Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Geleceğin Kentleri




Gayrimenkul Zirvesi 10’un Geleceğin Kentleri başlığını taşıyan ikinci ana oturumu, Türkiye’den ve uluslararası arenadan uzmanları buluşturdu. Sürdürülebilirlik kavramının mimari, ekonomik ve sosyal yönleriyle ele alındığı oturuma, Soyak Holding CEO’su M.Emre Çamlıbel başkanlık yaptı.

Geleceğin Kentleri oturumunda ödüllü mimar Frederic Schwartz ise ekibinin dünyanın dört bir yanında hayata geçirdiği sürdürülebilir tasarım örneklerini paylaştı. Sürdürülebilirlik konusunu, yoğunluk ve kentlerin dışarı doğru yayılmasından güvenlik unsuruna dek pek çok ayrı boyuttan ele alan Schwartz, kentsel tasarımında vizyon sahibi olmanın önemini de vurguladı.

Schwartz’ın ardından söz alan Langan International Yönetim Kurulu Başkanı George E. Leventis Yunanistan’ın Olimpiyat deneyimini kentsel dönüşüm bağlamında irdelerken siyasi ve toplumsal kabul gören bir etkinlik olarak tarif ettiği Olimpiyat Oyunlarının çevre konusunu gündeme getirmede etkili bir araç olduğunun da altını çizdi. Olimpiyat Oyunlarını, kentlerin iyileştirilmesinde itici güç olarak tanımlayan Leventis, olimpiyatlar vasıtasıyla hayata geçirilen kentsel projelerde altyapının önemini Yunanistan’dan örneklerle analiz etti.

Geleceğin Kentleri oturumunun bir diğer konuğu ise ‘Sakin Şehir’ (slow city) konseptinin Türkiye’deki örneği Seferihisar’ın Belediye Başkanı M.Tunç Soyer idi. Soyer, yirmi ülkede 132 üye kenti bulunan ‘Sakin Şehir’ uygulamasının gelişimini anlatarak başladığı konuşmasını, uygulamanın kriterlerinden örneklerle sürdürdü. Görüntü ve ışık kirliliğinin ortadan kaldırılmasından yok olmaya yüz tutan zanaatların diriltilmesine ve sakin şehirlerin sınırları içerisinde GDO’lu ürünlerin üretiminin engellenmesine dek geniş bir alanı içine alan 59 kriterin, yaşam kalitesini yükseltme misyonuna değinen Soyer “Yerel kalkınma yıkıcı olmadan da gerçekleştirilebilir” mesajını verdi.

Dünya Yenilenebilir Enerji Konseyi’nden Prof. Dr. Peter Droege ise ‘Gelecek Vizyonları’ başlıklı sunumunda dünyanın büyük kentlerinde fosil yakıtlarının yoğun kullanımına dikkat çekti. Ülke ve kentlerin yakıt ve enerji tüketimi hakkında kapsamlı istatistikler sunan Droege, Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan yenilenebilir enerji çözümlerini ele aldı. Enerji özerkliğinden güneş panellerine, elektrikli otomobillere ve suyun geri dönüşümüne dek halihazırda uygulamada olan yenilikçi pratikleri ele alan Droege, fosil yakıtlarına ve nükleer enerjiye bel bağlamanın tehlikelerini de vurguladı. Droege, Almanya’daki teşvik modelinin avantajlarından da söz etti.

Oturumda son sözü alan MIT Gayrimenkul Merkezi Direktörü Başkan ve Akademik Direktörü Dr.Brian Anthony Ciochetti sürdürülebilirliğin finansmanı konusunu ele alırken “Geleceğin kentlerinden anladığımız nedir ve bu kentler çevremizi nasıl şekillendirir?” sorusuna yanıt aradı. “Gayrimenkul sektörü üyeleri, çözümün bir parçası olmak için rollerini yeniden düşünmeliler” diyen Ciochetti gayrimenkul operasyonlarının küresel ölçekte toplam enerjinin yüzde yirmi beşini, ABD’de ise yüzde kırkını tükettiğine dikkat çekerek sektörün bu alanlarda sorun çözme gücünün de altını çizdi. Enerji-verimli yeni binaların inşasının yanı sıra mevcut binaların da enerji-verimli hale getirilebilmesi için yapılabilecekleri ayrıntılarıyla ele alan Ciochetti nakit akışının parasallaşması konusunda önemli ipuçları paylaştı. MIT’nin dünyanın dört bir yanında, gerek kentsel gerekse kırsal alanlardaki yoksulların konut sorununa yanıt üretmek üzere geliştirmekte olduğu “1000 Dolarlık Ev” projesini de tanıtan Ciochetti, sürdürülebilir çözümler üretebilmek için standartlaşmanın, en iyi uygulamaların ve aktörler arasında iletişimin önemli olduğu mesajını verdi. 


http://www.yapi.com.tr/haberler/gelecegin-kentleri_96312.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!