Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Fatih Camii’nde Deprem Taraması

Depremlerde ciddi hasar gören Fatih Camii ve Külliyesi’nde asıl problemin zeminden kaynaklandığı ortaya çıktı. Fatih Camii daha önceki depre

Türkiye



b>Depremlerde ciddi hasar gören Fatih Camii ve Külliyesi’nde asıl problemin zeminden kaynaklandığı ortaya çıktı.

Fatih Camii daha önceki depremlerde olduğu gibi 1999’da yaşanan Körfez Depremi’nde de büyük hasar gördü ve çatlaklar oluştu. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi, İSKİ, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve üniversiteler, tarihi camiyi kurtarmak için el ele vererek bir çalışma başlattılar. Bu çerçevede ilgili kurumlar ve bilim adamları çeşitli toplantılar yaptılar ve bir dizi kararlar aldılar. Buna göre mevcut verilerin toplanması, bina ve temel rölevelerinin çıkarılması, ayrıca zemin tesbiti için gözlem kuyuları, muayene çukurları açılması ve yüzey suyu drenajı ile sismik araştırmalar yapılması, deformasyon ölçümleri, zemin ıslah ve üst yapı restorasyon projesinin gerçekleştirilmesini öngören bir plan uygulanması kararlaştırıldı.

20 kuyu kazıldı
Bütün projelerin hayata geçirilmesi için de İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi ile çeşitli protokoller imzalandı. İSKİ, zemin durumu ve yeraltı sularıyla ilgili olarak Fatih Cami ve Külliyesi’nin bahçesinde 20 adet sondaj kuyusu açtı. Bu kuyuların bazılarına gözetleme boruları indirildi ve su seviyeleri ölçülmeye başlandı. Yapılan ilk çalışmalarda Fatih Camii’nin külliye binaları ile zemin arasında uyum olmadığı tespit edildi. Caminin temeline zarar veren yağmur sularının yapıda meydana getirdiği değişiklikler belirli periyotlarla gözetim altına alındı ve bu suların uzaklaştırma işlemleri tamamlandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/fatih-camiinde-deprem-taramasi_7263.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!