Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Güneş Soğutuyor&Isıtıyor Sempozyumu''

Güneş enerjisinden soğutma sistemlerinin üreticisi Solitem, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına dikkati çekmek amacıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Mimarlar Odası ve Öger Group işbirliği ile Antalya Kültür Merkezinde ''Güneş Soğutuyor&Isıtıyor Sempozyumu'' düzenledi.

yapi.com.tr / AA
''Güneş Soğutuyor&Isıtıyor Sempozyumu''

Güneş enerjisinden soğutma sistemlerinin üreticisi Solitem, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına dikkati çekmek amacıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Mimarlar Odası ve Öger Group işbirliği ile Antalya Kültür Merkezinde ''Güneş Soğutuyor&Isıtıyor Sempozyumu'' düzenledi.

Sempozyumda konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, vizyon projelerinden birini ''Güneş Kent Antalya'' olarak açıkladığında, birçok insanın ne demek istediğini anlamadığını vurguladı. Akaydın, ''Güneş enerjisinden elektriğin bedavaya getirileceğini öğretmek istiyorum. Türkiye, enerjisinin yüzde 70'inde dışarı bağımlı ve en çok 100 sene içinde dünyada fosil kaynaklar tükenecek'' dedi.

Antalya'daki 5M Migros'un güneyindeki alana tiyatro okulu ve müze kazandırmak istediklerini dile getiren Akaydın, buraya aynı zamanda Türkiye'nin ilk güneş parkını kurmayı amaçladıklarını söyledi.

Dünyanın Japonya'daki nükleer felaketin ardından nükleer santrallerden vazgeçmeye başladığını dile getiren Akaydın, ''Hükümet, nükleer santral için Rusya ile bir pazarlık içinde. Bu Akdeniz'de büyük risk yaratıyor. Üstelik bu santralin maliyeti dünyadaki örneklerinin 4 katı daha fazla. Hükümetin şeffaf davranması lazım'' dedi.

Türkiye için kurtuluşun güneş enerjisinde olduğunu ifade eden Akaydın, ''Kurulum maliyeti çok yüksek ama 7-8 sene sonra kendini amorti ediyor'' diye konuştu.

Öger-Solitem İşbirliği

Solitem'in dünyada hızla yaygınlaşan güneşle soğutma sistemlerini Antalya'daki otellere Öger-Solitem işbirliği ile kurmayı amaçlayan turizmci Vural Öger de, teknolojide Avrupa'nın gerisinde kalan Türkiye'nin bu sistemle yurt dışına teknoloji ihraç edeceğini söyledi.

Bir otelin giderlerinin yüzde 10-15'inin enerji giderleri olduğunu ifade eden Öger, Türkiye'nin enerji bağımlılığının giderek arttığını, talep arttıkça da enerji fiyatlarının yükseldiğini söyledi.

Akdeniz'de bir otelin kullandığı enerjinin yarısının soğutmaya harcandığını vurgulayan Öger, ''500 odalı bir otelin yıllık elektrik tüketimi 4,5 milyon kilowatsaat. Bunun yüzde 40-45'i, hatta yarısı soğutmaya gidiyor. 300 odalı bir otelin geçen yıl Temmuz ayındaki elektrik faturası 100 bin liraya fırladı'' dedi.

Enerji fiyatlarındaki artış ve çevreye verdiği zararı göz önünde bulundurarak sahibi olduğu Majesty Otel'e güneşten soğutma sistemi kurmaya karar verdiğini anlatan Öger, 1 milyon Avro'ya mal olacak sisteminin kurulumuna başlandığını kaydetti.

Öger, güneş enerjisinden yararlanılması durumunda tesislerin daha ekonomik çalışacaklarını, çevreye zararın minimize edileceğini ve uluslararası rekabet gücünün artacağını söyledi.

Solitem'in kurucusu Ahmet Lokurlu da, Güneş'in, dünyadaki pek çok ülkeyi kendisinden yararlanmaya davet ettiğine değindi. Bunlardan birinin de Türkiye olduğunu vurgulayan Lokurlu, ''Bu bir zorunluluktur. Ülkemiz güneş enerjisi açısından oldukça zengin bir coğrafyaya sahip. Bu şanslı konumu değerlendirmek, enerjiyi hayata dönüştürmek için hizmete sunulacak, Türkiye'nin ilk 'Güneş Parkı Projesi', enerjide kendi kaynaklarını kullanan bir Türkiye'nin varlığını da güçlendirecektir'' dedi.

Soğutma ihtiyacının yoğun bir şekilde artması ile inanılmaz oranda elektrik kullanıldığına işaret eden Lokurlu, şunları söyledi:

''Oysa Solitem'in geliştirdiği ve dünyanın birçok yerine kurduğu güneşle soğutma sistemleri sayesinde hem elektrik faturaları sıfırlanıyor, hem de bu sistemlerin çevreye olan olumsuz etkileri de ortadan kaldırıyor. Sadece kurulum maliyeti dışında 20 yıl oteller soğutmaya para harcamıyor. Sistem 5-6 yılda kendini amorti ediyor.''

Lokurlu, soğutma sisteminin otellerde yılda 900 bin kilowatsaat enerji tasarrufu sağlayacağını kaydetti.

Yönetimi Almanya'da olan şirketin üretim tesisinin Ankara'da kurulduğunu belirten Lokurlu, üretim tesisinden 6 ülkeye ihracat yapıldığını ifade etti.

ETİKETLER: yeşil firma kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/gunes-sogutuyorisitiyor-sempozyumu_87706.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!