Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Felaket Göz Göre Göre Geldi

İstanbul ÇMO, 8 kişinin yaşamını yitirdiği Hopa sel felaketi raporunu açıkladı. Raporda, ihmalkar uygulamaların bölgeyi afete açık bir yer haline getirdiğine dikkat çekildi

yapı.com.tr
Felaket Göz Göre Göre Geldi

İstanbul Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) 8 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan Hopa sel felaketi inceleme raporunu açıkladı. İstanbul ÇMO sel felaketinin “doğal afet” ya da “fıtrat” diye açıklanamayacağını ifade ederek yapılan yollar, tarım alanları ve orman tahribatı, dere yataklarına müdahale, yapılaşma gibi etkilerin, bölgeyi afete açık bir yer haline getirdiğine dikkat çekti.

Hala risk var

Doğu Karadeniz'in temel sorunlarına da değinilen raporda, Doğu Karadeniz bölgesindeki kırsal yerleşimlerde çoğu bölgenin yeterli alt yapı şebekesine sahip olmadığı belirtiliyor. Konutların atık sularının fosseptik çukurlarına boşaltılmasının, konutların çevresindeki zemini devamlı olarak suya doygun hale getirdiğinin belirtildiği raporda, Hopa'da dere taşkın alanlarında bulunan yerleşim bölgelerinin büyük risk altında olduğuna dikkat çekildi. Dere yataklarında, taşkın alanlarında yapılaşmaya izin vermenin, göz göre göre gelebilecek bir felakete yol açmasının kaçınılmaz kıldığını aktaran raporda, “Can kayıplarının yüksek olmasının en önemli sebebi, bölgenin jeomorfolojik koşullarına bağlı olarak, pek çok yerleşim biriminin güvenlikli yerleşim alanlarına sahip olmamasıdır. Bu nedenle yerleşime uygun olmayan dere yatağı ve çok eğimli vadi yamaçları, taşıdığı büyük risklere rağmen yerleşim alanı olarak kullanılmaktadır” denildi.

HES ekolojiye düşman

Artvin bölgesindeki HES'lerin etkilerine de değinilen raporda, “Hopa’da kurulu HES bulunmamasına rağmen, bölgedeki HES'ler bölgenin toprak ve su yapısını incelerken dikkate alınması gereken önemli bir husustur. HES yapımı sırasında su alma yapıları (regülatörler); nehir bütünlüğünü bozmakta, habitat bölünmesine yol açmakta ve inşaat sırasında inşaat alanında toprak yüzeyi sıyrıldığı için arazilerde büyük tahribatlar oluşmakta, arazi erozyona maruz kalmaktadır. Bu durum ise bölgenin jeolojik yapısını bozmaktadır”denildi.

İhmal büyük

18 sayfalık teknik inceleme raporunun sonuç ve öneriler kısmında ise belli başlı şu görüşlere yer verildi; “Hopa’da yaşanan ve can kaybına neden olan sel olayında resmi kurumların ihmalleri büyüktür. Bölgeye dair uzun vadeli ve taşkın, sel, heyelan gibi olayları önleyecek önlemler alınmamıştır. Bölgedeki nüfusun dere yataklarında yoğunlaşması önlenmemiştir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/felaket-goz-gore-gore-geldi_138425.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!