Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Gökpınar Gölü Plan Değişikliğinin Durdurulması Onaylandı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı davayla Gökpınar Gölü plan değişikliğinin yürütmesi durdurulmuştu. Yürütmeyi durdurma kararına yapılan itiraz da reddedildi.

yapi.com.tr
Gökpınar Gölü Plan Değişikliğinin Durdurulması Onaylandı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı dava sonucu, doğa harikası Gökpınar Gölü’nde yapılaşmaya yol açacak plan değişikliğinin yürütmesi Sivas İdare Mahkemesi tarafından durdurulmuştu. Sivas İl Özel İdaresi yürütmeyi durdurma kararına itiraz etti. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 5. İdari Dava Dairesi de, yürütmeyi durdurma kararının yasaya aykırı olmadığını belirterek itirazı reddetti.

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Gökpınar Gölü Havzası doğal güzelliği, tarihi ve arkeolojik değerleri açısından ender rastlanan coğrafi yapısıyla biriciktir. Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin ve bölge halkının mücadelesi sonucunda, yargı da bu doğal güzelliği yok edecek plan değişikliklerine izin vermemiştir.  Bu süreçte, Gökpınar Gölü’nü Koruma Platformu’nun ve Gürünlü aydınların özverili mücadelesi de takdire şayandır. Sonuçta Sivas İl Özel İdare’nin rant ısrarı yargı nezdinde yanıt bulmamıştır. Bu kararlar kamu yararı adına sevindiricidir.” dedi.

Candan, sözlerine şöyle devam etti: “Sivas İdare Mahkemesi, bilirkişi incelemesinden sonra, Göle telafisi mümkün olmayan zararlar verileceği gerekçesiyle, planın yürütmesini durdurmuştur. Gökpınar Gölü ‘Doğal Sit Nitelikli Doğal Koruma Alanı olarak tescil edilmiş ve Kesin Korunacak Hassas alan olarak ilan edilmiştir. Buna rağmen Sivas İl Özel İdaresi, bakanlığın uyarılarını yerine getirmek yerine, yapılaşma sürecinin önünü açmış ve başına buyruk davranmaya devam etmektedir. Sivas İl Özel İdaresi, Gürün İlçesi, Yelken Köyü sınırları içerisindeki muhtelif parselleri kapsar şekilde hazırlanan ve Sivas İl Genel Meclisi'nin 09.10.2020 tarih ve 133 sayılı kararı ile onanan Gürün Gökpınar Gölü 2. Etap 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planına ilişkin yürütmeyi durdurma kararının kaldırılması için yargıya başvurmuştur. Yargı da itirazı reddederek, göle telafisi mümkün olmayan zararlar verilmesini engellemiştir. Bundan sonraki süreçte Sivas İl Özel İdaresi’ni yargı kararlarını uygulamaya davet ediyoruz. Plan kapsamında yapılan her türlü inşai faaliyet durdurulmalı, söz konusu plan iptal edilmelidir. Göl kıyısındaki yapılaşmalar göle zarar vermeden acilen kaldırılmalıdır. Sivas il Özel İdaresi hakkında görevi kötüye kullanmaktan işlem yapılmalıdır.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/gokpinar-golu-plan-degisikliginin-durdurulmasi-onaylandi_186745.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!