Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Göreviniz Kriz Yaratmak Değil, Krizi Çözmek...’

Melih Gökçek’in, yaptığı bazı kavşak planlarının yargı tarafından iptal edilmesine karşın altgeçit uygulamalarında ısrar etmesi kentte kriz yaratıyor. İmar planlarıyla ilgili açılan davaların yüzde 98’inin mahkemelerce iptal edildiğini belirten Gökçek, suçu kendisinde aramak yerine dava açanları sorumlu tutuyor. Kuğulu altgeçitlerinde de

Cumhuriyet ANKARA
‘Göreviniz Kriz Yaratmak Değil, Krizi Çözmek...’

Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, yaptığı bazı kavşak planlarının yargı tarafından iptal edilmesine karşın altgeçit uygulamalarında ısrar etmesi kentte kriz yaratıyor. İmar planlarıyla ilgili açılan davaların yüzde 98’inin mahkemelerce iptal edildiğini belirten Gökçek, suçu kendisinde aramak yerine dava açanları sorumlu tutuyor. Kuğulu altgeçitlerinde de mahkemenin yürütmeyi durdurma ve iptal kararı vermesine karşın Gökçek yönetiminin yargı kararlarını sadece Akay Kavşağı’nda uygulamayı seçmesi ise düşündürüyor.

Cumhuriyet Ankara’ya konuşan TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekteri Redife Kolçak, Akay Kavşağı konusundaki tartışmanın düzeltilmesi gerektiğini belirterek, yargının, “plan kamu yararına uygun değildir” kararının Akay Kavşağı’na değil kavşağın, altgeçit ile yapılmış ulaşım planına olduğuna dikkat çekti. Çankaya Belediyesi ve tüm ulaşım uzmanlarının “olmaz” dediği, bilirkişi heyeti ile birlikte yargının “kamu yararına ve ulaşım tekniğine uygun değildir” dediği ve plan iptalini istediği kararının tamamen Akay Kavşağı’ndaki “altgeçit” sistemi ve ulaşım ağına verdiği zararla ilgili olduğunu kaydeden Kolçak, “Melih Gökçek; ‘Yavuz hırsız ev sahibini bastırır’ mantığından hareketle, kent halkı ve yargı önündeki ‘planların yanlış ve kamu yararına’ değildir kararı karşısındaki suçluluğunu örtbas etmeye çalışmaktadır ancak, evdeki hesap çarşıya uymayacaktır” dedi.

Kuğulu planı da durdurulmuştu

Bugün gündemde olan Akay’ın yanı sıra Melih Gökçek’in, yargıdan iptal kararı almış birçok plan ve projesinin bulunduğunu vurgulayan Kolçak, “TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi ile birlikte, Kuğulu kavşak planlarına ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile birlikte de TCDD Gar önündeki katlı kavşak planlarına ilişkin belediye ile bilgi birikimimizi paylaşmamız ve ‘Kent adına geri dönülmez hatalar yapıyorsunuz’ uyarılarımıza rağmen planları devreye sokması üzerine iptalleri yönünde yargıya müracaat ettik. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Çankaya İlçesi, TRT ve Kuğulu Park kavşaklarında 1/5000 ve 1/1000 ölçekli plan değişikliği yapılmasına ilişkin 18.08.2006 tarih ve 164 sayılı Büyükşehir Belediye Meclisi kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtık. Açılan davalarda önce yürütmeyi durdurma, ardından iptal kararı verildi” dedi.

‘Başka yol kalmadı’

Peyzaj Mimarları Odası olarak, Kuğulu Katlı Kavşak yapımı ile ilgili alınan yargı kararının yasal süre içerisinde uygulanması yönünde Anakent Belediyesi’ne görevini yerine getirmesi yönünde müracaat ettiklerini ve yasal süresi içinde taraflarına hiçbir cevap verilmediğini, bir sonuç alamadıklarını belirten Kolçak, şöyle devam etti:

