Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Gümüşyaka'ya Yat Limanı Beklentisi Silivri'de Konut Fiyatlarını İkiye Katladı

Son yıllarda önemli oranda yol ve doğalgaz yatırımı yapılan Silivri'de Gümüşyaka'ya yat limanı yapılacağı ve ilçenin Çorlu Havaalanı'na entegre edileceği beklentisi ile konut sahipleri fiyatları iki ay öncesine göre yüzde 95 artırdı.

Referans Gazetesi/Selma ŞENOL



on yıllarda önemli oranda yol ve doğalgaz yatırımı yapılan Silivri'de Gümüşyaka'ya yat limanı yapılacağı ve ilçenin Çorlu Havaalanı'na entegre edileceği beklentisi ile konut sahipleri fiyatları iki ay öncesine göre yüzde 95 artırdı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden bu ay geçecek olan 1/25 binlik çevre düzeni planı Silivri'de konut ve arsası olan yatırımcıların beklentilerini yükseltti. Belediyenin nisanda onayladığı 1/100 binlik planda, son yıllarda önemli oranda yol, doğalgaz ve konut yatırımı yapılan ilçeye lojistik depolama alanları ile Gümüşyaka'ya yat limanı yapılacağı ve ilçenin Çorlu Havaalanı'na entegre edileceği belirtiliyor. Söz konusu projelerin 1/25 binlik planda daha da detaylandırılarak netleştirilmesi beklenirken plana onay bekleyen gayrimenkul sahipleri satışa sundukları konutlar için iki ay öncesine göre yüzde 95 daha fazla fiyat istemeye başladı.

Bölgede faaliyet gösteren Yosun Gayrimenkul yetkilisi Cahit Yardımcı, mart ayında yüzde 29, nisan ayında yüzde 65'e varan konut fiyatındaki artışın suni olduğunu ve bu fiyatlardan fazla işlem gerçekleşmediğini söyledi. Satıcıların 5 yıl sonrasının fiyatlarını istediğini belirten Yardımcı, "Burada 200 bin YTL'ye konut satabilmek için önce ticari ve sanayi alanlarının gelişmesi, ardından ilçeye dışardan insanların yerleşmesini beklemek gerekir. Oysa şu anda konut önde gidiyor" dedi.

İlçe toplu konutlarla fark edildi
Turyap Silivri Temsilcisi Onur Sevimliay ise konut talebinin farklı nedenlerden dolayı canlı olduğunu söyledi. Özellikle yazlık talebinin bu harekette etkili olduğunu dile getiren Sevimliay, sitelere doğalgazın bağlanması, yolların yenilenmesi, Kiptaş ve Toplu Konut İdaresi'nin toplu konut yatırımlarının da Silivri'nin fark edilmesine yol açtığını savundu. Çatalca'nın yüzde 75'inin İSKİ su havzasına alınması nedeniyle Çatalca'da imarın daraldığını, bu nedenle yatırımların Silivri'ye yöneldiğini belirten Sevimliay, sanayicilerin arsa talebine de dikkat çekti. Sevimliay, "İstanbul'un içinde metrekaresi 1500 dolara sanayi arsası bulamayanlar, buradaki organize sanayi bölgelerinde 100 dolar civarında yer bulabiliyor" dedi. Turyap rakamlarına göre, geçen sene mayısta organize sanayi bölgelerinde metrekaresi 50-60 YTL'ye alınabilen arsaların bu yılki fiyatı 100-120 YTL seviyesinde bulunuyor.

TOKİ, Ortaköy'e konut yapacak
Onur Sevimliay, Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Silivri Ortaköy bölgesinde bulunan 150 dönüm arazisini de toplu konut olarak değerlendirmek üzere hazırlık yaptığını söyledi. Araziye bine yakın konut inşa edilebileceğini savunan Sevimliay, yine Ortaköy beldesindeki 4 bin dönüm alanın da Büyükşehir Belediyesi tarafından yüksek konut projesi kapsamında değerlendirilmeye alındığını açıkladı. Silivri'nin mevcut potansiyeli ile Beylikdüzü'nün 15 yıl önceki konumuna geldiğini anlatan Sevimliay, "2 yıldır altyapı çalışmaları sürüyor. Merkezin yüzde 75'i doğalgaza geçti. Yazlıklar bölgesinde de artık doğalgaz var. Şu anda ihtiyaç olan şey daha çok alanda imar yapılabilmesi" dedi.

Şirketler arsa alıyor
Silivri'nin halen 7 sanayi bölgesi bulunuyor. Son 3 yıldır aralarında Şölen Çikolata, Harput Şirketler Grubu, Tırmak, Yelkenci Grup, Ümit Makine, Sanover İlaç Fabrikası, Akbank, Gökbeton, Barçan Beton gibi şirketlerin olduğu pek çok sanayi işletmesi bölgedeki sanayi bölgelerine yatırımlarını artırdı.

İlçede konut yatırımları olarak da Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kiptaş'ın 1230 konutluk projesi hayata geçti. AKS Konut’un Çanta beldesinde yaptığı orta gelirliye yönelik Chantua Evleri'nin inşaatı sürerken üst gelir grubuna yönelik olarak Sinpaş 222 villalık, Say Yapı 90 villalık projelerinde satış devam ediyor. Ekinsu Konakları, Göksu Konakları, Enginkent ve Biobotanik Evler Projeleri de yine bölgede inşaatı süren yeni projeler arasında yer alıyor.

