Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Göbeklitepe için UNESCO'da Kültürel Miras Hamlesi

Göbeklitepe'nin dünya kültür mirası kapsamına alınması için UNESCO nezdinde özel sektörün de desteğiyle önemli bir girişim başlatıldı. Bu çerçevede geçen çarşamba günü Paris'te Prof. İlber Ortaylı'nın da bir sunum yaptığı sunumla konferans düzenlendi.

yapi.com.tr
Göbeklitepe için UNESCO'da Kültürel Miras Hamlesi

Radikal'in haberine göre, İstanbul ’da yerleşik Ortak Nesiller Entegrasyonu (TURKEY-ONE) Derneği tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve UNESCO nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği'nin himayesinde, 21 Ocak Çarşamba günü UNESCO Genel Merkezinde “Göbeklitepe Neolitik Yerleşim Alanı; Dinin Doğuşu ve Medeniyetin Yükselişi” temalı bir bilimsel konferans düzenlendi.

UNESCO’ya üye ülkelerin Daimi Temsilci ve diplomatları ile Fransa’da bilim, tarih ve kültür çevrelerine mensup kanaat önderlerinden ve Türk toplumunun temsilcilerinden oluşan bir davetli topluluğunun izlediği konferansın açılışında UNESCO Genel Direktörü Irina BOKOVA önceki hafta Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretin Türkiye'nin örgüt içindeki aktif ve öncü rolünü bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı.

ONE Derneği kurucusu ve Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun, UNESCO nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi, Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalının açış konuşmalarının ardından, konferansta, dünyaca ünlü tarihçi, Topkapı Sarayı eski Genel Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı bir sunum yaptı.

One Derneği Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, Türk özel sektörünün bundan böyle ülkenin kültür ve medeniyet mirasının korunmasına ve tanıtımına da yatırım yapacağını, sektörde devletin yanında ve işbirliği anlayışıyla hareket ettiklerini, sosyal sorumluluk projeleriyle uluslararası platformlarda Türkiye’nin görünürlük ve itibarının artmasına katkıda bulunacaklarını, Göbeklitepe neolitik alanının bu yeni açılımda bir ilk olacağını vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Profesör Haluk Dursun ise dünyanın en eski neolitik yerleşim alanı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bulunan Göbeklitepe kazılarının devam edeceğini ve bulguların bu alandaki geleneksel kriterleri değiştirebilecek kadar önemli olduğunu anlattı.

UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı da son dönemde Fransada ve dünyada tırmanan terör ve şiddet sarmalının UNESCO’nun kuruluş gerekçelerinin haklılığını bir kez daha gösterdiğini, “kötülüğün sesinin tiz çıktığını; kötülüğü yenebilmek için bilhassa bu dönemde UNESCO’nun sesinin yükseltilmesi ve örgütün eğitim, bilim ve kültür sektörlerinde dünya barışını tahkim eden öncü rolüne yeniden kavuşturulması gerektiğini” belirtti.

Büyükelçi Botsalı kültürel mirasın korunması ve geliştirilmesi sürecinde özel sektörün devletlere ve uluslararası kuruluşlara alternatif olmadığını, aksine girişimcilerin maddi imkanlarını ve entelektüel birikimlerini seferber ederek, devletlerin yanında stratejik ortak ve doğal müttefik olma yolunda ilerlediklerini anlattı.

'Engin bir medeniyet mirası'

Profesör İlber Ortaylı da konuşmasında uygarlıklar beşiği Anadolu'nun dünyanın en büyük açık hava müzesi olduğunu, beğenilse de beğenilmese de, ikrar edilse de edilmese de antik çağlardan başlayarak insanlığın Roma İmparatorluğu'ndan, Helenistik uygarlığa, Sleçuklular'dan, Osmanlı imparatorluğu'na, doğuda İran’dan Moğolistan ve Çin’e, Japonya’ya kadar uzanan ipek ve baharat yolları ekseninde Anadolu’nun her dönemde önemli rol oynadığını ve bu topraklar üzerinde bugün varlığını sürdüren Türkiye Cumhuriyeti'nin ayrım yapmadan bu engin medeniyet mirasını koruyup gelecek nesillere aktaracağını anlattı.

Toplantıda ömrünün 25 yılını Şanlıurfa'da Göbeklitepe kazılarına vakfeden ve geçtiğimiz yıl kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Alman Arkeolog Klaus Schmidt anısına eşi Çiğdem Schmidt'e ödül verildi.

Medeniyetin başlangıcı ve evrimi hakkında yerleşik kavram ve kuramları tartışmaya açabilecek kadar eski, 12.000 yıllık geçmişe sahip olan Şanlıurfa “Göbeklitepe Neolitik Alanı” hakkında belgesel filmlerin de gösterildiği konferanstan sonra ONE Derneği temsilcileri Paris Büyükelçiliğinde basın toplantısı düzenleyerek, onurlarına verilen resepsiyona katıldılar.

Paris Büyükelçisi Hakkı Akil tarafından düzenlenen korsiplomatik ve Fransız sosyetesinin tanınmış simalarının katıldığı resepsiyonun sürpriz konuğu Almanya Kültür Bakanı Prof. Maria Böhmer oldu. Dünya Miras Komitesi'nin bu yıl 28 Haziran - 8 Temmuz tarihlerinde Bonn'da yapılacak 39. yıllık toplantısına Başkanlık edecek olan Almanya Kültür Bakanı Prof. Böhmer, ONE Derneği Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan'la kültürel miras alanında işbirliği konusunda görüş alışverişinde bulundu.

2014 yılında Bergama ve Bursa Cumalıkızık alanlarını Dünya Miras listesine; Ebru Sanatını da somut Olmayan Kültürel Miras listesine kaydettirmeyi başaran Türkiye, bu yılki Miras Komitesi toplantısına Efes ve Diyarbakır Surları-Hevsel Bahçeleri dosyalarıyla katılacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gobeklitepe-icin-unescoda-kulturel-miras-hamlesi_128065.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!