Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Gayrimenkul Alımında Yabancı Şirkete Sınır Yok

Anayasa Mahkemesi, yabancılara gayrimenkul satışının Bakanlar Kurulu kararıyla 30 hektara çıkarılabileceği şeklindeki düzenlemeyi iptal etti.

Milliyet Gazetesi/Fehim GENÇ
Gayrimenkul Alımında Yabancı Şirkete Sınır Yok

nayasa Mahkemesi, yabancılara gayrimenkul satışının Bakanlar Kurulu kararıyla 30 hektara çıkarılabileceği şeklindeki düzenlemeyi iptal etti. Yabancı gerçek kişiler, yine eskisi gibi Türkiye'de en fazla 2.5 hektar (25 dönüm) gayrimenkul alabilecekler. Anayasa Mahkemesi'nin iptali, Türkiye'de kurulan yabancı sermayeli şirketleri ise etkilemeyecek. Bu şirketler daha önceden olduğu gibi istedikleri kadar gayrimenkul satın alabilecekler.

Yabancı Sermayeyi Teşvik Kanunu, Turizmi Teşvik Kanunu, Petrol Kanunu ve Bankalar Kanunu çerçevesinde Türkiye'de kurulan yabancı sermayeli şirketler, Türk şirketlerinin sahip olduğu bütün haklara sahip oluyor. Yabancı sermayeli bu şirketler Türkiye'de gayrimenkul edinirken hiçbir kısıtlamaya tabi tutulmuyor.
Yabancı gerçek kişilerin Türkiye'de taşınmaz mal satın almasıysa Tapu Kanunu, Köy Kanunu, Askeri Yasak Bölgeler ve Mütekabiliyet Kanunu'yla düzenleniyor. Yabancılar, sadece imara tabi olan gayrimenkulleri, mütekabiliyet (karşılıklılık) mevzuatı çerçevesinde satın alabiliyor. Yabancılara taşınmaz satışını düzenleyen yasanın çıkmasından bu yana 2.5 hektarın üzerinde satış başvurusu yapılmadığını belirten Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekili Zeki Adlı, "Bundan sonra yapılırsa da reddederiz. Hatay hariç diğer illerde binde 5 sınırına hiçbir şekilde yaklaşılmış bile değil. Bu nedenle iptal kararı sonrasında, yabancılara mülk satışında herhangi bir sorun yaşanmaz" dedi.

'Neyin binde 5'i?'
Anayasa Mahkemesi, yabancı gerçek kişilere satılacak gayrimenkul miktarının Bakanlar Kurulu kararıyla 2.5 hektardan 30 hektara çıkaran hükmü iptal ederken, "Yabancılara yapılacak toplam satış, o ilin yüzölçümünün binde 5'ini geçemez" şeklindeki düzenlemenin de yeniden ele alınmasını istedi.

Tadem Taşınmaz Değerleme Genel Müdürü Ali Çetin Önder, "Anayasa Mahkemesi, binde 5'lik sınırın, o ilin yüzölçümünün binde 5'i mi, tapulu arazilerin binde 5'i mi, yoksa yabancılara satılabilecek arsaların binde 5'i mi olduğunun kesin olarak ifade edilmesini istiyor" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gayrimenkul-aliminda-yabanci-sirkete-sinir-yok_53432.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!