Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Felaketi 15 Yıllık İnat Getirdi

Kadıköy Belediyesi’nin, dün onlarca araç ve işyerinin sular altında kalmasına ve bir kişinin sulara kapılarak kaybolmasına neden olan Kurbağalıdere’nin ıslahı için 1995’ten bu yana İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İSKİ ve DSİ’nin de aralarında bulunduğu kurumlara defalarca uyarı yazısı yazdığı ortaya çıktı. İlk uyarı 1995’te İBB’ye yapıldı.

Milliyet Gazetesi
Felaketi 15 Yıllık İnat Getirdi

Kadıköy Belediyesi’nin, dün onlarca araç ve işyerinin sular altında kalmasına ve bir kişinin sulara kapılarak kaybolmasına neden olan Kurbağalıdere’nin ıslahı için 1995’ten bu yana İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İSKİ ve DSİ’nin de aralarında bulunduğu kurumlara defalarca uyarı yazısı yazdığı ortaya çıktı. İlk uyarı 1995’te İBB’ye yapıldı. Kadıköy Belediyesi’nin yazısında, 30 km uzunluğundaki Kurbağalıdere’nin aşırı yağışlarda can ve mal güvenliğini tehlikeye attığı vurgulandı. 2000, 2002 ve 2008’de de aynı uyarılar tekrarlanırken, Kadıköy Belediyesi 2008’in Kasım ayında yine İBB’ye gönderdiği yazıda çözüm önerilerini sundu.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün imzasını taşıyan yazıda “Derenin D-100 üzerinde kalan kesimlerinde dere ile yerleşim alanları arası mesafenin azlığı ve koruma bariyerlerinin olmaması nedeniyle çeşitli atıklar dereye atılıyor. Bu atıklar derenin akışını engelleyerek taşkınlara sebep oluyor. İvedilikle çalışmalara başlanmalı” ifadesi yer aldı. İBB ve diğer kurumlar harekete geçmezken, İBB’nin 2002’de hazırladığı “Kurbağalıdere Çevre Düzenleme ve Peysaj Projesi” de bir türlü hayata geçirilmedi.

DSİ topu İSKİ’ye attı

Kadıköy Belediyesi Kurbağalıdere ile ilgili son uyarısını 2009’da İBB ve DSİ’ye yaptı. DSİ 2009’da gerçekleştirilen AKOM Dere Islahları Toplantısı kararlarını gerekçe göstererek, ıslah çalışmasının İSKİ’nin sorumluluğunda olduğunu bildirdi. Toplantıda alınan kararlarda da DSİ’nin ıslah edeceği dereler arasında Kurbağalıdere yoktu. İSKİ ise Kadıköy Belediyesi’ne gönderdiği yazıda Kurbağalıdere’nin riskli noktalarında duvar yükseltme yapılması gerektiğini bildirirken, dere yatağındaki yapılaşma önlemlerinin alınmamasından doğacak zararlardan kendilerinin sorumlu olmayacağını belirtti.

Başkan Öztürk, 15 yıldır seslerini duyurmaya çalıştıklarını belirterek, “Başından beri dere yatağının genişletilmesi gerektiğini söyledik ve yatak genişletilemese dahi yan taraflarına birer ilave duvar yapılmasını istedik. Bugüne kadar yapılmadı. Ama bugün Kadir Bey aradı, ‘Ayın 26’sında bu yapılmayan bölümlerin ihalesi var. Sizin önerinizi değerlendireceğiz’ dedi. 2009’da Ayamama’daki felaketin ardından belediye meclisindeki konuşmamda ‘Zabıtlara geçsin’ diye Kurbağalıdere’de alınması gereken önlemleri tek tek sıraladım ama maalesef onlardan hiçbiri bugüne kadar gerçekleştirilmedi ve bugün korktuğumuz başımıza geldi” dedi.

‘Milyonlarca liralık rant dönüyor’

Eski CHP İstanbul İl Başkanı ve CHP Parti Meclisi üyesi Gürsel Tekin ise Kurbağalıdere’nin koruma bandı olması gereken alanlarının bir süredir toprak döküm sahası olarak kullanıldığını belirterek, taşkından, ‘dere kenarlarında koruma bantlarının yok edilmesine göz yuman ve yeşil alanları imara açanların’ birinci derece sorumlu olduklarını öne sürdü. Tekin, Kurbağalıdere’nin olduğu bölgenin, “milyonlarca liralık rantın döndüğü bir bölgeye çevrildiğini” de ifade etti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/felaketi-15-yillik-inat-getirdi_80188.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!