Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Gerçeğin İzleri Tamamen Silindi’

Mimarlar Odası Ankara Şube yönetimi ile Ankara 78’liler Derneği yönetimi, işkencelerle, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamıyla hafızalarda yerini alan, AKP’li Altındağ Belediyesi’nce müzeye dönüştürülen Ulucanlar Cezaevi’ndeki restorasyonu “aslına uygun olmadığı” gerekçesiyle eleştiriyor.

Cumhuriyet Gazetesi
‘Gerçeğin İzleri Tamamen Silindi’

Mimarlar Odası Ankara Şube yönetimi ile Ankara 78’liler Derneği yönetimi, işkencelerle, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamıyla hafızalarda yerini alan, AKP’li Altındağ Belediyesi’nce müzeye dönüştürülen Ulucanlar Cezaevi’ndeki restorasyonu “aslına uygun olmadığı” gerekçesiyle eleştiriyor. Cezaevindeki mevcut değerlerin korunmadığı, duvarlardaki yazıların bir kısmının silindiği, hatta Deniz Gezmiş’lerin idam edildiği darağacının bile boyandığı belirtiliyor.

Ulucanlar Cezaevi 2006 yılında boşaltılmasıyla birlikte Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından açılan yarışma ve kampanya ile yıkılmaktan kurtulmuş ve korunmaya alınmıştı. Bir süre sonra da cezaevinde AKP’li Altındağ Belediyesi tarafından restorasyon çalışmalarına başlanmıştı. Bunun için bir proje yarışması düzenlenmişti.

Ancak müzeye dönüştürülen cezaevinde projeye uyulmadığı ve tarihi izlerin silindiği belirtiliyor.

‘İzler yok edilmiş’

Ankara 78’liler Derneği Başkanı Hüseyin Esentürk, restorasyon sırasında cezaevindeki mevcut hücrelerin yapısının çok değiştirildiğini belirterek şunları kaydetti: “Yaşananların izleri silinerek müze yapılmaz. Cumhuriyetle yaşıt yapı katledilmiş.”

Mimarlar Odası Ankara Şube yönetimi de restorasyon sırasında projeye uyulmadığını belirtti. Daha önce odaya bağlı mimarların cezaevinde incelemelerde bulunmak amacıyla gittikleri ancak “restorasyon tamamlanmadı, giremezsiniz” denilerek engellendikleri belirtilen açıklamada “Görülmüştür ki restorasyon süreçlerini gizli kapaklı yürüten AKP’li Altındağ Belediyesi, siyasi tarih okunmasından rahatsız olmuştur. Bu sürecin en önemli aktörlerinden olan mimarlara cezaevi kapılarını kapatmıştır” denildi.

ETİKETLER: restorasyon kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/gercegin-izleri-tamamen-silindi_84787.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!