Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Germencik’teki Çatlaklar Kuraklık Kaynaklı

Germencik’in tarım arazilerinde ve yerleşim bölgelerinde meydana gelen toprak yarılmalarının nedenlerinin araştırılması için oluşturulan teknik heyetin ön inceleme raporuna göre; yarılmanın kuraklığa bağlı su çekilmesinden kaynaklandığı ortaya konuldu.

yapi.com.tr
Germencik’teki Çatlaklar Kuraklık Kaynaklı

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından Germencik'teki zemin çatlakları için oluşturulan teknik heyet ön inceleme raporunu yayımladı. Arazi incelemeleri sırasında yarılmaların olduğu hatların incelendiği ve yarılma haricinde, oturma, bölgesel çökme gibi zemin deformasyonlarının varlığının araştırıldığı çalışmada 4.8 metrelik gözlem çukuru açıldı ve çeşitli derinliklerinden toprak numuneleri alındı.

Sözcü’de yer alan habere göre; incelemede, açılan gözlem çukurunun içerisinde yarık derinliğinin yaklaşık 70 cm olduğu ve daha derine ilerlemediği tespit edildi. Alınan örnekler üzerinde yapılan zemin mekaniği laboratuvar çalışmalarıyla zemin profilinin ince taneli ve kil bünye özelliğinde yayılım sunduğunu ortaya koydu. Diğer taraftan ince taneli zeminin kıvam parametreleri ortaya çıkarıldı.

Blok halinde çatladığı saptandı
İncelemede, elde edilen numunelerin büzülme limiti, şişme potansiyeli, likit limit, plastik limit gibi değerleri göz önünde bulundurularak kıvam parametrelerinin değerlendirilmesiyle killi yapının su çekilmesine bağlı olarak atmosferik olaylar neticesinde blok halinde çatladığı saptandı.

Raporda ayrıca incelenen arazi bölgesinde 1, 3 ve 4.80 m derinliklerden alınan örneklerin bütününün ciddi şişme ve dolayısıyla da büzülme problemleri oluşturabilecek zeminler olduğu görüldüğü belirtildi.

Yarıkların, kuruma çatlakları olduğu anlaşıldı
Öninceleme raporunda, elde edilen verilen ışığında yarıkların kil bünye özelliğindeki zeminde oluşan büyük ölçekli kuruma çatlakları olduğu değerlendirildi.

Derinlikleri yer yer 2 metreyi bulan ve uzunlukları ise bir kilometreye yaklaşan toprak yarılmalarının ön incelenmesinin yapılması amacıyla Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. İbrahim Çobanoğlu, İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Öğr. üyesi Engin Nacaroğlu ve Dr. Öğr. üyesi Gökhan İmançlı'dan oluşan öğretim üyeleri ile Aydın Büyükşehir Belediyesi'nden ASKİ Genel Müdürü Hakan Olkaç, Yatırım İnşaat Dairesi Başkanı Dr. Çağrı Çaylak, jeoloji yüksek mühendisi Nedim Eker, inşaat mühendisi Mehmet Gültekin, Serkan Özenboy, Savaş Kılıç ve Mehmet Koca ve Germencik Belediyesi'nden jeoloji mühendisi Burak Kaya tarafından bir heyet oluşturulmuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/germencikteki-catlaklar-kuraklik-kaynakli-_188545.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!