Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Gökçek Konuştu Antalya Karıştı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, “İlçe belediye başkanları büyükşehir belediye başkanları tarafından atansın” önerisi, Antalya’da da yankı buldu. Antalyalı başkanlar, Gökçek’i ‘imparator’ heveslisi olmakla suçladı.

Hürriyet Ankara
Gökçek Konuştu Antalya Karıştı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, “İlçe belediye başkanları büyükşehir belediye başkanları tarafından atansın” önerisi, Antalya’da da yankı buldu. Antalyalı başkanlar, Gökçek’i ‘imparator’ heveslisi olmakla suçladı.

İÇİŞLERİ Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen 25. Yılında Türkiye’de Büyükşehir Yönetimi Ulusal Kongresi’nde “İlçe belediye başkanlarının, Büyükşehir belediye başkanları tarafından atanması gerekiyor” diyen Gökçek, Antalya’daki belediye başkanlarını kızdırdı.

İMPARATORLUK SEVDASI

Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, ‘atama ilçe belediye başkanları’ için ‘kurumlar arasındaki yetki karmaşası’nı gerekçe gösteren Gökçek’in açıklamalarını ‘talihsiz’ diye nitelendirdi. Büyükşehir belediyeleri, alt kademe ve büyükşehir belediyesi sınırlarındaki ilçe belediyeleri arasında bir yetki karmaşası yaşanmadığını, her sınırın yasalarla belirlendiğini belirten Başkan Evcilmen, “Melih Gökçek imparatorluk kurma sevdası içinde” dedi.

Açıklamaların hangi ruh hali içinde yapıldığını merak ettiğini kaydeden Evcilmen, “Belediyecilik bir hizmet yarışıdır. İlçe, alt kademe ve büyükşehir belediyeleri arasında ciddi farklar vardır. Bu öneri şehirleri belediyecilik anlamında ileri değil, daha geriye götürür” dedi. Başkan Evcilmen, Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Menderes Türel’le mahkemelik olmasına neden olan sivrisinekle mücadele ve Çevre Temizlik Vergi gelirlerine Büyükşehir’in altyapı yatırımları nedeniyle el konulmasına ilişkin yaşanan süreçleri “İlgili belediye yasalarında, mahkemeye taşınan iki konu da büyükşehirin görevi olarak tanımlanmıştı. Bu konuda mahkeme bizi haklı gördü” dedi.

DEMOKRASİYE İHANET

Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Melih Gökçek’in ifadelerini demokrasiye ihanet olarak yorumladı. Kendisinin aynı zamanda Akdeniz Belediyeler Birliği başkanı olduğunu hatırlatan Böcek, “Belediyeler bir genel müdür ve altında atanmış şube müdürleriyle başarıya ulaşamaz” dedi. Her topluluğun kendine özgü yapısı, siyasi tercihi bulunduğunu kaydeden Başkan Böcek, “Bu özgün yapının kendi karşılığını bulduğu bir belediye başkanı da o ilçe, alt kademe belediyesini yönetiyor. Bunu hiyerarşik bir yapı içinde atamaya dönüştürmek demokrasiyi askıya almaktır” diye konuştu.

Böcek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın benzer bir şekilde turizm bölgelerinde belediye başkanlarının bakanlık tarafından atanmasını dile getirdiğini hatırlatarak, “Bir plan var da altlık mı yapılıyor?” diye sordu. Aksu Belediye Başkanı İsa Yıldırım ise “Artık bu açıklama, işin siyasi şımarıklık boyutuna ulaştığını açıkça ortaya koyuyor” dedi. Gökçek için ‘imparator’, ‘kral olma sevdası’nda ithamlarında bulunan Yıldırım, şöyle devam etti:

KÖPEKSİZ KÖYDE ELİ DEĞNEKLİ

“Mevcut durumda ilçe belediye başkanlarının yüzde 90 yetkisi büyükşehir belediye başkanlarının elinde. İlçe belediyelerin reklam ve tabela gelirleri, İller Bankası payı gibi maddi gelirlerin yüzde 70’i, imar planlama yetkisi gibi en kritik noktadaki bayındırlık faaliyeti büyükşehirin elinde. Gökçek, şimdi köpeksiz köyde eli değnekli dolaşıyor, bu açıklamayla elimdeki değneği de atayım rahat rahat dolaşayım istiyor. Bu talep, demokrasiyi askıya alma girişimidir.”

El ele verilmeli

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ise karmaşa, kaos gibi kelimeler yerine büyükşehir ve ilçe belediyelerinin el ele verip hizmet etmenin en güzel yolunu araması gerektiğini kaydetti. Bu yönde politika yaptığını kaydeden Başkan Tütüncü, yetki karmaşası konusunda ise Melih Gökçek’e hak verdi. Türkiye’de Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde başlayan büyükşehir uygulamalarının uzun yıllar altkademe ve ilçe belediyeleriyle sorunlu olarak geliştiğini kaydeden Tütüncü, 2004 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın belediyecilik tecrübesiyle yapılan yeni düzenlemenin bu sınırları daha net çizdiğini aktardı. Başkan Tütüncü, buna karşı Türkiye’de aynı konuda birbirinden çok farklı büyükşehir ve ilçe belediyesi ilişkisi bulunduğunu söyledi.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/gokcek-konustu-antalya-karisti_80403.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!