Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

GPR Yardımıyla İkinci Bir Galeri Tespit Edildi

Kazı çalışmaları devam eden Gaziantep Kalesi'nde, yapılan yüzey araştırmaları sonucunda yeni bir galeri tespit edildi. Gaziantep Valiliği İl Özel İdaresi ve Büyükşehir Belediyesinin katkısı ile devam eden kazılarda, çalışmaları üstlenen müteahhit firma, GPR (Yeraltı Radar Yöntemi) cihazı ile yaptığı yüzey araştırmalarında, 5 metre derinlikte

CNN Türk
1 GPR Yardımıyla İkinci Bir Galeri Tespit Edildi

Kazı çalışmaları devam eden Gaziantep Kalesi'nde, yapılan yüzey araştırmaları sonucunda yeni bir galeri tespit edildi. Gaziantep Valiliği İl Özel İdaresi ve Büyükşehir Belediyesinin katkısı ile devam eden kazılarda, çalışmaları üstlenen müteahhit firma, GPR (Yeraltı Radar Yöntemi) cihazı ile yaptığı yüzey araştırmalarında, 5 metre  derinlikte ikinci bir galeri bulunduğunu belirledi.

Kazı ekipleri, yerin 5 metre derinliğinde tespit edilen galeriyi ortaya çıkartmak için 6 metre genişliğindeki bir alanda kazı çalışmalarına başladı. Ekipler, 20 günlük bir çalışma ile galeriyi gün yüzüne çıkartarak, birinci galeri ile birbirine bağlamayı hedefliyor. GPR araştırmaları sonucunda, her iki galerinin arasında da, yer yer toprak çöküntülerinin de olduğu tespit edildi.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, GPR cihazının tarihi mekanlardaki buluntuların ortaya çıkartılmasında büyük bir kolaylık sağladığını söyledi. Demir, cihazın, başta Zeugma Antik Kenti olmak üzere, halen kazı çalışmalarının devam ettiği tüm tarihi mekanlarda da rahatlıkla kullanılabileceğini kaydetti.

GPR sistemi

GPR (Ground Penetrating Radar-Yer Radarı Yöntemi) cihazı, detaylı çalışmalarda arkeolojik, yol ve isale hattı çalışmalarında, bina etütlerinde kullanılabiliyor. Sistemle, yüksek frekanslı antenler ile santimetre bazında çözünürlüğe ulaşılabiliyor.

Sistem, maddelerin özelliklerini ayırt ederek topladığı bilgiler sayesinde yer altında bulunan oluşumları tespit etmede ve maden araştırmalarında da kullanılıyor.

Kazılarda tarihi dokuya zarar vermeden çalışmaların büyük bir hız kazanmasına imkan sağlaması, nedeniyle uzmanlar GPR cihazına yöneliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gpr-yardimiyla-ikinci-bir-galeri-tespit-edildi_64395.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • acaba bu alet define aramalarındada kullanılır mı? kullanılırsa elazığda güzel yerler var. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!