Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Gökçek Ankara'yı Bitirdi'

Melih Gökçek , Ankara'nın 4 milyar dolarlık borç batağının kaynağı olarak önceki Başkan Murat Karayalçın'ı gösterirken Karayalçın, "Belediyenin o dönemdeki projelerinin hepsini ödeyecek kaynağı vardı ki S&P derecelendirme kuruluşundan BBB derecesi almıştık" dedi.

Cumhuriyet Gazetesi



nkara Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek , Ankara'nın 4 milyar dolarlık borç batağının kaynağı olarak önceki Başkan Murat Karayalçın'ı gösterirken Karayalçın, "Belediyenin o dönemdeki projelerinin hepsini ödeyecek kaynağı vardı ki S&P derecelendirme kuruluşundan BBB derecesi almıştık" dedi. Gökçek'in kendisinden sonra BOTAŞ'a da 1.3 milyar YTL borçlandığını belirten Karayalçın, "Gökçek belediyenin prestijini bitirdi. O yüzden kredi bolluğu yaşanan böyle bir dönemde bir kuruş yabancı kredi bulamıyor" diye konuştu.

Hazine verilerine göre yerel yönetimlerin Hazine'ye olan vadesi geçmiş borçlarının üçte ikisi Gökçek'in başkanlığını yaptığı Ankara Anakent Belediyesi ile ona bağlı Elektrik Gaz Otobüs (EGO) ve Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi'nden (ASKİ) kaynaklandı. Gökçek'in başında bulunduğu kurumların Hazine'ye vadesi geçmiş 3.9 milyar YTL, henüz vadesi gelmemiş de 422 milyon YTL'lik borcu bulunuyor. Gökçek, söz konusu verilerle ilgili Cumhuriyet 'in 31 Aralık 2007 tarihli sayısında yayımlanan "Gökçek Batağı" başlıklı manşetine ilişkin "Borçları ödemediğimiz doğru, ama bunu 'Gökçek batağı' olarak lanse etmek gerçeği doğru yansıtmamaktadır. Bu borcun nedeni bizden önceki Başkan Karayalçın'ın metro projesidir" açıklamasını yaptı. Karayalçın ise Gökçek'in iddialarına şöyle karşılık verdi:

Metro dahil yapılan 2.3 milyar dolarlık projeleri geri ödeyecek kaynağımız vardı : 1989-94 döneminde dış finansal toplam 2 milyar 317 milyon dolarlık proje stoku sağladık. Bununla metro ve Ankaray'dan oluşan raylı sistemi, kanalizasyon ve yağmur suyu şebekesini, atık su arıtma tesisini yaptık, içme suyu şebekesini yeniledik, doğalgaz şebekesini yaygınlaştırdık, şehirlerarası otobüs terminali, Dikmen Vadisi Projesi, Altınpark gibi projeleri gerçekleştirdik. Bu projelerin vadesi gelen 107 milyon doları ben görevdeyken ödendi. Melih Gökçek'e 2 milyar 210 milyon dolarlık bölümü kaldı.

S&P bize BBB notu verdi: Söz konusu projeler için vadeleri 15 yıla uzayan kredi sendikasyonu sağlanmıştı. Belediyenin bunların hepsini vadesi geldiğinde ödeyecek kaynağı vardı. Biz dönemimizde Standard & Poor's derecelendirme kuruluşuna başvuruda bulunduk. Belediyenin 10 yıllık vade için nakit akımlarını, borç ödeme kapasitesini ortaya çıkardılar. Onun sonunda bize BBB notunu verdiler ki bu o sırada Türkiye Hazinesi'nin notuydu. Demek ki bu borçları ödeyebilme kapasitemiz varmış.

Ankara'nın itibarı bitti: Ancak Melih Gökçek geldiğinde "Ben bu borcu ödemeyeceğim, bu tahvili reddediyorum" dedi. Bütün dünya kuruluşları nezdinde Ankara çok büyük itibar kaybına uğradı. Öyle olduğu için de Gökçek döneminde 13 yıldır devam eden Ankara'nın üç hattında yaptığı metro inşaatına kredi bulamıyor. Dünyanın bütün şirketleri metro kredisi vermek için birbirleriyle rekabet halinde. En kolay bulunabilecek kredi metro kredisi. Biz o zaman nasıl oldu 2 milyar doları bulduk da bu zat 1 kuruşluk kredi alamadı? Türkiye'de Başbakan Erdoğan' ın "Bu borcu Ecevit' ten aldım, ödemiyorum" demesi mümkün mü? Gökçek 1 milyar dolar borç bulup sürdürdüğü üç güzergâhı tamamlasa, ondan sonra gelecek yönetim "Bu Melih Gökçek'in kredisiydi, biz bunu ödemeyeceğiz" diyebilir mi?

BOTAŞ'a olan 1.3 milyar YTL'lik borç sıfırdan yaratıldı: Benim dönemimde hiçbir vadesi geçmiş borç olmadı. Biz rahmetli Altınsoy' dan aldığımız 660 milyon dolarlık borcu ödedik. Belediyenin şimdi BOTAŞ'a olan borcu 1.3 milyar YTL civarında. BOTAŞ'a gaz paraları 1994-95'te ödenmiş, 1996'dan sonra bu halktan topladığı parayı BOTAŞ'a ödememeye başlamış. Melih Gökçek topladığı bu parayı BOTAŞ'a ödemiyor, başka yerlere harcıyor. Peki, doğalgazı niye ödemiyorsun? Halktan topluyorsun, ama ödemiyorsun. Bu nasıl 11 yıldır soruşturulmuyor?

http://www.yapi.com.tr/haberler/gokcek-ankarayi-bitirdi_58524.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!