Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Four Seasons'ın Bir Katı Yıkılabilir

ICOMOS ve UNESCO üyeleriyle Sultanahmet, Sulukule ve Süleymaniye'deki tarihi yapıları görüşen Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Bizans Sarayı'nın üzerine yapılan binanın bir kat indirilmesini istediğini açıkladı.

Milliyet Gazetesi /Ömer Erbil
Four Seasons'ın Bir Katı Yıkılabilir

ültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, UNESCO'nun dünya kültür mirası listesinden çıkarılması tehlikesiyle karşı karşıya kalan İstanbul'un tarihi yapıları üzerinde acil olarak alınması gereken önlemleri uzmanlarla birlikte masaya yatırdı. Günay, Bizans Sarayı kalıntıları üzerinde yükselen Four Seasons Oteli inşaatını ve araziyi santim santim gezdiğini belirterek, "Otele yakın olan kısımda bir kat indirim yapılmasını istedim. Ancak resmi itiraz süremiz bitmiş. Karşılıklı iyi niyetle hareket ediyoruz" diye konuştu.
Günay önceki akşam Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim, Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye Milli Komite üyeleriyle İstanbul'un sorunlarını ve acil olarak yapılacakları konuştu. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde yapılan ve sadece Milliyet'in izlediği toplantıda, İstanbul sur içi olarak nitelendirilen Sultanahmet, Sulukule, Süleymaniye'deki tarihi yapılar müzakere edildi.

'2 yıldır adım atılmadı'
ICOMOS Milli Komitesi Başkanı Prof. Nur Aydın, Türkiye'nin dünya kültür mirası listesinden düşürülmenin kendisini ilgilendirmediğini belirterek, "Çünkü İstanbul bizim. Biz İstanbul'u kaybetmeye üzülüyoruz. Ülkemizi uluslararası platformda savunmak istiyoruz. Ama iki yıldır bir adım atılmadı. Başka ülkeleri denetlemeye gidiyoruz. Geçen Semerkand'a gittim. Onlar imkânsızlıktan koruyamıyor ama iyi niyetlerini gösteriyorlar. Biz de imkân var ama iyi niyet görmek istiyoruz" şeklinde konuştu.
Toplantıda bir koordinasyon eksikliği olduğunu gözlemlediğini belirten Günay da, bundan sonra Koordinasyon Kurulu oluşturulacağını belirterek, üyelere, gece ve gündüz arayabilecekleri ev, iş, ve özel cep telefonu numaralarını verdi.
Dünya kültür mirasına dokuz alanla katılmanın kültürel miras konusunda zengin olan Türkiye için yetersiz olduğunu vurgulayan Günay, önceliği mevcut yerleri korumaya verdiklerini söyledi.
Günay, Gülhane'deki Alay Köşkü içinde kendisine ayrılan odanın da ofis olarak kullanılabilecek bir mekanlarının olmamasından yakınan ICOMOS üyelerine tahsis edilmesini istedi.
Toplantıda bazı bilim adamları, Bizans kalıntıları üzerinde yükselen Four Seasons Oteli ek bina inşaatının Sultanahmet'e yakışmadığını, otel için farklı bir yer gösterilip takas yapılmasını ve bu yöntemle inşaatın durdurulmasını istedi.

'İyi niyetle çözülecek'
ICOMOS üyesi Prof. Dr. Cevat Erdel, Four Seasons'ın Bizans tarihini gömdüğünü söylerken, UNESCO üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay da arkeolojik park üzerine otel inşaatı yapılmasına izin verilmemesi gerektiğini dile getirdi.
Günay'da otel yapılmak istenen araziyi santim santim gezdiğini belirterek, "Bugün benim önüme gelse kesinlikle izin vermem. Mevcut haliyle de otele yakın olan kısımda bir kat indirim yapılmasını istedim. Ancak resmi itiraz süremiz bitmiş. Karşılıklı iyi niyetle hareket ediyoruz" dedi.

'Elbirliğiyle düzelteceğiz'

Günay, toplantı sonrasında Milliyet'e yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: Bakanlığımız ile bilim heyeti ortak duyarlılıkta birleşti. Kültürel mirasın korunması noktasında eksiklerimizi ve yapılması gerekenleri gördük. Koordineli bir çalışma yöntemi geliştirme kararı aldık. UNESCO kararları olmasa da İstanbul'u biz önemsiyoruz. Geçmişten bu yana yapılan yanlışları düzeltmeye elbirliğiyle karar verdik.

http://www.yapi.com.tr/haberler/four-seasonsin-bir-kati-yikilabilir_59555.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!