Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Gecekonduya 'Mucize' Çözüm!

Bu şehrin pek çok yerinde, Büyükşehir bünyesinde veya ilçe belediyelerinde inanılmaz güzel şeyler de oluyor. Ve bu çalışmalarla İstanbul belki de ilk kez "şehir" olduğunu hissettiriyor. Ama bunlar arasında biri var ki mutlaka bilinmesi gerekiyor. "Kentsel Dönüşüm Projesi."

Sabah Gazetesi/Mahmut ÖVÜR



stanbul günlerdir olumsuz haberlerle medyanın manşetlerinde... Peki bu şehirde hiç mi iyi şeyler olmuyor? "Yiğidi öldür hakkını ver" demişler... Bu şehrin pek çok yerinde, Büyükşehir bünyesinde veya ilçe belediyelerinde inanılmaz güzel şeyler de oluyor. Ve bu çalışmalarla İstanbul belki de ilk kez "şehir" olduğunu hissettiriyor. Ama bunlar arasında biri var ki mutlaka bilinmesi gerekiyor. "Kentsel Dönüşüm Projesi."

Gördüğünüz gibi adı bile bir hayli etkileyici. Aslında insan bu tür havalı projelere biraz temkinli yaklaşıyor. Çünkü bizde onlarca böyle havalı projenin içi boşaltılıp, sonra da çöpe atıldı. Ama Küçükçekmece'deki böyle olmadı. O bölgede 10 bin kişinin yaşadığı 2 bine yakın gecekondu ve kaçak yapı vardı.

Ve yıllardır kentin içinde bir "ur" gibi varlığını sürdürüyordu. Nihayet 2004'te ilk adım atıldı ve "Kentsel Dönüşüm Projesi" devreye sokuldu. İlk günlerde herkes kaygılıydı. Daha önemlisi gecekondu sahipleri kendilerine önerilen "tek daire"ye razı gelmiyordu. Ama başta TOKİ olmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Küçükçekmece Belediyesi el ele verdi ve olmaz denilen başarıldı.

Önce TOKİ hiçbir karşılık almadan 2640 konutun yapımına başladı. Ardından Küçükçekmece Belediyesi bölgede yaşayan insanlarla aylar süren bir "ikna" çalışması yürüttü. Çok değil iki yıl sonra da binalar bitti ve o çirkinlik abidesi gecekondular yıkılmaya başladı. Bugün 900'ü aşkın gecekondu yıkılmış durumda. Geriye kalanların yıkımı da sürüyor. Gerçekten "olmaz" denilen başarılmış ve ilk kez İstanbul'da bir "çözüm modeli" yaratılmıştı.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, gelinen noktayı şöyle anlatıyor: "Bu proje daha şimdiden İstanbul'un tarihinde bembeyaz bir sayfa olarak yerini aldı. Çünkü, insanımıza modern ve konforlu bir yaşam olanağı sunuyoruz."

Önceki gün gidip o bölgeyi gezdim. Gerçekten insan o manzarayı görünce umutlanıyor. Demek ki istenirse yapılmayacak şey yok. Bu şehre böyle katkı sunan herkese teşekkürler... Ama o bölgeyi gezince şu sorunun cevabını da merak ettim açıkcası. Acaba o ıslah edilen yerler ne olacak?
İstanbullunun hakkı olan bu yerlerden kim yararlanacak?

http://www.yapi.com.tr/haberler/gecekonduya-mucize-cozum_52683.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!