Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Yerel Yönetimlerden Beklentimiz

Görme Engelliler Kendilerini Görecek Bir Yerel Yönetim İstiyor

Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Ziya Özden belediyelerin özelde körler, geneldeyse tüm engelliler için yeterli hizmet sunmadığını söyledi. Özden, yasal boşluklar nedeniyle görevini yerine getirmeyen sorumlular hakkında yaptırım uygulanamadığını söyledi.

bianet.org
Görme Engelliler Kendilerini Görecek Bir Yerel Yönetim İstiyor

Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Ziya Özden belediyelerin özelde körler, geneldeyse tüm engelliler için yeterli hizmet sunmadığını söyledi.

"Yıllardır hem İstanbul özelinde hem de diğer yerel yönetimlere giderek dertlerimizi anlatıyor, sorunlarımıza çözüm üretilmesini istiyoruz. Bunu belediyelerin bize gelerek yapması gerekirken, biz onlara gidiyor ve birlikte körler ve diğer sakatlar için daha yaşanılabilir yerler yaratalım diyoruz. Ama bugüne kadar bir adım yol gidebilmiş değiliz."

Özden, yasal boşluklar nedeniyle görevini yerine getirmeyen sorumlular hakkında yaptırım uygulanamadığını söyledi.

"Kentlerde ulaşım hizmetlerinin, yolların, kaldırımların, kamuya açık yapılarda merdivenlerin, kapıların, asansörlerin, tuvaletlerin bir türlü engellilerin durumuna uygun standartlara kavuşturulamayışı hâlâ en büyük sorunlarımız."

"Şehirde düzenleme, belediye temsil istiyoruz"

Belediyelerde kurulan Encümenlere bir engellinin katılmasını istediklerini belirten Özden her belediyede bir danışma masası kurulmasını istediklerini belirten Özden, 29 Mart'ta yapılacak yerel seçimler öncesi yönetimlerden beklentilerini şöyle sıraladı:

* Kentlerimizdeki tüm kaldırımlar engelliler için standartlara uygun, yürünebilir hale getirilmeli ve otomobillerin işgalinden mutlaka kurtarılmalı.
* Metro istasyonlarındaki biniş platformlarında bulunan renkli emniyet şeritleri görme engellilerin ayakla fark edebilecekleri kabartma zemin özelliğine kavuşturulsun, yeni kurulacak metro istasyonları tekerlekli sandalye kullanan engellilerin de yararlanabileceği özellikte inşa edilsin.
* Bölgenin işgücü piyasasının ihtiyaçları tespit edilerek bu ihtiyaçlara uygun alanlarda engellilere yönelik mesleki eğitim kursları çeşitlendirilsin ve yaygınlaştırılsın.
* Belediyelere ait otopark, büfe, dükkân gibi iş yerlerinin engelliler tarafından işletilmesi konusunda kolaylıklar ve öncelikler tanınmalı, engellilerin ürünlerini pazarlayıp satabilmeleri için merkezi yerlerde sağlıklı çalışma koşullarına sahip kapalı alanlar oluşturulsun.

"Belediye körler için ekipler kursun"

Özden, kendisine yardımcı olabilecek kimsesi bulunmadığı için sosyal ve kültürel etkinliklere katılma, resmi ve özel kurumlardaki işlerini takip edebilme, muayene ve tedavi ihtiyaçlarını karşılama gibi konularda sıkıntı yaşayan engellilerin gitmeleri gereken yerlere götürülüp getirilmeleri için belediye bünyesinde yetişmiş personelin ve özel donanımlı taşıtların bulunduğu birimler oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Belediyelerin engellilerle ilgili çalışmalarda ilgili derneklere danışması gerektiğine dikkat çeken Özden tam katılım ve fırsat eşitliği ilkesinin gerektirdiği anlayış doğrultusunda siyasi partilerce engelliler belediye meclis aday listelerinde seçilebilecek sıralara konulsun şeklinde konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gorme-engelliler-kendilerini-gorecek-bir-yerel-yonetim-istiyor_66396.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!