Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Gecekondu Sahipleri Arsayı Alacak Para Bulamıyor

Demetevler Karşıyaka Mahallesi'nde yapılan imar çalışmaları bazı gecekondu sahiplerini mağdur ediyor. Evleri yıkılan gecekondu sahipleri, oturdukları evlerden hak talep edebilmek için arsa bedeli olarak Ankara Anakent Belediyesi'ne yüksek miktarda ödeme yapmak zorunda kalıyor.

Cumhuriyet ANKARA



b>Demetevler Karşıyaka Mahallesi'nde yapılan imar çalışmaları bazı gecekondu sahiplerini mağdur ediyor. Evleri yıkılan gecekondu sahipleri, oturdukları evlerden hak talep edebilmek için arsa bedeli olarak Ankara Anakent Belediyesi'ne yüksek miktarda ödeme yapmak zorunda kalıyor. Maddi olarak çöküntü yaşayan yurttaşlar, belediye görevlilerinin kendilerine kötü muamele yapmasından da yakınıyor.

Demetevler Karşıyaka Mahallesi'ndeki gecekondu sahipleri, evlerinin bulunduğu arsaların sahibi olabilmek için yüksek miktardaki parayı kısa vadede ödemek zorunda kalıyor. Ödeme gücü olmayan hak sahipleri, sadece yıkılan evin enkaz parasını ve kesilen ağaçlarının parasını alarak kiraya çıkmak zorunda kalıyor. Gecekondu sahipleri, evlerinin bulunduğu arsanın sahibi olabilmek için, arsanın metrekaresine 220 YTL ödüyor. Geçmişte 2 bin lira olan pul parasını ödemeyen gecekondu sahipleri ise, arsanın metrekaresini 440 YTL'den satın almak zorunda kalıyor. Yurttaşlara ödemelerin bitirilmesi için en fazla 14 ay süre veriliyor. Evinin üzerinde bulunduğu arsayı satın alan bir gecekondu sahibi, şöyle konuştu:

"Bizim 400 metrekare arsamız vardı. İmar geçtikten sonra 254 metrekareye düştü. Biz, bu evler ilk yapıldığında 2 bin liralık pul parasını ödemiştik. Bize arsanın metrekaresini 220 YTL'den sattılar. Bu parayı ödemeyenler, arsalarını 440 YTL'den satın alıyor. Biz arsayı toplam 56 bin YTL'ye satın aldık. Bu parayı 14 ayda ödememiz gerekiyor. Aylık ödememiz 4 bin YTL. İlk taksiti birikmişlerle ödedik ama gerisi yok. Bocalıyoruz. Bu mahallede kimsenin aylık 4 bin YTL ödeme yapacak gücü yok. Zaten aylık 4 bin YTL ödeme yapabilen bir insan gecekonduda niye otursun."

Yıkımlarda mağdur olan yurttaşlar, Anakent Belediyesi'nin yıkımdan önce kendilerini bilgilendirmemesinden şikayet ediyor. Kendilerine yıkımdan kısa bir süre önce haber verildiğini söyleyen dar gelirli yurttaşlar, kısa süre içinde başka bir eve çıkmanın kendilerini, hem maddi hem de manevi olarak zora soktuğunu ifade etti. Okulların açılmasına kısa bir süre kalmasına rağmen hâlâ evlerinin yıklılıp yıkılmayacağını bilmeyen yurttaşlar, evlerinin okul kayıtlarından sonra yıkılması düşüncesiyle de tedirginlik yaşıyor.

Yol çalışmaları gerekçesiyle bazı evler tamamen yıkılıp boşaltılırken, bazı evlerin de bir kısmı yıkıldı. Evinin önünden geçen yol nedeniyle bahçesinin yıkıldığını belirten gecekondu sahibi Dilek Balcı , zarara uğramalarına karşın, kendilerine sadece bahçede bulunan iki ağacın bedeli olarak 240 YTL ödeme yapıldığını ifade etti. Belediye yetkililerinin kendilerini 'Arazi hırsızları' olarak gördüğünü ve yapılan çalışmalar sırasında gecekondu sahiplerinin sürekli aşağılandığını söyleyen Balcı, Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek 'in yıkımlar esnasında kimsenin mağdur olmayacağını ve her fırsatta çalışmaların olaysız devam ettiğini söylediğini belirtti. Balcı şunları söyledi:

"Evimizin önünden gereksiz bir yol geçti. Bazı evlerin bahçeleri ve evin bir kısmı yıkılırken bazı evler de tamamen yıkıldı. Yeni yapılan yol, eski yolun üzerine 2 - 3 metre toprak yığılarak yapıldı. Burada bir çok ev çukur içinde kaldı. Çözüm olarak da evin önüne 2,5 metre yüksekliğinde set duvar çekildi. Önceden kapıdan çıktığımızda yola basamakla inerken şimdi kapıdan çıktığımızda 2,5 metrelik duvarla karşılaşıyoruz." Evlerinde yaşlı insanların bulnduğunu ifade eden Balcı, yüksek merdivenleri çıkarken zorluk çektiklerini belirtti.

Altyapı çalışmalarının ve kanalizasyon sisteminin eski yolun altında kaldığını belirten mahalle sakinleri, kışın yağan yağmurlarda oluşan sel sularının evlerine dolacağını ifade etti. Yolun iki ay önce tamamlandığını söyleyen Demetevler sakinleri, iki aydır asfalt atılmadığını ve geçen her aracın yerden toz kaldırdığını belirtti. Asfalt atıldıktan sonra yolun altyapı için tekrar kazılması gerektiğini dile getiren Dilek Balcı, "Yolu inşaat mühendislerine gösterdik. Mühendisler, yolun çok tehlikeli olduğunu söyledi. Yol hem çok geniş hem de yol üzerinde birçok kör nokta var. Hız yapmaya elverişli. Şimdiden kazalar yaşanmaya başladı. Asfalt atılınca çok tehlikeli hale gelecek" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gecekondu-sahipleri-arsayi-alacak-para-bulamiyor_56180.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!