Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Fatih Camii'nin Zeminine Raylı Sistem

Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Fatih Camii muhtemel bir depremde yıkılma riskine karşı ilginç bir yöntemle korunacak. Mimar Sinan'ın, Edirne'deki Selimiye ve İstanbul'daki Süleymaniye Camii'nde hayata geçirdiği raylı sistem Fatih Camii'nde de uygulanacak.

Zaman Gazetesi
Fatih Camii'nin Zeminine Raylı Sistem

b>Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Fatih Camii muhtemel bir depremde yıkılma riskine karşı ilginç bir yöntemle korunacak. Mimar Sinan'ın, Edirne'deki Selimiye ve İstanbul'daki Süleymaniye Camii'nde hayata geçirdiği raylı sistem Fatih Camii'nde de uygulanacak.

Cami tamamen kaldırılarak altına izolasyon yapılıp sismik aletler yerleştirilerek yüzer tablo haline getirilecek. Böylece cami, deprem anında tablo üzerinde gidip gelerek yıkılmaktan kurtulacak. 25 milyon dolara mal olacak proje için Anıtlar Kurulu'ndan gerekli izin 2 yıl sonra çıktı. Projenin ihalesi önümüzdeki aylarda yapılacak.

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettikten sonra 1470 yılında inşa ettirdiği ve adını koyduğu cami, biri kilise olmak üzere iki büyük yapıda kullanılan raylı sistem ile korunacak. Üç büyük depremde yıkılıp yeniden inşa edilen, 17 Ağustos 1999'daki 7,4 büyüklüğündeki depremde ise ayakta kalmayı zor başaran beş asırlık cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün çalışmaları sayesinde yeniden hayat bulacak.

Tarihî caminin 6 santim kayan zeminini fora kazık çakarak sağlamlaştırmaya çalıştıklarını ifade eden Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, burayı külliyeleri, avlusu, sebili, şadırvanı ve kütüphanesiyle bir bütün olarak ele aldıklarını kaydetti. Beyazıt, "Caminin zemininde ciddi problemler var. Cami, Vatan Caddesi'ne doğru 6 santim kaymış. Vatan Caddesi'nde yaşanan 5,0 büyüklüğündeki deprem camiyi 7,0 büyüklüğünde etkiliyor." dedi.

Caminin altına izolasyon yaparak ve sismik aletler yerleştirerek yüzer tablo haline getirileceğini anlatan Beyazıt, eserin tamamının deprem anında tablo üzerinde gidip gelerek yıkılmaktan kurtulacağına dikkat çekti. Bu yöntemin Yeni Zelanda ve Amerika'da yapıldığını, şimdi ise Türkiye'de ilk kez bir camide uygulanacağını dile getiren Beyazıt, eserin yüksek şiddetteki depreme karşı da dayanıklı olacağını vurguladı.

Eserin deprem güçlendirmesiyle ilgili olarak Boğaziçi Üniversitesi'nin bir araştırma yaptığını ve onarım çalışmaları için Anıtlar Kurulu'ndan 2 yıl sonra kararın çıktığını hatırlatan Beyazıt, proje ihalelerine haziran-temmuz aylarında başlanabileceğini söyledi. Beyazıt, Yenikapı Mevlevihanesi, Süleymaniye ve Nuru Osmaniye camilerinin projelerinin de 2 yıl sonra Anıtlar Kurulu'ndan geçtiğini belirtti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/fatih-camiinin-zeminine-rayli-sistem_52993.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!