Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Gökkuşağı’nda Sert Tartışma

Başkan Gökçek’in en çok eleştirilen projelerinden Milli Kütüphane’nin hemen arkasındaki Gökkuşağı Rekreasyon alanı Büyükşehir Belediye Meclisi’nde sert tartışma yarattı.

Hürriyet Ankara
Gökkuşağı’nda Sert Tartışma

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in en çok eleştirilen projelerinden Milli Kütüphane’nin hemen arkasındaki Gökkuşağı Rekreasyon Alanı, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde çok sert bir tartışma yarattı.

Meclis’te geçen ay atıl durumda bekleyen alanın sanat merkezine çevrilmesi kararının ardından bu ay Meclis’e gelen konuyla ilgili söz alan CHP Grup Başkanvekili Yaşar Çatak’ın eleştirilerine, Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez’den sert yanıt geldi.

İmar mevzuatına aykırı

İlginç tartışma CHP’li Çatak’ın Meclis kürsüsünden Gökkuşağı Rekreasyon Alanı’nın sanatsal aktiviteler için ücretsiz tahsisiyle ilgili söz almasıyla başladı. Çatak, Gökkuşağı’nın 2004 yılında gündeme geldiğini, o dönemde yanlış bir yatırım olduğu eleştirisini yaptıklarını hatırlatarak şunları söyledi:

"2004 yılında gezi ve alışveriş alanı olarak meclisimize gelmişti. Aynı tarihte belediye başkanımız, ‘İddia ediyorum, eşi benzeri olmayan bir aydınlatma alanıyla kentin en önemli alanlarından biri olacak’ demişti. ‘Üniversite gençliğinin yeni mekanı, cazibe merkezi olacak’ denmişti. Meslek odaları buna itiraz etmiş, eleştirilerde bulunmuştu. Çünkü alan DOP’dan (düzenleme ortaklık payı) oluşuyor. Burada ancak kamu hizmetlerinin yürütülebilmesi için gerekli, ulaşım haberleşme noktaları, trafo, sinyalizasyon, aydınlatma vb. amaçlar için kullanılabilir. Yapılaşma geçici nitelikte tak-sök şeklinde değil, kalıcı temeller üzerine inşa edilmiş Su-Elektrik-Kanalizasyon gibi altyapı bağlantıları kalıcı nitelikte yapılmıştır. Bu durumlar tümüyle imar mevzuatına aykırıdır".

Yıkmak tek çözüm iddiası

"O dönemki soru önergelerimize verilen yanıttan anlaşılacağı üzere 3 milyon 610 milyon TL’ye mal olmuştu bu tesis. 2005 yılında yine alınan bir kararla buradaki işletmelerin 10 yıllığına kiraya verilmesi öngörülmüştü. Açılış öncesi yüksek tirajlı gazetelere yarımşar sayfalık ilanlar verilmiş, billboardlar ve mobil anonslar günlerce kullanılmış ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katıldığı, Serdar Ortaç konseriyle yüzlerce havai fişeğin patlatıldığı gösteriyle Ağustos 2006’da açılışı gerçekleştirildi.

Zaten yasallığı tartışılan bu tesisin, dört yıldır dökülmekte olduğu ortada iken gerçekçi olmayan yapay projelerle yeni maceralar denemeyi anlamlı bulmuyoruz. Bu nedenle bir an önce yanlıştan dönülerek tesisi yıkmak, Milli Kütüphane ve karşısında TEK önündeki kaldırımlarla, asfalt yolu olabildiği kadarıyla bunları genişletmek ortada kalan refüj de yeşil alan ya da kamuya açık otopark olarak değerlendirmek yapılması gerekendir. Aynı şekilde Gölbaşı’ndaki Samanyolu villaları ve Eskişehir Yolu’nda ki demir kafesi de yıkmak tek çözümdür".

Çok ağır yanıt

Çatak’ın ‘Gökkuşağı’ eleştirilerine Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez’in yanıtı ise çok sert oldu. Ölmez şunları söyledi:

“Eleştiri yapılabilir. Projenin zaman içerisinde amacıyla örtüşmediğini kendine göre eleştirebilirsiniz. Ancak işin hukuki boyutuna girerseniz, düzenleme ortaklık payından bu alanın alındığına işaret ederseniz size soracaklarım olur. 40 dönümlük, bugünkü değeri 40 milyon TL’ye varan arazi DOP’u kullanarak CHP’li bir milletvekiline nasıl hibe etmişsiniz ona bakmak lazım. Muzaffer Eryılmaz dönemindeki bu olayda Yaşar Bey de Fazıl Bey de Meclis’teydi. Ahlatlıbel’de Amcası CHP’li Milletvekili Mehmet Ali Özpolat olan, Meclis Üyesi Durdu Özpolat’a DOP’tan elde edilen alan nasıl verilmiş bunu açıklasınlar. Çankaya Belediyesi’nin tahsisleri için CHP Genel Merkezi’nin kurduğu imar komisyonunun başkanlığını da yine CHP’li Milletvekili Mehmet Ali Özpolat yapıyordu, bunu açıklasınlar? Bu komisyonun çalışmasından ne sonuç çıktı, bunu açıklasınlar?

Arazi bu dönem bizlerin, muhalefetin gayretiyle geri alabilmişti Çankaya Belediyesi. Sonuç olarak Gökkuşağı’nda kişiye tahsis yoktur. Ama bu Ahlatlıbel’deki tahsisin değerlendirmesini de kamuoyuna bırakıyorum.”

 

ETİKETLER: kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/gokkusaginda-sert-tartisma_83227.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!