Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Feminist Aday Ülfet Taylı Farkını Anlattı

Yaklaşan yerel seçimler öncesi kadınların siyasete katılımlarının az olduğu tartışmaları sürerken "eşitlikçi bir toplum" düşüyle yola çıkan feminist kadınlar, Beyoğlu’ndan bir bağımsız bir aday çıkardı: Ülfet Taylı. "Şehri kadınlardan yana dönüştürebileceğimizi biliyoruz" diyen Taylı’nın ekibinde hiç erkek yok, ancak destekçileri arasında erkekler

Radikal Gazetesi
Feminist Aday Ülfet Taylı Farkını Anlattı

Yaklaşan yerel seçimler öncesi kadınların siyasete katılımlarının az olduğu tartışmaları sürerken "eşitlikçi bir toplum" düşüyle yola çıkan feminist kadınlar, Beyoğlu’ndan bir bağımsız bir aday çıkardı: Ülfet Taylı. "Şehri kadınlardan yana dönüştürebileceğimizi biliyoruz" diyen Taylı’nın ekibinde hiç erkek yok, ancak destekçileri arasında erkekler de bulunuyor.

Yıllardır kadınların evde ve işte sömürülmesi, şiddet görmesi, kamusal ve toplumsal alanda erkeklerle eşit haklara sahip olmamasıyla mücadele eden feminist kadınlar mücadelelerini yerel yönetime talip olarak sürdürüyor. Kamuoyunda sıkça yaşanan tacizlerle gündeme gelen Beyoğlu ilçesinin yönetimine talip olan kadınlar 'Feminist Kolektif' çatısı altında Ülfet Taylı’nın seçim çalışmalarına destek veriyor.

"Erkeklerin de yararına..."

Seçim kampanyasının içinde sadece kadınların çalıştığını söyleyen Taylı, erkekleri de unutmuyor "Biz eşitlikçi bir dünya istiyoruz. Bu, cinsiyetçiliği sorgulayan erkeklerin de yararına" diyor. Seçimi kazanırlarsa ilçede yerel yönetim anlayışını değiştireceklerini belirten Taylı şunları söylüyor: "Belediyenin yapısını yeniden kurgulamak şart. Zabıtanın bugünkü gibi değil de halkla belediye arasında bir köprü gibi olmasını, her muhtarlıkta bir kadın dayanışma masası kurulmasını istiyoruz."

Ekonomik krizin hüküm sürdüğü bugünlerde kadınlar için neler yapılabilir peki? Taylı, "Kriz koşullarında kadınların ücretli bir işte çalışmaları çok önemli ama onlara sunulan, evin içinde ücret almadan çalışma biçimi oluyor" dedikten sonra bu durumun belediyeyle ilişkisini açıklıyor: "Belediye aracılığıyla yapılabilecek şeyler var. Beyoğlu sınırları içinde bulunan işyerleri ücretli ve sigortalı kadın işçi çalıştırma konusunda kontenjan oluşturabilir. Bu söylemlerin sahiplenilmesi erkek egemenliğinin sorgulandığı anlamına gelmiyor. Biz kadınların ezilmesini erkek egemenliğiyle açıklıyoruz, belediyenin bütün faaliyetlerinin bu erkek egemenliği güçlendirip güçlendirmediği ve kadınları destekleyip desteklemediği yönünden gözden geçirilmesini söylüyoruz."

"Bunu yapan kimse yok mu Türkiye’de?" sorusuna da Taylı, "DTP dışında meclisteki hiçbir parti bunu yapmıyor. Partiler karma yapılar ve orada da güçlü bir erkek egemenliği var. Kadınların çok küçük bir dayanışmaları yoksa erkek egemenliğini dönüştürebilmeleri çok zor. DTP’nin kota uygulaması, bu konuda yol alındığının önemli bir göstergesi. Bu egemenliği ancak kadın dayanışması zayıflatabilir diyoruz" diyerek cevaplıyor.

"Feminizm kelimesi korkutuyor"

Feminist kolektiften Özlem Kaya, girdikleri bu çalışmanın nedenini açıklarken feminizm kelimesinden korkulduğunu vurguluyor ve "Bu şekilde siyaset yapma isteği tam da buradan çıkan bir şey. Seçim döneminde herkes daha fazla siyasetle ilgileniyorken, biz de sesimizi duyurabilelim ki feminizmin ne olduğu, yereldeki politikaları anlaşılsın diye bir istekle yola çıktık" diyor.

Sakine Günel de "Feminist bakışta kadınların toplumda ezildiklerinin bilincine varıyorsunuz. O ezilmişliği cinsiyetçi bir sisteme bağlıyorsunuz, bunun da öznesi erkekler diyorsunuz. Şehrin kadınlardan yana düzenlenmediğini görüyorsunuz. Kreşlerin, sığınakların, bakımevlerinin bulunmadığı noktada belediyelerin cinsiyetçiliği sürdürdüğünü fark ediyor, kadınlardan yana politika yapma gereği duyuyorsunuz" diye anlatıyor.

Günel’e göre Beyoğlu’ndaki taciz olaylarının çözümü de bir feminist adayda. Günel, "Tacizlerle gündeme gelen Beyoğlu’nda belediye bu konuyla ilgili hiçbir şey yapmıyor. Çünkü tacizi doğallaştırmış vaziyette. Kadınların mekânlarının sokak değil ev olarak görülmesinin, onları aile içine hapsetme çabalarının bir parçası bu" diyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/feminist-aday-ulfet-tayli-farkini-anlatti_67716.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!