Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Suntech Konkordato İlan Etti

Güneş Enerjisine AB ile Aynı Fiyat Olmaz, Fazlası Vatandaşa Yük Olur

Yenilenebilir enerji santrallerinin lisansını ellerinde bulunduran bazı spekülatörlerin devletin rüzgâr ve güneş enerjisinde alım fiyatını artırmasını beklediği belirtildi. Enerji Bakanı Taner Yıldız, rüzgârda alım fiyatının 5,5 Euro/sent'i geçmeyeceğini söyledi. Bakan, güneş enerjisinde de Almanya'nın verdiği 28 Euro/sent'i vermelerinin imkânsız

Zaman Gazetesi
Güneş Enerjisine AB ile Aynı Fiyat Olmaz, Fazlası Vatandaşa Yük Olur

Yenilenebilir enerji santrallerinin lisansını ellerinde bulunduran bazı spekülatörlerin devletin rüzgâr ve güneş enerjisinde alım fiyatını artırmasını beklediği belirtildi. Enerji Bakanı Taner Yıldız, rüzgârda alım fiyatının 5,5 Euro/sent'i geçmeyeceğini söyledi. Bakan, güneş enerjisinde de Almanya'nın verdiği 28 Euro/sent'i vermelerinin imkânsız olduğunu ifade etti.
 
Ekonomisi hızla büyüyen Türkiye, enerji kaynaklarını çeşitlendirmenin yollarını arıyor. Bir yandan nükleer santral çalışmalarına hız verilirken bir yandan da yenilenebilir enerji projeleri için zemin oluşturuluyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, yenilenebilir enerjiye yönelik yasa tasarısında bir gecikmenin söz konusu olmadığını, piyasada halen bir kanuni düzenleme bulunduğunu ve bu kanunun çıkmamasından dolayı özel sektörün bir kaybının bulunmadığını söyledi.

Çeşitli temas ve ziyaretler için Trabzon'a gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, basın mensuplarının konuyla ilgili sorularını cevapladı. Bakan Yıldız, santral lisansı ticareti yapan bazı kişilerin daha fazla 'rant' sağlamak için bu yasanın çıkmasını, devletin alım garantisi miktarlarının da artmasını beklediklerini belirtti.

Rüzgârda, birim elektrik alım fiyatının 5,5 Euro/sent olarak aynen korunacağını vurgulayan Yıldız, "Elindeki lisans kâğıdını daha pahalıya satmak için bu kanunun çıkmasını isteyenler var. Bu fiyat yükselmeyecek. Bu yasanın çıkması için bastıranların, gerçek yatırımcılardan çok lisansını satacak olan yatırımcılar olduğunu düşünüyorum." dedi. Güneş enerjisinde de Avrupa'daki fiyatların Türkiye'ye uygulanamayacağını belirten Yıldız, "Avrupa'daki alım garantisi fiyatını güneşte veremeyiz. Niçin aynı fiyatı verip vatandaşa yük koyalım? 28 Euro/sent Almanya gibi ülkeler için uygun olabilir ama bizim için uygun değil." şeklinde konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karadeniz'de petrol arama çalışmaları kapsamında derin deniz sondajı yapması için getirilen Leiv Eiriksson ile yapılan çalışmaların sonucunun bu ayın ikinci haftasında ortaya çıkacağını belirtirken, "Karadeniz'de petrol çıkmayabilir, bulursak çok iyi olur, fakat bulunabilir de. Bulamazsak bir şeyin sonu değil." dedi. Her sondajın olumlu sonuçlanmayabileceğini vurgulayan Yıldız, Kuzey Denizi'nde 2 ayrı bölgede 17 kuyu delindiğini ve ilk 16 sondajda bir şey çıkmayıp 17'nci sondajda çıkan, 32 kuyuda çıkmayıp 33'üncüde çıkan yerler bulunduğunu ve bu konuda yalnızca sabırlı olunması gerektiğini kaydetti. Bir gazetecinin İran'ın Türkiye'den işlenmiş petrol ürünleri aldığını, BM'nin de İran'a yönelik yatırımları bulunduğunu belirterek, "Burada hükümetin dahli ne olacak?" şeklindeki sorusu üzerine Yıldız, BM kararlarının Türkiye'yi bağladığını, ancak enerji başlıklarıyla alakalı BM Güvenlik Konseyi'nin şu anda bir kararının bulunmadığını ve özel sektörün de bu konudaki ticaretinin sürdüğünü söyledi.

ELEKTRİK İHALELERİ PAZARTESİ GÜNÜ

Bu arada dört elektrik dağıtım şirketinin ihalesi, 9 Ağustos Pazartesi günü yapılacak. Enerji Bakanı Yıldız, Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'ye ait Boğaziçi, Dicle, Gediz ve Trakya Elektrik Dağıtım AŞ'deki yüzde 100 oranındaki hisselerin özelleştirme ihalelerinin nihai pazarlık görüşmelerinin 9 Ağustos'ta gerçekleştirileceğini belirtti. Yıldız, özelleştirme ihalesinde çıkacak fiyata ilişkin bir soru üzerine, fiyatı tahmin ettiğini ancak söylemesinin uygun olmayacağını kaydetti.

Bakan Yıldız'a fıkra gibi şikâyet

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız gazetecilerle sohbetinde, önceki gün Trabzon Çaykara'da halk ile sohbeti sırasında ilginç bir şikâyet aldığını anlattı. Yıldız, bir vatandaşın 'Sayın Bakan, kapıyı açınca karşıma ayı çıkıyor. Ne yapacağız?' sorusu üzerine şaşırdığını belirtti. Vatandaşın, Orman Kanunu gereği ormanlara müdahalede bulunamadıklarını belirterek, "Yaban hayvanlarının sayısı arttı. Vatandaşa, ormanların düzenlenmesi için belli ölçüde müdahale imkânı sağlanmalı." taleplerini iletti.

 

ETİKETLER: ekonomi çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/gunes-enerjisine-ab-ile-ayni-fiyat-olmaz-fazlasi-vatandasa-yuk-olur-_81780.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!