Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Fenikelilere Selam Olsun

Bir grup İngiliz denizci, Fenikelilerin MÖ 600’de çıktığı ve Afrika’nın etrafında yapılan ilk deniz seyahati olarak tarihe geçen yolculuğu yinelemek amacıyla Suriye açıklarındaki Arwad Adası’ndan pazar günü yola çıktı. Halikarnaslı tarihçi Herodot’un da sözünü ettiği ilk Afrika turunu 2 bin 600 yılı aşkın süre sonra yeniden gündeme getiren proje

Cumhuriyet Gazetesi



Bir grup İngiliz denizci, Fenikelilerin MÖ 600’de çıktığı ve Afrika’nın etrafında yapılan ilk deniz seyahati olarak tarihe geçen yolculuğu yinelemek amacıyla Suriye açıklarındaki Arwad Adası’ndan pazar günü yola çıktı. Halikarnaslı tarihçi Herodot’un da sözünü ettiği ilk Afrika turunu 2 bin 600 yılı aşkın süre sonra yeniden gündeme getiren proje için geçmiştekine benzer ahşap bir gemi üretildi. Gemiye İngilizce “Fenike” anlamına gelen “Phoenicia” adı verildi.

17 bin mil yapacak

MÖ 3000’lerde Akdeniz’in doğusuna, ağırlıklı olarak bugünkü Lübnan ve Suriye’ye yerleşen ve ticaretteki ustalıklarıyla tanınan Fenikelilere selam gönderen proje Suriye’nin başkenti Şam’ın bu yıl kültür başkenti olması nedeniyle düzenlenen etkinlikler kapsamında planlandı. İngiliz-Suriyeliler ve Kraliyet Coğrafya Birliklerinin aralarında olduğu kuruluşların ortaklaşa yürürlüğe koyduğu “Fenike Gemiyle Keşif Projesi” adıyla çıkılan, büyük bölümü fırtınalı ve tehlikeli sularda yapılacak olan, 17 bin millik yolculuk Mayıs 2009’da sona erecek.

Sırasıyla Mısır, Yemen, Kenya, Tanzanya, Mozambik, Güney Afrika, Gana, Tunus sahillerinde seyredecek olan Phoenicia yine Mısır üzerinden Suriye’ye dönecek. Geminin kaptanı Philip Beale yolculuğun başarıyla tamamlanmasına yüzde 70 şans verdiğini, yüzde 30 oranda yön bulma konusunda hatadan kaynaklanabilecek başarısızlık riski olduğunun altını çizdi.

“Yön belirleme hatası sonucu korsanlarla karşılaşabiliriz” diyen Beale, yolculuğun en zor bölümünün batık gemilerle dolu, 20 metrelik dev dalgalarla karşılaşabilecekleri Ümit Burnu’nu geçmek olacağını da sözlerine ekledi. 20 kişilik ekipteki And Julia Rouc, gördüğü her yerin resmini yaparak ressamlık vasfını geliştirmeyi amaçladığını, John Bainbridge ise, “Şartlar zorlu olacak ama başarının sırrı takım arkadaşlarınızla iyi geçinmek” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/fenikelilere-selam-olsun_63107.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!