Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Geleceğin Teknolojileri Sempozyumu Sonuç Bildirisi

TMMOB Makina Mühendisleri Odası: ''Bugün bilgi ve teknoloji bir hegemonya aracı olmuştur. Kısaca, bilim endüstrileştirilmiş, bilgi ve teknoloji üretimi tekelleştirilmiş durumdadır''.

yapi.com.tr / AA
Geleceğin Teknolojileri Sempozyumu Sonuç Bildirisi

TMMOB Makina Mühendisleri Odası'nca, ''bugün bilgi ve teknolojinin bir hegemonya aracı olduğu, kısaca bilimin endüstrileştirildiği, bilgi ve teknoloji üretiminin tekelleştirildiği'' değerlendirmesinde bulunuldu.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada, Geleceğin Teknolojileri Sempozyumu ve Sergisi'nin 20-21 Ekim 2011 tarihlerinde TMMOB Makine Mühendisleri Odası adına İstanbul Şubesi tarafından İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi salonlarında gerçekleştirildiği hatırlatılarak, Geleceğin Teknolojileri Sempozyumu Sonuç Bildirisi'nin açıklandığı kaydedildi. ''Günümüzde bilim ve teknolojinin, insanlığın daha iyi bir bugün ve daha iyi bir gelecek için değil, daha fazla kar için kıyasıya bir rekabet içinde geliştiği'' ifade edilen açıklamada, ''Bugün bilgi ve teknoloji bir hegemonya aracı olmuştur. Kısaca, bilim endüstrileştirilmiş, bilgi ve teknoloji üretimi tekelleştirilmiş durumdadır'' denildi.
    
Türkiye'de bilim ve teknolojinin toplumsal fayda gözeten bir anlayışla ele alınmadığı da savunulan açıklamada, bilimin eğitim süreçlerinden başlayarak, üretime ve toplumsal ihtiyaçlara yönelik olmaması nedeniyle sanayileşmedeki rolünün güçsüz olduğu ifade edildi.
    
''Ticari patent ve lisans hakları iptal edilmeli''
    
Açıklamaya göre, bildiride dile getirilen önerilerden bazıları şöyle:

''Türkiye'de ülke, kamu, halk yararını gözeten, emek eksenli, bütünlüklü ve gerçekçi bilim ve teknoloji politikaları hazırlanmalı ve uygulanmalı.

Teknolojinin getirdiği verimlilik, iş gücü kazancı ve yenilikler, çalışma saatlerinin azaltılması, sosyal yaşamın geliştirilmesi ve yeni istihdam alanları açılması için değerlendirilmeli.

İnsanlık tarihinin on binlerce yıllık ortak ürünü olan bilginin tekellerin malı haline getirilmesine ve metalaştırılmasına karşı çıkılmalı. Bilgi üzerindeki mülkiyetin temel dayanağı olan bütün ticari patent ve lisans hakları iptal edilmeli.
Bilgi iletişim ağları ve internet üzerindeki çok uluslu şirketlerin denetimi kaldırılmalı, yeni teknolojilere dair kamuoyunun aydınlatılması için çalışmalar yürütülmeli.

Bilim ve teknolojinin cinsel, ırksal, ulusal, bölgesel ve sınıfsal, her türlü egemenlik ilişkisini sürdürmek ve güçlendirmek için kullanılmasına karşı çıkılmalı.

Geleceğin teknolojilerinin temellerinden biri de sanayi kuruluşlarının ar-ge yatırımlarına verilen önemdir. Devlet teşvik ve yasalarıyla bu alanda destek vermeli.

Sanayinin planlanmasında katma değeri artıran yüksek teknolojili sanayi sektörleri yatırımları desteklenmeli.''

http://www.yapi.com.tr/haberler/gelecegin-teknolojileri-sempozyumu-sonuc-bildirisi_89715.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!