Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Formula 1 Pisti İhalesi Pahalı Yapana Verilmiş

90 milyon dolara mal olacak diye başlanan ancak maliyeti 180 milyon doları bulan Formula 1 pisti İstanbulpark ile ilgili davada ilginç iddialar ortaya atılıyor. İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, ihalede fiyatı etkileyecek uygulamaların yaşandığı iddia edildi.

Vatan Gazetesi
Formula 1 Pisti İhalesi Pahalı Yapana Verilmiş

0 milyon dolara mal olacak diye başlanan ancak maliyeti 180 milyon doları bulan Formula 1 pisti İstanbulpark ile ilgili davada ilginç iddialar ortaya atılıyor. İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, ihalede fiyatı etkileyecek uygulamaların yaşandığı iddia edildi. Sanayi Bakanlığı Teftiş Kurulu’nun hazırladığı suç duyurusunda ihale için 5 firmanın teklif verdiği ancak sadece 3 teklifin değerlendirildiği iddia ediliyor. Hazırlanan raporda Evren İnşaat, Turan Hazinedaroğlu, Sistem Yapı, TEKYOL İnşaat ve Alke İnşaat tarafından teklif verildiği ancak sadece Evren, Hazinedaroğlu ile Sistem’in tekliflerinin incelenerek ihalenin Evren İnşaat’a kaldığının altı çiziliyor.

5 Firmadan 3'ü kaldı
İhale süreci, belli firmaların ihaleye davet edilmesiyle başlıyor. Çalışmalarda ’kırım’ yönteminin uygulanmasına karar veriliyor. Firmaların altyapı çalışmaları için Karayolları 2003 birim fiyatları; bina için de Bayındırlık ve İskan Bakanlığı 2003 birim fiyatları üzerinden kırım yapması isteniyor. Buna göre en fazla kırımı Evren İnşaat yapıyor ve ihaleyi alıyor.

Mahkeme kayıtlarına göre ise TEKYOL firması da fiyat veriyor ancak bu teklif değerlendirilmiyor ve firma ihale dışı bırakılıyor. TEKYOL altyapı çalışmaları için yüzde 41.5 indirim yapmayı taahhüt ediyor. Bina işleri için de yüzde 26 kırım yapıyor. Ancak teklifi kabul edilen Evren İnşaat ise altyapı için yüzde 10.1, bina için yüzde 9.8 kırım yapıyor.

Dönemin Formula İstanbul Yatırım A.Ş (FİYAŞ) Genel Müdürü Mehmet Fırat Erkin, yaşananları şöyle açıklıyor: “Mehmet Yıldırım ‘Evren İnşaat, Hazinedaroğlu ve Sistem İnşaat’tan teklif gelecek’ dedi. Söz konusu firmalardan 17 Haziran 2003 tarihinde teklifler alındı. 18 Haziran 2006 tarihinde tekliflerle ilgili bir rapor hazırlayarak kendisine sundum. Sonraki değerlendirme kendileri tarafından yapılmıştır. Ayrıca bu üç firmadan teklif alınmadan önce TEKYOL firmasıyla da pist inşaatının yapımı konusunda görüşülmüştür. TEKYOL’un teklifi araştırma anlamında alınmıştır. Teklif yönetim kuruluna sunulmamış sadece başkan Mehmet Yıldırım’a sunulmuştur. Yıldırım teklifi değerlendirmeye almamıştır.”

Erkin, bu teklifler dışında beşinci bir teklifin daha geldiğini söylüyor: “Tilke Grubu’yla ortak olarak Alke İnşaat tarafından Mehmet Yıldırım ve Mümtaz Tahincioğlu ile görüşmeler çerçevesinde İTO’ya teklif verilmiştir. Teklifte anahtar teslim fiyatın 65-80 milyon euro arasında bir tutar olduğunu hatırlıyorum. Bu firmaya cevap verilmediği için şirketemize bir ihtarname gönderilmişti. Benden cevap vermem istendi ve yönetim adına şirketlerle ilgili değerlendirmenin devam ettiğini ve daha sonra kendilerine bilgi verileceği şeklinde bir cevap hazırlandı. Ancak o tarihte zaten ihale işlemi yapılmıştı ve Evren İnşaat’a ihale edilmişti.”

“TEKYOL’un teklifi ‘Evren İnşaat’a”
Mehmet Yıldırım ise bu iddialara şöyle cevap verdi: “TEKYOL firması taşeron işler yapan bir firma. Verdiği teklif ise bize değil Evren İnşaat’adır. Teklif ihale bittikten sonra Evren İnşaat’a yapılmıştır. Bu firma Mehmet Fırat Erkin’in önceden bildiği ve Evren İnşaat’a iş yaptırmak istediği firmadır. Bütün bunlar seçim çalışmalarıdır. Benim kaybetmem için düzenlenmiştir. Biz pisti Nisan 2005’te yüzde 90 oranında bitirmiştik ve 80 milyon dolar harcamıştık. Daha sonra yüzde 10 için 100 milyon dolar harcandı. İnşaatın yüzde 90 bitirildiğini Bernie Ecclestone ve FIA yetkilileri söylüyor. Bu 100 milyon dolar nerede? Sanayi Bakanı seçimleri kaybetmem için bu araştırmayı yaptırdı. 100 milyon doların hesabının sorulması için niye müfettiş görevlendirmiyor? Ancak sert kayaya çarptılar. Bunların hesabını tek tek soracağım. Beni yıldıramazlar...”

http://www.yapi.com.tr/haberler/formula-1-pisti-ihalesi-pahali-yapana-verilmis_49165.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!