberler/eyice-istanbulda-fotograf-arsivi-kurulmali_78612.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!