Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Furuset için ‘İklim Etkin Kentsel Gelişim’

Norveçli A-lab firması, Oslo’da bulunan Furuset bölgesi için gerçekleştirilen ‘iklim etkin kentsel gelişim’ temalı uluslararası fikir yarışmasını kazandı. Projenin başarısı ise; 2.500 yeni konut, 1.500 yeni iş alanı ve 2030 senesine kadar karbon emisyonunu yüzde 50 azaltma hedefiyle, Furuset banliyösünün kentsel yoğunluğunu arttırmayı amaçlamış

yapi.com.tr
Furuset için ‘İklim Etkin Kentsel Gelişim’

Norveçli A-lab firması, Oslo’da bulunan Furuset bölgesi için gerçekleştirilen ‘iklim etkin kentsel gelişim’ temalı uluslararası fikir yarışmasını kazandı. Projenin başarısı ise; 2.500 yeni konut, 1.500 yeni iş alanı ve 2030 senesine kadar karbon emisyonunu yüzde 50 azaltma hedefiyle, Furuset banliyösünün kentsel yoğunluğunu arttırmayı amaçlamış olması. Furuset’in, ‘sürdürülebilir kentsel gelişme’ kapsamında bir model teşkil etmesi bekleniyor.

A-lab firması ile Danimarkalı danışmanlık şirketi COWI AS ve Norveçli uygulama şirketi Architectopia’nın işbirliğiyle gerçekleştirilen projenin temel hedefi; uygulamada geniş bir çeşitlilik yaratmak ve işlev ayrımları çok net olan, büyük yeşil alanlara sahip bu alanda yeni bir sosyal mekan ile ilgili yaratıcı düşünceler oluşturmak.



A-lab, Furuset’in çeşitliliğini güçlendirirken değişime açık, yenilikçi bir plan geliştirmek istediğini belirtiyor. Tasarımcılar, artan ve çeşitlenen nüfus karşısında Furuset’in büyümesini dengeli bir şekilde sağlayabilmek adına ‘uygulanabilir’ ve ‘istikrarlı’ bir kent planına odaklandılar. Bu şekilde Furuset, yeni bir merkez olarak büyüyecek ve Groruddalen’de yeni bir toplumsal yaşam gelişecek.

Öneri plan, güçlü bir ‘kimlik’ vurgusu yapmayı hedefliyor ve bu kapsamda Furuset, çekici kentsel alanları, kentsel çeşitliliği, yoğunluğu ve sağlıklı ekonomisiyle ‘yüksek yaşam standardına sahip’ bir kent olarak şekilleniyor.



Tasarımın ilk ve önde gelen stratejisi; şehrin ‘sokak hayatı’ ile birlikte binaların arasında yaşam kimliğini güçlendiren özellikleri tanımlamak. Kentsel gelişim modeli, Furuset’in artan yoğunluğunu destekleyen bir altlık olarak kurgulanmış ve şehrin açık yapısını destekleyecek, sürdürülebilir değişimi kompanse edecek şekilde detaylandırılmış. Furuset’te mevcut yeşil alanların zenginleştirilmesi üzerinden mimarlar, ilgili alanları öne çıkararak ve niteliklerini tanımlayarak ‘sokak ölçeği’ ile ilişkilendirme yolunu seçmişler. Böylelikle Trygve Lies Meydanı’nda kesişen iki önemli kentsel mekanın da yeşil doku ile çarpıcı bir tezatlık ortaya çıkarması beklenmiş.

İki otoyal arasında uzanan mevcut, güçlü ve tanımlı yeşil kuşak, iki anayol arasına sıkışmış durumda olan banliyöler açısından da önem arz ediyor çünkü söz konusu yeşil kuşak çok net ve strüktürel bir peyzaj öğesi olarak tanımlanıyor. Yeşil kuşağın sadece Furuset için değil diğer banliyöler içinde yol gösterici olması bekleniyor.



Akıllı Enerji Sistemi

A-lab firmasının tasarladığı ‘akıllı enerji sistemi’ yarışmanın sürdürülebilirlik amacını yerine getirmek üzere kurgulanmış. Bu kapsamda; akıllı ve esnek “plug’n play” destek sisteminin kurulması öngörülmüş, bu sistemin nötr CO2 enerjisini farklı merkez ve merkez dışı kaynaklardan (elektrik, ısıtma ve muhtemelen soğutma) kullanması ve kademeli olarak geliştirilmesi tasarlanmış.

Bu mantıkla geliştirilen bir ‘akıllı ağ’ konseptinin Oslo’da bulunan diğer banliyöleri de kapsayabileceğini belirten A-lab, oluşturulacak ağ kapsamında esnekliğin arttırılabileceğini ve yenilenebilir enerji üretimi için oluşturulan konseptin daha da gelişebileceğini savunuyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7
ETİKETLER: yeşil kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/furuset-icin-iklim-etkin-kentsel-gelisim_86958.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!