“Bunun üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na sorumlular hakkında yasal işlem yapılması için suç duyurusunda bulunduk. Savcılık soruşturma izni verilmesi için İçişleri Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık da valilik aracılığı ile ön inceleme yapılması için Anakent Belediyesi Baş Müfettişi’ni görevlendirdi. Kendi amirini incelemek üzere başmüfettiş işe başladı. Gelecek kararın ne olacağını az çok tahmin ediyoruz. İşleme konulmama kararı. Benzer kararlar Danıştay’ca kaldırılmasına rağmen bu prosedür Kuğulu Park’ta da işletilecek. Muhtemeldir ki yine yargı yoluna gideceğiz. Danıştay işleme koymama kararını kaldıracak, inceleme yapılacak bu kez soruşturma izni verilmeyecek. Yeniden Danıştay yollarına taşınılacak. Danıştay ‘Soruşturun’ diyecek, olur ya bu kez Savcılık suç unsuruna rastlamayacak takipsizlik verecek. Bu karara karşı Sincan Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz edilecek… Süreç böylece yıllar alacak. Aynen Akay davasında hiçbir yolun kalmadığı 12. senede kararın uygulanmak zorunda kalınacağı gibi. Uygulanıyor çünkü artık başka bir yol kalmadı.”

‘Kavşağı kapatamazsınız’

Kolçak, Akay Kavşağı konusunda da “Kapatamazsınız Sayın Melih Gökçek. Belediye Başkanı olarak göreviniz kriz yaratmak değil, kriz çözmektir. Planı kamu yararına dönüştürüp, tekrar yapmaktır. Bu arada kamu kaynaklarına verdiğiniz zararı da tazmin etmektir. Kente karşı işlediği suçlar dosyası kabarık olan Sayın Melih Gökçek’in halkımızı mağdur etmeye hakkı yoktur. Belediye Başkanlığı makamının kendisine verdiği kamu yararı ilkesinde çalışma yetkisini derhal harekete geçirmeli ve yargı kararı doğrultusundaki plan değişikliği çalışmalarını yapmalıdır” çağrısını yaptı.



‘Başarısızlıklarını örtme çabasındalar’

Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi de yazılı açıklamasında, şube olarak yaptıkları plan itirazları, açtığı davalar ve oluşturduğu bilimsel raporlar ile Ankara Anakent Belediyesi’nin ulaşım konusundaki uygulamalarının “teknik temelden uzak, çözüm yerine sorun üretecek uygulamalar” olduğunu gösterdiğini vurguladı. Açıklamada, meslek insanlarının bu sorunların önüne geçilmesi için “Sürdürülebilirlik ilkesine dayalı, toplu taşımaya önem veren bir ulaşım ana planının derhal uygulamaya konması, başta ulaşım yatırımları olmak üzere, kentteki tüm yatırım kararlarının ulaşım ana planına uyumunun sağlanması, toplu taşımın en önemli unsuru olan ‘metro’nun ve ona bağlı diğer toplu taşımacılık uygulamalarının tamamlanarak merkez üzerindeki baskının azaltılmasının sağlanması” önerilerini getirdiği ifade edildi. Bu öneriler dikkate alınmadığı halde “2010’dan sonra Ankara ulaşımının da İstanbul gibi çözümsüz bir noktaya geleceği, kamu kaynaklarının sonuçsuz bir şekilde harcanmaya devam edileceği, kaybedenin yalnızca Ankara değil Türkiye olacağı” belirtilen açıklamada, Ankara Anakent Belediyesi’nin, 2015 Ulaşım Master Planı’nı uygulamayarak, toplu taşım uygulamalarından en büyüğü olan ve kent merkezi trafiğini büyük ölçüde rahatlatacak “metro”yu yapmayarak, “Ankara’da bir ulaşım sorunu yarattığı” vurgulandı.

‘Kavşaklar çözüm değildir’

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Tüm bu kavşak uygulamaları da trafiği rahatlatmak yerine çözümsüzleştirmiştir. Kavşaklar usul yönünden ve teknik yönden yetersiz kalmanın yanında Ankara’nın ulaşım sorununu çözümleyebilecek nitelikte değildir. Ayrıca, trafik kazalarının gün geçtikte artması, yapılan kavşakların teknikten ve bilimsel ölçütlerden yoksunluğunu göstermektedir. Bugün Ankara’da, ölümlü ve yaralanmalı kazaların dolaylı olarak sebebi, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı katlı kavşakların yol açtığı kesintisiz yüksek hızlı ve birçok noktada tehlikeli kesişmelerle dolu olan trafik akımı ve yaya güvenliği açısından hiçbir önlemin alınmamasıdır. Tüm bunlar göz önüne alındığında mahkeme kararına rağmen Akay Kavşağı’nın inşaatına devam eden ve bitiren, söz konusu mahkeme tamamlandıktan sonra da Ankara halkını kavşağı kapatmakta tehdit eden bir yönetim anlayışı başarısızlıklarını örtme çabasındadır.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/goreviniz-kriz-yaratmak-degil-krizi-cozmek-_70925.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!