Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Fatih'in Dökümhanesi'nde Kazı Çalışmaları Sürüyor

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinde kullandığı top ve güllelerin üretildiği Kırklareli'nin Demirköy ilçesindeki dökümhanede kazı çalışmaları devam ediyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurcan Yazıcı başkanlığında 20 kişilik ekip, Demirköy'e 4 kilometre

yapi.com.tr / AA



Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinde kullandığı top ve güllelerin üretildiği Kırklareli'nin Demirköy ilçesindeki dökümhanede kazı çalışmaları devam ediyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurcan Yazıcı başkanlığında 20 kişilik ekip, Demirköy'e 4 kilometre uzaklıktaki Fatih Dökümhanesi'nde 9 ağustostan bu yana kazı çalışmalarını sürdürüyor.

Kazı Başkanı Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Demirköy dökümhanesiyle ilgili yaptıkları araştırmalarda, dökümhanede ve çevresindeki üretimin Osmanlı İmparatorluğundan önce de var olduğuna dair bulgulara ulaştıklarını söyledi. Dökümhane yapıları arasında bulunan mescidin restorasyonunun önümüzdeki yıl yapılmasının planlandığını ifade eden Yazıcı, 16. yüzyıldan itibaren Osmanlı yazışmalarında dökümhanede üretimin devlet tarafından yapıldığına dair bilgiler yer aldığını, 17. yüzyılın sonlarından 20. yüzyılın başına kadar da üretimin kesintisiz devam ettiğinin görüldüğünü belirtti.

Yazıcı, ''Dökümhane 1913 yılında bir İngiliz şirketine 99 yıllığına ihaleyle verilmiş ancak 1'inci Dünya Savaşı'nın çıkması üzerine sözleşme 1916 yılında feshedilmiş. Demirköy, Osmanlı Dönemindeki adıyla Samakocuk'taki dökümhane Fatih dönemine tarihlendirilmesine rağmen, Kırklareli ve çevresindeki üretimin Osmanlı öncesinde de var olduğu bilinmektedir'' dedi.

Fatih Dökümhanesi'nin 10 bin metrekarelik bir alanda kurulu olduğunu ve etrafının surlarla çevrili bir yerleşkeden oluştuğunu kaydeden Yazıcı, ''Dökümhane, kale şeklinde ve yamaç üzerinde iki düzleme oturur. Yapılar topluluğu üst sette yaşam ve hizmet alanları, alt kotta üretimle ilgili donanımlar ve depo birimlerinden oluşur. Üst setteki dökümhane işçilerinin barındığı kışla, yatakhane binaları ile orta avluya açılmaktadır'' diye konuştu. Yazıcı, 6 eylülde sona erecek olan kazılarda dökümhanenin duvar kalıntılarını ortaya çıkarmaya çalıştıklarını aktararak, alandaki kazı ve restorasyon çalışmalarını tamamladıktan sonra dökümhanenin işlevi hakkında daha net bilgilere ulaşacaklarını açıkladı.
    
Tarihi Demirköy Dökümhanesi, Fatih Sultan Mehmet'in 1453'de İstanbul'un fethinde kullandığı top ve güllelerinin döküldüğü yer olarak biliniyor. Dönemin en ileri teknolojisiyle döküm yapılan dökümhane, tarihi kayıtlarda ''Demirköy Tophane-i Amiriye İşletmeleri'' olarak anılıyor. Dökümhanede, 15. yüzyıl ortalarından 19. yüzyılın sonlarına kadar aralıksız üretim yapılması dikkati çekiyor.

ETİKETLER: arkeoloji
http://www.yapi.com.tr/haberler/fatihin-dokumhanesinde-kazi-calismalari-suruyor_82114.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!