Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Gökçek Ankaralıları ‘Kartlı Su Sayacı’na Mecbur Edemeyecek

Ankara 11. İdare Mahkemesi, ASKİ Yönetim Kurulu’nun, borcu nedeniyle sökülen mekanik su sayaçları yerine kartlı sayaç takılmasına ve karşılığında abonelerden 300 YTL bedel alınmasına ilişkin kararının yürütmesini durdurdu.

Radikal Gazetesi
Gökçek Ankaralıları ‘Kartlı Su Sayacı’na Mecbur Edemeyecek

Ankara 11. İdare Mahkemesi, ASKİ Yönetim Kurulu’nun, borcu nedeniyle sökülen mekanik su sayaçları yerine kartlı sayaç takılmasına ve karşılığında abonelerden 300 YTL bedel alınmasına ilişkin kararının yürütmesini durdurdu.

Mustafa Tanşi adlı vatandaşın su sayacı, geçen yıl borcunu ödemediği için söküldü. Tanşi’nin borcunu ödemesi sonrasında ASKİ yetkilileri, 300 YTL ek ödemesi karşılığında eski mekanik su sayacının değil kartlı yeni su sayacının takılacağını bildirdiler. Bunun üzerine Tanşi, avukatı aracılığıyla Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Davayı karara bağlayan Mahkeme, belediyelerin, ‘belde halkının mahalli ihtiyaçlarını karşılamak üzere seçmenler tarafından oluşturulan tüzel kişiler’ olduğuna dikkat çektiği kararında bu anlayışın içme ve kullanma suyu hizmetinin vatandaşa sunulmasını düzenleyen mevzuata da yansıdığı vurguladı. “Hizmetin karşılığının alınmasının, hizmet sunumundan sonra gerçekleşecek bir aşama” olduğuna dikkat çeken Mahkeme kararında şöyle denildi:

“ASKİ Yönetim Kurulu’nun 18 Mayıs 2005 tarih ve 219 sayılı kararının 2. bendi ile borcundan dolayı sökülen su sayaçlarının yerine kartlı su sayacı takılmasını zorunlu kılan karar alındığı, dolayısıyla kamu hizmetinin sunumu  peşin ödemeye bağlanarak, anılan Anayasal ve yasal kamu hizmeti anlayışına uymayan, ticari niteliği ağır basan yeni bir ilişki biçimi oluşturulmak istendiği görülmektedir. Bu nedenlerle ASKİ Yönetim Kurulu’nun kararının ilgili kısmında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”

ASKİ’nin 10 yılını dolduran mekanik su sayaçlarının ön ödemeli sayaçlarla değiştirilmesi ve karşılığında 300 YTL alınması kararı da, bir süre önce Ankara Barosu’nun açtığı dava üzerine Ankara 7. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.

Doğalgazda nano indirim

Bu arada Ankara’da, doğal gazın metreküp fiyatında 0,000544 YTL (sıfır tam milyonda 544 YTL) indirim yapıldı. Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, doğal gazın satış fiyatındaki birim hizmet ve amortisman bedeli, döviz kurundaki düşüşe bağlı olarak 1 Ocak 2009’dan itibaren geçerli olmak üzere metreküpte 0,088391 YTL’den 0,087930 YTL’ye indirildi. İndirim, satış fiyatına metreküpte KDV dahil 0,000544 YTL olarak yansıyacak. Bu indirimle Ankaralı bir tüketici yaklaşık 10 bin metreküp doğalgaz satın alırsa 5 YTL avantaj sağlamış olacak. Ankara’da 4 kişilik ortalama bir aile kombi ile ısınma amaçlı doğalgaz kullandığında ayda yaklaşık 300 metreküp doğalgaz harcıyor. 300 metreküp doğalgaza yaklaşık 324 YTL ödeyen bir Ankaralı, son indirimle 5 YTL tasarruf edebilmek için 33 ay kombi yakması gerekiyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gokcek-ankaralilari-kartli-su-sayacina-mecbur-edemeyecek_65355.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!