Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Gaziantep ''UNESCO Dünya Miras Listesi''ne Başvurmaya Hazırlanıyor

Anadolu'nun ilk yerleşim alanlarından birisi olan ve tarihten günümüze pek çok medeniyetin izlerini taşıyan Gaziantep, ''UNESCO Dünya Miras Listesi''ne başvurmaya hazırlanıyor.

yapi.com.tr / AA
Gaziantep ''UNESCO Dünya Miras Listesi''ne Başvurmaya Hazırlanıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Dünya Miras Alanları Şube Müdürü Kıvılcım Neşe Akdoğan, Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Mirası ve Alan Yönetimi Koordinatörü Yaşagül Ekinci, Selimiye Cami ve Külliyesi UNESCO eski alan başkanı Namık Kemal Döleneken'in yer aldığı heyet, Gaziantep'te 3 gün boyunca kültürel mekanları gezdi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Sema Marangoz'un da eşlik ettiği heyet, daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey'ın makamında bir değerlendirme toplantısı yaptı.

Güzelbey, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmek için yaptıkları çalışmaları heyet üyeleriyle paylaştıklarını, bu konudaki hassasiyetlerini ve ellerinde var olan kültürel değerlerini anlattıklarını söyledi.

''Bundan sonra bir tane hedefimiz kaldı; UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne yedek listeden dahi aday olarak girmek üzere bir çaba gösteriyoruz. Gaziantep Zeugması, Yesemek Açık Hava Müzesi, Rumkale, şehir içindeki kale ve tarihi mekanlarıyla bunu hak etmiştir''diyen Güzelbey, bu süreçte üzerlerine düşeni yapacaklarını belirtti.

Güzelbey, ''Dersimize çalışmamız lazım. Birtakım artılarımız da birtakım eksilerimiz de var. Bu konudaki deneyimli arkadaşlarımızı zaman zaman Gaziantep'e davet edip, bize yardımcı olmalarını istiyoruz''dedi.

Gaziantep'in tarihi ve kültürel açıdan birçok arkeolojik ve kentsel sit alanına sahip olduğunu vurgulayan Güzelbey, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kentin bütünsel olarak değil de kültürel varlıklarıyla başvurmanın daha avantajlı olduğunu düşündüklerini, bunun henüz netlik kazanmadığını ve bu konuda görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Belediye bünyesinde bir UNESCO ekibi kurduklarını ifade eden Asım Güzelbey, ne zaman başvuracaklarına ilişkin soruya karşılık, ''2013'ü başvuru tarihi olarak düşünüyoruz'' dedi.

UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kabul edilmelerinin büyük bir prestij olacağını vurgulayan Güzelbey, ''Gaziantep'in bir lahmacun şehrinden nasıl bir kültür şehrine dönüştüğünü, tarihlerine ve kültürlerine sahip çıktıklarını göstermeleri açısından çok önemli olduğunu'' kaydetti.

Kıvılcım Neşe Akdoğan da açıklamasında, Türkiye'den bugüne kadar 10 varlığın Dünya Miras Listesi'ne alındığını ve 26 tanesinin de geçici listede bulunduğunu hatırlattı.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Liste için bu yıl son başvuru tarihinin 15 Nisan olduğunu bildiren Akdoğan, ''Alanlar netleşirse Gaziantep geçici liste için başvuruda bulunabilir. Geçici listeye sunduğumuz varlıklarda sıkıntı olmuyor. Değerlendirme yaşanmıyor. Listeler kabul ediliyor'' diye konuştu.

ETİKETLER: kent koruma
http://www.yapi.com.tr/haberler/gaziantep-unesco-dunya-miras-listesine-basvurmaya-hazirlaniyor_91282.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!