Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

‘Göcek Koyları için Şamandıra İhalesi Büyük Tehlike İçeriyor’

Muğla'nın Fethiye ve Dalaman ilçelerinin dünyaca ünlü koylarına tekne bağlama amaçlı 127 adet mapa ve 47 adet deniz yüzeyi alanı (şamandıra) sistemi kurulması amacıyla kullanma izni verilmesine Güney Ege Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu karşı çıkarak ihalenin iptalini istedi.

yapi.com.tr
‘Göcek Koyları için Şamandıra İhalesi Büyük Tehlike İçeriyor’

Muğla'nın Dalaman ilçesi Sarsala Koyu, Hamam Koyu Binlik Koyu, Martı Koyu ile Fethiye Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi 1. ve 3. Derece Doğal Sit Alanında, tekne bağlama amaçlı 127 adet mapa ve 47 adet deniz yüzeyi alanı (şamandıra) sistemi kurulması amacıyla kullanma izni verilmesine Güney Ege Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu (GESİFED) da karşı çıktı.

Sözcü’den Mustafa Sarıipek’in haberine göre; yapılan açıklamada, “Bu ihaleler ve gerçekleşecek benzer ihalelerde şartnameler, fiili, iktisadi ve hukuki detaylar incelendiğinde büyük tehlikeler barındırdığını tespit etmek ve ifade etmek GESİFED olarak görev tanımımız gereğidir.” denildi.

15 Mart ve 24 Mart tarihlerinde gerçekleşen ihaleler sonucu koyların doğasının, su altı fauna ve posidoniaların korunması doğal güzelliğinin bu haliyle yaşatılması ülkemiz ve milletimiz için vazgeçilmez olduğu hatırlatıldı.

GESİFED tarafından tespit edilen tehlikeler şöyle sıralandı:

- Bahse konu bölgeler 1. ve 3. derece doğal sit alanı kapsamındadır.

- Uygulama, deniz üstünde otopark işletmeciliği şeklinde bir müessese oluşumuna imkan tanımaktadır.

- Halkın kullanımına ait olan deniz ve kıyılara, asıl sahibi olan vatandaşlarımız özgürce giremeyeceklerdir.

- Ülkemizin en katma değerli turizm ürünlerinden olan mavi yolculuk turizminin en önemli bölgelerinden olan koyları guletlerimizin kullanımına kapatmakta, koyların kullanımını randevulu ve ücretli hale getirmektedir. Bu durum mavi yolculuk faaliyetlerinin doğasına ve çalışma sistemine aykırı, teknik olarak uygulanamaz sorunlar içermektedir. Bu sektör bölge halkından oluşan binlerce çalışanı, ürettiği katma değer, yarattığı döviz girdisi ve temiz turizm özellikleriyle fazlasıyla özen gösterilmesi gereken sektörlerimizdendir. Hali hazırda yaşam alanı her geçen gün daralan mavi yolculuk faaliyetlerimiz açısından yıkıcı darbelerden biri de bu uygulamalar olacaktır.

“Mapaların yapılacağı yerler Orman Bakanlığı’nın hüküm ve tasarrufu altındadır”
Açıklamada çok önemli bir hususun da ihaleye konu olan ve karada yapılması gereken mapaların yapılacağı yerlerin orman olduğu da hatırlatılarak, “Bu nedenle Orman Bakanlığı'nın hüküm ve tasarrufu altındadır. Yasalarımıza göre orman sınırları içinde kalan alanda imar planı yaptırma ve değiştirme talebi hakkı Orman Bakanlığı'ndadır. Orman Bakanlığının plan yaptırma değiştirme yetkisi ihale dokümanı ile bakanlığın izni olmadan ihale alıcısına verilemez. Bu haliyle de yapılan ihaleler yasaya ve mevzuata uygun olmayıp iptali gerekmektedir.

Bununla birlikte Muğla, Denizli ve Aydın iş dünyasını temsil eden 13 iş insanları derneği, 2 binin üzerinde iş insanı ve firmayı temsilen GESİFED olarak, gelişime, yatırıma, inovasyona ve sürdürülebilir turizm faaliyetlerine her zaman destek olacağımızı belirtmek isteriz. Alınacak kararların halk, iş dünyası, STK'lar ve bilimsel çalışmaların sentezi ile alınması halinde gereken tüm desteği memnuniyetle vereceğimizi, ihalelerin durdurulup, devam eden sürecin bu yönde şekillenmesi temennilerimizi kamuoyuna saygılarımızla sunarız.” ifadelerine yer verildi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gocek-koylari-icin-samandira-ihalesi-buyuk-tehlike-iceriyor_190299.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!