Silivri'nin talihi değişti
2004 yılında yapılan yasal düzenleme ile Silivri'nin 20 kilometre dışındaki Değirmenköy sınırı Büyükşehir Belediyesi sınırı kabul edildi. Silivri'nin talihinin Büyükşehir Belediyesi'ne dahil olduktan sonra değiştiğini ifade eden Yosun Gayrimenkul'den Cahit Yardımcı, bunun meyvelerinin zaman içinde alınacağını belirtti. Yardımcı, satıcıların yüksek konut fiyatları istediğini ama sanayideki depolama ve ticari alanda fiyatların hâlâ çok bakir kaldığını ve yatırıma uygun olduğunu savundu. Yardımcı, müstakil ev tarzındaki yazlıkların da yatırımcının ilgisini çektiğini belirterek "Çarşının içinde 90 bin YTL'ye ev alacağınıza 3 kilometre ileride sahil şeridinde bir müstakil villayı aynı paraya alabilirsiniz" dedi.

Belediyenin yatırımlarını çekiyor
Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım da İstanbul'un son noktası olan Silivri'nin aynı zamanda şehrin ilk giriş yüzü olması sıfatıyla belediyeden önemli yatırımları çektiğini ifade etti. Büyük ilçelere yapılmayan pek çok yatırımın burada mevcut olduğunu anlatan Yıldırım, "Sanayii gelişiyor, ileride bir havaalanı çalışması var. Denizi, havası ile yaşam için her türlü imkânı var" dedi. Kötü yapılaşmanın olmamasına da dikkat çeken Yıldırım, ilçenin yakınlarında bir cezaevi yapıldığını da hatırlattı. Yıldırım, "İlçenin konut ihtiyacını biz üstelik de ucuza karşılıyoruz. 75 metrekarelik evleri 50 bin YTL'ye sattık. Oldukça da iyi bir talep gördü" dedi.

Metrekaresi 900 dolara villa var
Say Yapı Teknoloji’nin Silivri'de inşa ettiği ve emlak yatırım şirketi Realty World’ün satışını üstlendiği 90 villalık Starlife projesi, ağustos ayında tamamlanacak. Satışları başlayan 3 farklı tipteki müstakil villaların büyüklükleri 300’le 440 metrekare arasında değişiyor. Tapuları hemen teslim edilecek villalar, 80 dönüm üzerine inşa ediliyor. Villaların 600 ile 1350 metrekarearası bağımsız bahçeleri bulunuyor. Villaların metrekare fiyatı, dekorasyonlu full teslimde 1165 dolar. Evin içini kendisi döşemeyi tercih edenler için ise bu rakam 900 dolara iniyor. Starlife projesi, 420 metrekarelik büyük havuzu, 50 metrekarelik çocuk havuzuyla da dikkat çekiyor. Villaların içinde, standart olarak sauna yer alıyor. Ayrıca, salonda full teslimlerde LG 106 cm plazma TV ve mutfak için de 51 cm LCD TV hediye ediliyor. Starlife’ın ikinci etabı da yine 80 dönümlük arazi üzerinde yükselmeye başlayacak. Bu etapta da aynı planda 90 villa inşa edilecek.

Yıllık faiz yüzde 6'ya düşerse nüfusun yüzde 75'i ev alır
Türkiye'de konut finansmanında kredi kullanımı hızla artıyor. 2006 yılının genelinde 21 milyar 800 milyon YTL kredi kullandırılmış olmasına rağmen bu rakam 2007'nin ilk çeyreğinde 24 milyar 200 milyon YTL oldu. Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, düşük faiz ortamının kredi talebini önemli ölçüde artırdığına işaret ederken, bankaların 20 yıla kadar borçlanma imkânı tanıdığı halde, kredilerde tüketicinin ortalama 7 yıl vadeyi tercih ettiğini söyledi. Ateş, "Reel faizin yüzde 20'lerde seyretmesi halinde konut sahibi olabilecek hane halkı oranı yüzde 30 iken, faiz yüzde 14'e düştüğünde oran yüzde 45, yüzde 6'ya düştüğünde yüzde 75 ve yüzde 2'ye düştüğünde ise yüzde 85'lere kadar çıkabilecektir" dedi.

Konut finansman ihtiyacının henüz küçük bir bölümünün bankalar tarafından karşılandığına da işaret eden Hakan Ateş, mortgage ile beraber tüketiciye sunulan değişken faiz seçeneğine müşterilerin şimdilik tedbirli yaklaştığını da ifade etti.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER) rakamlarına göre 2006 yılında satılan toplam 1 milyon 377 bin adet konutun 345 bini konut kredisi ile satıldı. Türkiye'de konut kredilerinin gayri safi milli hasıla (GSMH) içindeki payı yüzde 4'ler seviyesinde bulunuyor. Bu rakam Polonya'da yüzde 5, Macaristan'da yüzde 10, İtalya'da yüzde 15, Yunanistan'da yüzde 24, Fransa'da yüzde 29, Almanya'da yüzde 43, İrlanda'da yüzde 59, İngiltere'de yüzde 80 ve Danimarka'da yüzde 92 seviyesinde bulunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/gumusyakaya-yat-limani-beklentisi-silivride-konut-fiyatlarini-ikiye-katladi_53917.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!